511201 Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 Witam mam pytanie własnie próbowalem moje pierwsze zacierane piwko pszeniczne i smak i kolorek może być ale jest wyczuwalny kwaskowy posmak i trochę duża goryczka czym to może być spowaodowane. słody:pilzneński 2,0kgmonachijski I 1,0kgpszeniczny 2,5kgcarahell 0,4kgcaraamber 0,3kgchmiel:marynka 15glubelski 30gdrożdże safbrew wb-06Zacieranie:całość wsypana do 23l wody 40C- 10 min w 45C- 5 min w 50C- 30 min w 63-65C- 30 min w 72-74C- podgrzanie do 76C , 10 min przerwywysładzanie 14 l wody 75Cchmielenie:- 65 min marynka 15g-5 min lubelski 30gFermentacja:burzliwa 14 dni 19-22Ccicha 7 dni 19-22CBrzęczka 16blg po cichej 3blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek22111 Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 (edited) Kwaskowatość jest normalna w piwach pszenicznych, jeżeli nie ma żadnych niepożądanych aromatów to jest to normalny posmak. Zakładam, że nie doszło do zakwaszenia brzeczki przed gotowaniem, ani zakażenia bakteriami mlekowymi.A co do goryczki to jeśli chłodzenie brzeczki po zakończeniu gotowania trwało bardzo długo (nie chłodziłeś brzeczki tylko czekałeś aż wystygnie) to te 30g Lubelskiego mogło sporo goryczki dać. Edited December 4, 2015 by kostek22111 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 (edited) Wszystko dziwaczne. Przekombinowany skład, za dużo chmielu, źle użyty. Niepotrzebna cicha. Pszeniczne piwo z tak małym udziałem pszenicy? Zostawiłbym tylko drożdże, reszta do zmiany. Edited December 4, 2015 by Jacenty dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddie Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 (edited) To jest chyba to co początkujący robią najczęściej - w każdej dziedzinie niepotrzebne kombinacje Według mnie na pierwsze warki - prosty zasyp, proste zacieranie i proste chmielenie. Mogłeś to zrobić na samym pilzneńskim i pszenicznym, zacieranie też... ile np trwało u Ciebie podgrzewanie zacieru z 45 do 50 stopnii , potem znowu do 65 itd. ?A że kwaskowe ? pszeniczne to i lekki posmak powinien być. Edited December 4, 2015 by Eddie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
511201 Posted December 4, 2015 Author Share Posted December 4, 2015 Przepis wzięty z tego forum więc nie kombinowanie początkującego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamsky Posted December 5, 2015 Share Posted December 5, 2015 Przepis wzięty z tego forum więc nie kombinowanie początkującego. Czyli uważasz, że na forum nie ma przepisów wklejanych przez początkujących, którzy za dużo kombinują? Oj, to dobitnie świadczy o tym że musisz się jeszcze sporo nauczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
511201 Posted December 5, 2015 Author Share Posted December 5, 2015 Ok mój błąd poprostu przepis wzięty z działu "zapiski piwowarów domowych" od kogoś kto uważył kilkadziesiąt warek więc sądziłem że przepis sprawdzony. Teraz wiem że tak nie jest. Tylko nasuwa się pytanie skąd brać dobre przpisy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted December 5, 2015 Share Posted December 5, 2015 (edited) Ok mój błąd poprostu przepis wzięty z działu "zapiski piwowarów domowych" od kogoś kto uważył kilkadziesiąt warek więc sądziłem że przepis sprawdzony. Teraz wiem że tak nie jest. Tylko nasuwa się pytanie skąd brać dobre przpisy? Wielu wkleja wszelkie swoje działania, i te udane i te nic nie warte, taki mają zwyczaj. Do tego kwestia gustu, 90% powie, że piwo jest marne, 10% że genialne. Z czasem sam zorientujesz się od kogo warto brać receptury, a kogo można pominąć. Jeżeli chcesz zminimalizować ryzyko porażki korzystaj z WIKI- Sprawdzone receptury. Z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć można, że jeżeli piwo zajęło miejsce na podium, to nie będzie złe. Edited December 5, 2015 by Jacenty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
511201 Posted December 5, 2015 Author Share Posted December 5, 2015 OK dziękuję bardzo za pomoc teraz wiem gdzie szukać dobrych przepisów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 12, 2015 Share Posted December 12, 2015 Receptury na wiki od dawna niestety nie są aktualizowane, niektóre sa bardzo stare i troche sie pozmieniało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted December 12, 2015 Share Posted December 12, 2015 Receptury na wiki od dawna niestety nie są aktualizowane, niektóre sa bardzo stare i troche sie pozmieniało Akurat twoja pszenica Anteks w mojej ocenie jest genialna w swojej prostocie, była to moja 3 warka, a pierwsza pszenica i piwko wyszło super. Jako nowicjusz użyłem sucharów wb-06 no i starałem się aby fermentacja przebiegała w niskich temperaturach pracy drożdży czyli w okolicach 16 - 17 stopni. Polecam każdemu poczatkujacemu bo piwo stosunkowo łatwe oraz dlatego, że poczatkujący są niecierpliwi, a po tygodniu od zabutelkowania można już otwierać pierwsze butelki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.