jacer Opublikowano 17 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 NO właśnie nic nie tworzy tylko uwarzył zwykłe polskie ale ;-) ciekawe od kogo przepis zerżnął ? Sratatata, sam sobie wymyśliłem. A wspomagałem się tą stroną: http://www.twortwat.nl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2010 warka nr LXXXIV, dnia 23.10.2010, Stout Skład: -słód jęczmienny - 3,2kg -słód Carafa? Typ II 1200 EBC - 0,1kg -jęczmień palony - 0,3kg -płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5kg -chmiel goryczkowy Marynka - 25g Zacieranie: słód jasny i płatki do wody o temp 38stC przerwa 25min 66stC - 90min Po negatywnej próbie ciemne słody podgrzanie do 76 stC - 10min Gotowanie/chmielenie: 90min 25g Marynki od początku. ---- warka nr LXXXIII przelana w końcu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Stout przelany na cichą. Smaczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 27 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 Napisz jakie było °Blg początkowe i do ilu odfermentował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Napisz jakie było °Blg początkowe i do ilu odfermentował. A kto by tam mierzył takie rzeczy Chyba do 2Blg, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Rozpoczęcie sezonu lagerowego. warka nr LXXXV, dnia 29.10.10, Pils -słód jęczmienny - 4kg -słód monachijski I- 0,3kg -słód carapils - 0,2kg zacieranie: 63°C - 30min 72°C - 30min drożdże Danish lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Gotowanie 60 min Marynka - 30g Tettnanger - 20g ostatnie 15 min Tettnanger - 10g ostatnie 5 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Okazało się, że Marynka wyszła, więc poszedł na goryczkę Cascade 6,6% 30g Jak to wyszła ?! tak bez pytania ? Do ukarania ją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 29 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2010 Okazało się, że Marynka wyszła, więc poszedł na goryczkę Cascade 6,6% 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Okazało się' date=' że Marynka wyszła, więc poszedł na goryczkę Cascade 6,6% 30g[/quote']Jak to wyszła ?! tak bez pytania ? Do ukarania ją Normalnie chamstwo No cóż, z jednym sklepem chyba można się pożegnać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Pale Ale i Stout zabutelkowane. Stout pięknie daje kawą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 warka nr LXXXV, Pils Przelane na cichą. W zasadzie można by już pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 warka nr LXXXVI, dnia 12.11.10, Pils -słód jęczmienny - 4,2kg -słód monachijski I- 0,5kg -słód carapils - 0,2kg zacieranie: 63°C - 40min 72°C - 20min drożdże Danish lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Chmielenie: 60 min - Challanger - 30g - Tettnanger - 10g - Spalt Select - 10g To wszystko od początku Na koniec będzie - Hersbrucker - 10g - 10min i 10 g - 3min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 warka nr LXXXVII, dnia 20.11.10, Pils -słód jęczmienny - 4,okg -słód monachijski I- 0,35kg -słód carapils - 0,2kg zacieranie: 50°C - 10min 63°C - 50min 72°C - 20min drożdże Danish lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Chmielenie: 60 min - Marynka - 40g Na koniec będzie - Tettnanger - 10g - 10min i 10 g - 3min. warka LXXXVI przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 warka nr LXXXV, Pils Zabutelkowane. Smaczne. Jutro ostatnie na tych drożdżach. Tmave Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Warka nr LXXXVIII, dnia 26.11.10, Tmave -słód pilzneński - 4kg -słód Carahell - 0,3kg -słód monachijski- 0,2kg -słód Carafa II - 0,15g zacieranie 53°C - 15min 63°C - 20min 73°C - 45 min 75°C - end. Chmielenie 60 min Marynka - 20g od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 warka nr LXXXVII, Pils przelane na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 temperatura w pomieszczeniu fermentacyjno leżakowym spadła do 2 °C. Tmave nie zdążyło odfermentować. Dwa Pilsy w balonach na cichej poleżakują do soboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2010 Przynajmniej fajnie się powinny wyklarować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 warka nr LXXXVI, Pils Koniec leżakowania z dwóch stopniach, za dobrze by miało. Zabutelkowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Warka nr LXXXVIII, Tmave Przelane na cichą, piwo tak smaczne, że wydudlałem dwa kufelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Przelane na cichą, piwo tak smaczne, że wydudlałem dwa kufelki. Pogadałem sobie dziś z tieroo n.t. Tmavego; i konkluzja jest taka, że jednak Tmave i Schwarzbier to co innego. Schwarzbier to generalnie ciemny Pilsener, a Tmave jest wyraźnie słodsze. Jak wyszło to Twoje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 No właśnie takie słodsze, fajne. Zobaczymy jak będzie po cichej, bo teraz to jeszcze mętne i drożdże mogą przekłamywać. Schwarzbiera jednego piłem i to był taki poczerniony Lager. Żadnych posmaków palonych nic, czysty Lager czorny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się