Tomasz Jabłoński Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Cześć, moja 15 warka dry stout,14l wody pale ale 2kg, heidelberg 2,5kg, caramer 0,17kg, karmelowy 0,36kg, jęczmień palony 0,31kg, (67°C-45minut jasne słody), (72°C-30minut ciemne słody) dojechane na 76°C i do filtracji wysładzane 16-toma litrami 80°Cgotowanie 60 minut z marynką 50g od początku ,lubelski 30g w 55-tej minucie, blg 16 , fermentacja 8 dni w temp 19°C w fermentorze, na cichej 20 dni w takich samych warunkach, po tym czasie przeniosłem do garażu grzie przestało jeszcze miesiąc, w obecnej chwili ma 6 blg, czy nie powinno być mniej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 czy nie powinno być mniej ? Bez wnikania w szczegóły- nie. Na przyszłość, nie ma sensu zakładanie nowego tematu gdy podobnych na forum jest bez liku. Po prostu dopisz swoje pytanie do już istniejących. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Czym mierzysz? Jeśli areometr to sprawdź go na wodzie 20C, jeśli refraktometr to trzeba wziąć poprawkę, bo w roztworze z alkoholem nie pokazuje poprawnie. A tak nawiasem mówiąc to dry stout to nie jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankes2k14 Posted December 14, 2015 Share Posted December 14, 2015 Pytanie jakie mi się nasuwa jako pierwsze: Jakie drożdże były tu użyte? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefek Posted December 14, 2015 Share Posted December 14, 2015 Odfermentowało do 68% i ma około 7 % alkoholu. Trochę słabo ale to jest możliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted December 16, 2015 Share Posted December 16, 2015 Dry stout z taką ilością słodów karmelowych? Zresztą jak odfermentowanie jest na poziomie 68% to "dry" to to nie będzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now