Tomasz Jabłoński Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Cześć, moja 15 warka dry stout,14l wody pale ale 2kg, heidelberg 2,5kg, caramer 0,17kg, karmelowy 0,36kg, jęczmień palony 0,31kg, (67°C-45minut jasne słody), (72°C-30minut ciemne słody) dojechane na 76°C i do filtracji wysładzane 16-toma litrami 80°Cgotowanie 60 minut z marynką 50g od początku ,lubelski 30g w 55-tej minucie, blg 16 , fermentacja 8 dni w temp 19°C w fermentorze, na cichej 20 dni w takich samych warunkach, po tym czasie przeniosłem do garażu grzie przestało jeszcze miesiąc, w obecnej chwili ma 6 blg, czy nie powinno być mniej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 czy nie powinno być mniej ? Bez wnikania w szczegóły- nie. Na przyszłość, nie ma sensu zakładanie nowego tematu gdy podobnych na forum jest bez liku. Po prostu dopisz swoje pytanie do już istniejących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Czym mierzysz? Jeśli areometr to sprawdź go na wodzie 20C, jeśli refraktometr to trzeba wziąć poprawkę, bo w roztworze z alkoholem nie pokazuje poprawnie. A tak nawiasem mówiąc to dry stout to nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Pytanie jakie mi się nasuwa jako pierwsze: Jakie drożdże były tu użyte? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefek Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 Odfermentowało do 68% i ma około 7 % alkoholu. Trochę słabo ale to jest możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dry stout z taką ilością słodów karmelowych? Zresztą jak odfermentowanie jest na poziomie 68% to "dry" to to nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się