511201 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Witam mam pytanie własnie próbowalem moje pierwsze zacierane piwko pszeniczne i smak i kolorek może być ale jest wyczuwalny kwaskowy posmak i trochę duża goryczka czym to może być spowaodowane. słody:pilzneński 2,0kgmonachijski I 1,0kgpszeniczny 2,5kgcarahell 0,4kgcaraamber 0,3kgchmiel:marynka 15glubelski 30gdrożdże safbrew wb-06Zacieranie:całość wsypana do 23l wody 40C- 10 min w 45C- 5 min w 50C- 30 min w 63-65C- 30 min w 72-74C- podgrzanie do 76C , 10 min przerwywysładzanie 14 l wody 75Cchmielenie:- 65 min marynka 15g-5 min lubelski 30gFermentacja:burzliwa 14 dni 19-22Ccicha 7 dni 19-22CBrzęczka 16blg po cichej 3blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek22111 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Kwaskowatość jest normalna w piwach pszenicznych, jeżeli nie ma żadnych niepożądanych aromatów to jest to normalny posmak. Zakładam, że nie doszło do zakwaszenia brzeczki przed gotowaniem, ani zakażenia bakteriami mlekowymi.A co do goryczki to jeśli chłodzenie brzeczki po zakończeniu gotowania trwało bardzo długo (nie chłodziłeś brzeczki tylko czekałeś aż wystygnie) to te 30g Lubelskiego mogło sporo goryczki dać. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez kostek22111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Wszystko dziwaczne. Przekombinowany skład, za dużo chmielu, źle użyty. Niepotrzebna cicha. Pszeniczne piwo z tak małym udziałem pszenicy? Zostawiłbym tylko drożdże, reszta do zmiany. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Jacenty dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eddie Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) To jest chyba to co początkujący robią najczęściej - w każdej dziedzinie niepotrzebne kombinacje Według mnie na pierwsze warki - prosty zasyp, proste zacieranie i proste chmielenie. Mogłeś to zrobić na samym pilzneńskim i pszenicznym, zacieranie też... ile np trwało u Ciebie podgrzewanie zacieru z 45 do 50 stopnii , potem znowu do 65 itd. ?A że kwaskowe ? pszeniczne to i lekki posmak powinien być. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Eddie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Przepis wzięty z tego forum więc nie kombinowanie początkującego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Przepis wzięty z tego forum więc nie kombinowanie początkującego. Czyli uważasz, że na forum nie ma przepisów wklejanych przez początkujących, którzy za dużo kombinują? Oj, to dobitnie świadczy o tym że musisz się jeszcze sporo nauczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Ok mój błąd poprostu przepis wzięty z działu "zapiski piwowarów domowych" od kogoś kto uważył kilkadziesiąt warek więc sądziłem że przepis sprawdzony. Teraz wiem że tak nie jest. Tylko nasuwa się pytanie skąd brać dobre przpisy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) Ok mój błąd poprostu przepis wzięty z działu "zapiski piwowarów domowych" od kogoś kto uważył kilkadziesiąt warek więc sądziłem że przepis sprawdzony. Teraz wiem że tak nie jest. Tylko nasuwa się pytanie skąd brać dobre przpisy? Wielu wkleja wszelkie swoje działania, i te udane i te nic nie warte, taki mają zwyczaj. Do tego kwestia gustu, 90% powie, że piwo jest marne, 10% że genialne. Z czasem sam zorientujesz się od kogo warto brać receptury, a kogo można pominąć. Jeżeli chcesz zminimalizować ryzyko porażki korzystaj z WIKI- Sprawdzone receptury. Z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć można, że jeżeli piwo zajęło miejsce na podium, to nie będzie złe. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 OK dziękuję bardzo za pomoc teraz wiem gdzie szukać dobrych przepisów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Receptury na wiki od dawna niestety nie są aktualizowane, niektóre sa bardzo stare i troche sie pozmieniało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 12 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2015 Receptury na wiki od dawna niestety nie są aktualizowane, niektóre sa bardzo stare i troche sie pozmieniało Akurat twoja pszenica Anteks w mojej ocenie jest genialna w swojej prostocie, była to moja 3 warka, a pierwsza pszenica i piwko wyszło super. Jako nowicjusz użyłem sucharów wb-06 no i starałem się aby fermentacja przebiegała w niskich temperaturach pracy drożdży czyli w okolicach 16 - 17 stopni. Polecam każdemu poczatkujacemu bo piwo stosunkowo łatwe oraz dlatego, że poczatkujący są niecierpliwi, a po tygodniu od zabutelkowania można już otwierać pierwsze butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się