PiotrPZ Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Witam, od kilku warek borykam się z problemem zatrzymanej filtracji. Warzę z zestawów z rożnych sklepów: centrumpiwowarstwa, twójbrowar i browamator. Problem niestety jest niezależny od dostawcy. Warze na leniucha w lodówce turystycznej. Lodówka została "ocieplona" karimatą i chyba od tego momentu rozpoczęły się problemy. Temperatury utrzymywane zgodnie z instrukcją ( mam na stałe termometr badający temp zacieru). Na koniec zawsze mashout 75-76 C, mieszam, zostawiam na 10-15 minut i rozpoczynam filtrację. Testowałem różne ustawienia kranika: full, 3/4, 1/2. Zaczynam filtrować, zawracam kilka litrów, z rurki leci co raz słabiej i słabiej aż filtracja zatrzymuje się po 5-8 litrach. Młóto twarde jak beton. Jedyna rada, to ponownie "przekopać" i zamieszać młóto i znów 5-8 litrów... Przez chwile podejrzewałem że filtrator z oplotu zostaje zgnieciony, ale ostatnie dwie warki (marcowe i aipa) warzyłem na filtratorze rurkowym - efekt taki sam. Warze raczej proste piwa - bez słodów pszenicznych i żytnich. Nie mam już zupełnie pomysłu w czym jest problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Załóż dłuższy, dużo dłuższy filtrator z oplotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Może za szybko filtrujesz i dlatego młóto się zbija? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrPZ Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Załóż dłuższy, dużo dłuższy filtrator z oplotu. Możesz wytłumacz, co da taka zmiana? Z moich obserwacji wynika, że młóto "odcina" filtrator od brzeczki i blokuje jakkolwiek przepływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Może poprostu robi Ci sie podciśnienie w lodówce.Uchyl minimalnie pokrywe lodówki podczas wysladzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrPZ Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Może za szybko filtrujesz i dlatego młóto się zbija? ustawiałem początkowy przepływ 1/2 litra na minute i efekt był taki sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrPZ Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Może poprostu robi Ci sie podciśnienie w lodówce.Uchyl minimalnie pokrywe lodówki podczas wysladzania. Uchylam lub całkowicie zdejmuje pokrywę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Wykonaj jedną warkę w garze (na lenia), potem przenieś do filtratora i zobacz co się będzie działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafik Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Jesli zaczelo sie od zamontowania karimaty to ja sciagnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 a co ma do tego karimata? jak mi sie blokuje w lidlu to dmucham w kranik i popuszcza. Może ciężar młóta zgniata ten filtrator i nie cieknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rtyqwe Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Skoro od kilku warek na zestawach różnych sklepów masz to samo, to chyba nie problem w surowcach a w metodzie. Idźmy dalej - jeśli warzysz 1:3 lub 1:3,5, to po przelaniu na wysładzenie masz w fermentorze około 16-17L Spuszczasz brzeczkę przednią - obstawiam, że jest tego koło 7L, czyli powinieneś mieć młóto gdzieś na 9L Może zamiast spuścić do zera zaczniesz ciut wcześniej wysładzanie - unikniesz brzeczki jak beton i zapowietrzenia rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrPZ Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Skoro od kilku warek na zestawach różnych sklepów masz to samo, to chyba nie problem w surowcach a w metodzie. Idźmy dalej - jeśli warzysz 1:3 lub 1:3,5, to po przelaniu na wysładzenie masz w fermentorze około 16-17L Spuszczasz brzeczkę przednią - obstawiam, że jest tego koło 7L, czyli powinieneś mieć młóto gdzieś na 9L Może zamiast spuścić do zera zaczniesz ciut wcześniej wysładzanie - unikniesz brzeczki jak beton i zapowietrzenia rurki. Jestem przekonany, ze to ja popełniam błąd. Zacieram w lodówce, wiec nie przelewam. Ostatnie warki - marcowe i aipa, po mashout woda dolana prawie do maks objetosci lodówki (32l). Wysładzanie już nie ma miejsca, bo filtruję do otrzymania 24-25litrów. Poczytałem jeszcze trochę rożne wątki na forum - być może za szybko stratuję z filtrowaniem. Na początku otwieram kran na max i po 1-2 litrach zmniejszam przepływ. Przy kolejnej filtracji rozpocznę z kranikiem na 1/2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Jak otwierasz na max to betonujesz złoże, wcale się nie dziwię że Ci się zbija. Ja kilka razy tak miałem - otwierałem na max, najpierw leciało szybko ale później tragedia... Teraz otwieram powoli, zwiększając stopniowo przepływ do ok 1l/min i nie mam problemów z filtracją. Oczywiście pod warunkiem że nie dopuszczę do odsłonięcia złoża. Syreniak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankes2k14 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Jaki ta lodówka ma kształt i jakie wymiary? Rodzaj kadzi filtracyjnej też ma znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 A może masz zatkany filtrator? Sprawdź a później wrzuć do sody na dzień-dwa. Miałem taki przypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrPZ Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Jak otwierasz na max to betonujesz złoże, wcale się nie dziwię że Ci się zbija. Ja kilka razy tak miałem - otwierałem na max, najpierw leciało szybko ale później tragedia... Teraz otwieram powoli, zwiększając stopniowo przepływ do ok 1l/min i nie mam problemów z filtracją. Oczywiście pod warunkiem że nie dopuszczę do odsłonięcia złoża. Wygląda, że to był właśnie problem. Dzisiaj zacierałem Ceski Lezak, kranik na max, ale zdławiłem przepływ zaciskiem. Przepływ początkowy ok 0,4 l/min. Tym razem wraz z czystszym filtratem wzrastała prędkość przepływu do ok 0,7 l/min. Wszystko się pięknie przefiltrowało złoże cały czas było miękkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się