Skocz do zawartości

Milicki Browar Rynkowy


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

warka nr LXXXIV, dnia 23.10.2010, Stout

 

 

Skład:

-słód jęczmienny - 3,2kg

-słód Carafa? Typ II 1200 EBC - 0,1kg

-jęczmień palony - 0,3kg

-płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5kg

 

-chmiel goryczkowy Marynka - 25g

 

 

Zacieranie:

 

słód jasny i płatki do wody o temp 38stC przerwa 25min

66stC - 90min

 

Po negatywnej próbie ciemne słody podgrzanie do 76 stC - 10min

 

Gotowanie/chmielenie:

 

90min

 

25g Marynki od początku.

 

----

 

warka nr LXXXIII przelana w końcu na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozpoczęcie sezonu lagerowego.

 

warka nr LXXXV, dnia 29.10.10, Pils

 

-słód jęczmienny - 4kg

-słód monachijski I- 0,3kg

-słód carapils - 0,2kg

 

zacieranie:

 

63°C - 30min

72°C - 30min

 

drożdże Danish lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Okazało się' date=' że Marynka wyszła, więc poszedł na goryczkę Cascade 6,6% 30g[/quote']

Jak to wyszła ?! tak bez pytania ? Do ukarania ją ;)

Normalnie chamstwo ;) No cóż, z jednym sklepem chyba można się pożegnać. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka nr LXXXVII, dnia 20.11.10, Pils

 

-słód jęczmienny - 4,okg

-słód monachijski I- 0,35kg

-słód carapils - 0,2kg

 

zacieranie:

 

 

50°C - 10min

63°C - 50min

72°C - 20min

 

drożdże Danish lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr LXXXVIII, dnia 26.11.10, Tmave

 

-słód pilzneński - 4kg

-słód Carahell - 0,3kg

-słód monachijski- 0,2kg

-słód Carafa II - 0,15g

 

zacieranie

 

53°C - 15min

63°C - 20min

73°C - 45 min

75°C - end.

 

Chmielenie 60 min

 

Marynka - 20g od początku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przelane na cichą, piwo tak smaczne, że wydudlałem dwa kufelki. :monster:

Pogadałem sobie dziś z tieroo n.t. Tmavego; i konkluzja jest taka, że jednak Tmave i Schwarzbier to co innego. Schwarzbier to generalnie ciemny Pilsener, a Tmave jest wyraźnie słodsze.

Jak wyszło to Twoje ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie takie słodsze, fajne. Zobaczymy jak będzie po cichej, bo teraz to jeszcze mętne i drożdże mogą przekłamywać. Schwarzbiera jednego piłem i to był taki poczerniony Lager. Żadnych posmaków palonych nic, czysty Lager czorny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.