jacer Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Chłodzi się, trochę ciemne wyszło przez ten Biscuit. Cascade, okazało się, że jest go mniej jakieś 5g, więc dodałem jeszcze Saaza. Amarillo drugą porcję dodałem w 30 min gotowania. Następna warka będzie już na samym Pale Ale. Dodam drożdżaki, pójdę wysypać młóto kaczkom, luli, a jutro .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 18 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2010 warka nr LXXVIII, dnia 28.05.10, IPA - słód pale ale - 4kg - słód karmelowy jasny 0,3kg zacieranie: 54°C - 10min 66°C - 60min 73°C - 1min gotowanie: 90min - chmiel tettnager 3,9% - 40g - 90min - chmiel tettnager 3,9% - 30g - 30min - chmiel saaz - 3,5% - 40min - chmiel Cascade - 6,6% - 45min drożdże: London III Ale - 1318 ...a ile dałeś saaza i cascade? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Warki LXXIX i LXXX przelane na cichą. Mało goryczki, mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Warki LXXIX i LXXX przelane na cichą. Mało goryczki, mało A nie mówiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Cześć Warki LXXIX i LXXX przelane na cichą. Mało goryczki, mało A moje ostatnie warki wręcz przeciwnie - chmiel stwierdzono Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2010 Warki LXXIX i LXXX przelane na cichą. Mało goryczki' date=' mało [/quote']A nie mówiłem. Cała gorycz w glince na brzegach fermentora. Spróbowałem i aż mi do mózgu ta gorycz poszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Warki LXXIX i LXXX zabutelkowane. Jednak nie jest tak źle z goryczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2010 (edytowane) Sezon 2010-2011 warka nr LXXXI, dnia 17.09.10, IPA - słód pale ale - 4,5kg zacieranie: 54°C - 15min 63°C - 70min 73°C - 5min gotowanie: 60min - chmiel Amarillo 9,1% - 30g - 60min - chmiel Tettnanger - 3,9% - 50g - 60min - chmiel Saaz - 3,8% - 5g - 10min drożdże: London ESB Edytowane 17 Września 2010 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Warka nr LXXXII, dnia 24.09.10 Resztkowe. - słód Pale Ale - 2,8kg - słód pilzneński - 0,4kg - słód Amber - 0,1kg - słód pszeniczny - 0,7kg 54°C - 10min 64°C - 60min 73°C - 5min gotowanie - 60 min - chmiel Challenger - 40g szyszka - 60min - chmiel Kent Golding - 10g szyszka - 60min - chmiel Fuggles - 20g szyszka - 30 min - chmiel Fuggles - 20g szyszka - 5min drożdże London ESB - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Do ilu Ci zeszło IPA na tych ESB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Do ilu Ci zeszło IPA na tych ESB? Wczoraj patrzałem to było 3Blg. Później będę przelewać na cichą to sprawdze ile jest dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Przyzwoicie. ESB to fajne drożdże, ale zawsze trochę się boję, że niedofermentują w mocnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Przyzwoicie. ESB to fajne drożdże, ale zawsze trochę się boję, że niedofermentują w mocnych piwach. Poprzednia IPA miła 12 Blg, więc spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Warka LXXXI od piątku na cichej. Warka LXXXII od dziś na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 (edytowane) warka nr LXXXI, zabutelkowana. Smaczne piwo, dobra goryczka. Mało akcentów górnofermentacyjnych. Warka nr LXXXII, także zabutelkowana. Edytowane 2 Października 2010 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Warka nr LXXXIII, dnia 16.10.10 Pale Ale. - słód jęczmienny - 4,5kg - słód karmelowy jasny - 0,2kg 53°C - 15min 62°C - 35min 72°C - 30min 78°C - 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Cześć Warka nr LXXXIII, dnia 16.10.10 Pale Ale.- słód jęczmienny - 4,5kg - słód karmelowy jasny - 0,2kg A z jakiej to okazji to piwo w stylu pale Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 To musi być specjalna okazja do warzenia Pale Ale? Nie wiedziałem o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Cześć Pytam co powoduje że to piwo będzie w stylu Pale Ale. zasyp, zacieranie, drożdże, chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Cześć Pytam co powoduje że to piwo będzie w stylu Pale Ale. zasyp, zacieranie, drożdże, chmiel? Będzie jasne? Będzie. Będzie Ale? będzie Chmielenie: 60min - chmiel Marynka 5,1% - 40g - 60min - chmiel Cascade - 6,6% - 10g - 5min Drożdże: gęstwa London ESB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Cześć Pytam co powoduje że to piwo będzie w stylu Pale Ale. zasyp, zacieranie, drożdże, chmiel? Ale nie było mowy, że angielskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Cześć Pytam co powoduje że to piwo będzie w stylu Pale Ale. zasyp' date=' zacieranie, drożdże, chmiel?[/quote'] Ale nie było mowy, że angielskie A kto pisał że angielskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 16 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 Cześć Pytam co powoduje że to piwo będzie w stylu Pale Ale. zasyp' date=' zacieranie, drożdże, chmiel?[/quote'] Ale nie było mowy, że angielskie A kto pisał że angielskie? No nikt właśnie, nie angielskie, nie belgijskie Pale Ale ale jakieś swoje ale Jacer stworzy, nie spamujmy mu już w wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2010 nie spamujmy mu już w wątku A bleblajcie sobie Chyba wyjdzie ciemniejsze Pale kończy się filtrować. A w radio dr. Wilczur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Cześć No nikt właśnie, nie angielskie, nie belgijskie Pale Ale ale jakieś swoje ale Jacer stworzy, nie spamujmy mu już w wątku NO właśnie nic nie tworzy tylko uwarzył zwykłe polskie ale ;-) ciekawe od kogo przepis zerżnął ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się