Kamil Świercz Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Cześć. Mam zamiar uwarzyć jakies piwo wędzone. Nie mam warunków na rauchbocka i inne lagery wiec mysle o wędzonym ale. Lekkie bursztynowego koloru i wyraznie wędzone. Moj plan na zasyp wyglada tak: 2kg bestmaltz rauch 2 kg mochijski typ2 Drozdze to s04 a chmielił będę sybillą 60 min- 40g 5 min - 20g I co wy o tym ? Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Wszelki e wskazówki co do zasyp u wskazane:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Ja uwarzyłem coś takiego:-2,1kg monachijski typ I-1kg wędzony weyermann-1kg żytni wędzony-0,26kg bursztynowy-0,1kg karmelowy jasny-0,055kg czekoladowy jasny(właściwie dla korekty barwy) Zacierane 30' w 63st i 40' w 72st.Piwo dzięki słodowi żytniemu wyszło znacznie gęstsze niż wynikałoby to z ekstraktu(11,5 przy 23L), wyczuwalne coś w okolicach 14BLG.Chmielić na aromat wg mnie nie ma sensu. Moje zrobiło furorę wśród znajomych, chociaż wiem, że receptura nie najlepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zamiast żyta może by dac z paczkę płatków owsianych też by zwiększyły pełnie chyba. O wayermanie słyszałem iż nie jest zbyt intensywny dlatego planuje besta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Nie polecam robić piwa wędzonego w wersji pełnej, mam takie w piwnicy i jest trudne do przyjęcia. Pełnia od wędzonki i pełnia piwa dają MEGA PEŁNIĘ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zależy jakiej wędzonki oczekujesz, bestmaltz daje delikatny aromat popiołu z ogniska i bardzo fajnie komponuje się ze steinbachem, który z kolei jest oscypkowy, a w ciemnych piwach wychodzi z niego śliwka. 50% wędzonego besta da niewiele wędzonki, ale może wyjść bardzo fajne piwo edukacyjne dla przyszłych amatorów mocnych wrażeń zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlsten Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Ja jestem mega zadowolony z uzyskanego przeze mnie efektu. Ten słód żytni wędzony ma super intensywny zapach, ale z kolei weyermann jest bardzo delikatny, że się tak wyrażę. Całość przełożyła się na aromat wędzonej, świeżej szynki. Ogniska i oscypka brak. Ta pełnia zależy tez chyba od BLG, u mnie przy ~11,5BLG wyszło to bardzo sensownie. Można zacierać tylko na wytrawnie, wywalając całkowicie karmel. Aha, ja fermentowałem us-05, bo taką gęstwę akurat miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 8 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Sklep w którym zamawiam ma tylko besta. Może wrzuce 75% wedzonego. To czyli lepiej zacierać na wytrawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Patrz sygnaturka Musisz trochę zmodyfikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Próbował ktoś z was łączyć słody czekoladowe ze słodami wędzonymi? Jakieś wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Robiłem stouta wędzonego owsianego. Dodałem ~20% wędzonego Bestmalza. Wędzonkę czułem delikatnie przy rozlewaniu, ślicznie pachniało, wędzona czekolada. Tydzień po rozlewie wędzonkę czuć tylko retronosowo, bardzo delikanie. Za to jest dużo czekolada i paloność, która pewnie tłumi wędzonkę. Następnym razem dodam co najmniej 50% wędzonki. Będzie rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Próbował ktoś z was łączyć słody czekoladowe ze słodami wędzonymi? Jakieś wrażenia? Generalnie ciemne piwa wędzone lepiej smakują, a dodatek słodu czekoladowego daje super efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Chce zrobić coś takiego http://scr.hu/2p5k/k1757rozdzielić na połowę i do połowy dodać 400g suszonej śliwki na 5 minut. Co myślicie o takiej recepturze? Ogólnie całość receptury wynika z tego co obecnie zalega mi w magazynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się