majk21o Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Witajcie , Nie dawno popełniłem swoją pierwszą warkę (American Wheat single hop) i chciałbym spróbować uwarzyć coś na kształt mojego ulubionego BrewDoga Punk IPA. Ze względu na brak możliwości i na razie umiejętności pod względem zacierania, chciałbym zdecydować się na skorzystanie z ekstraktów niechmielonych. Poniżej wklejam recepturę Punk IPA przerobioną przez użytkownika @@moria i proszę o pomoc co należy zmienić, poprawić by miało to "ręce i nogi". No i czy warzenie tego piwa z ekstraktów ma w ogóle sens skoro w zasypie jest Pale Ale, a w ekstraktach głównie pilzneński SkładnikiIlość Nazwa Typ # %/IBU6,00 kg Pale Ale (najlepiej Maris Otter) (5,5 EBC) 92,2 %0,35 kg Karmelowy 150 (100,1 EBC) 5,4 %0,16 kg Bursztynowy (29,9 EBC) 2,5 % zamiast tego Jasny WES 1,7 kg - 2 szt. Pszeniczny WES 0,5 kg - 1 szt. Bursztynowy WES 0,5 kg - 1szt. Chmiele15,00 g Chinook [11,60 %] - Gotowanie 60,0 min 17,3 IBUs15,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Gotowanie 30,0 min 10,2 IBUs20,00 g Nelson Sauvin [12,50 %] - Gotowanie 20,0 min 13,7 IBUs15,00 g Ahtanum [3,90 %] - Gotowanie 5,0 min 1,2 IBUs25,00 g Centennial [10,00 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs15,00 g Nelson Sauvin [12,50 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs10,00 g Ahtanum [3,90 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs10,00 g Simcoe [11,90 %] - Chmielenie na Zimno 7 Dni 0,0 IBUs DrożdżeSafale US-05 Dodam też, że mam do dyspozycji 20L garnek więc warzyć bym musiał przy mniejszej objętości brzeczki ok 15L, stąd pytanie czy jest konieczność zmniejszania w trakcie gotowania określonej powyżej ilości chmielu? Proszę o ocenę i ewentualną pomoc bo nie wiem czy jest sens bawić się w klona Punk IPA bez zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Nie dawno popełniłem swoją pierwszą warkę (American Wheat single hop) i chciałbym spróbować uwarzyć coś na kształt mojego ulubionego BrewDoga Punk IPA Czy ten AW Ci smakował? Proszę o ocenę i ewentualną pomoc bo nie wiem czy jest sens bawić się w klona Punk IPA bez zacierania. Pewnie jest sens, ale jak masz doświadczenie. a pytanie czy jest konieczność zmniejszania w trakcie gotowania określonej powyżej ilości chmielu? świadczy o tym, że jeszcze trochę poczytać i zepsuć musisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Ja mam taki przepis z BYO 250 Classic Clones Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 jeśli ma być na gotowe 20l to 2,7kg że by miało 5.8-6% to się nie da raczej tak WES jasny jest dosyć ciemny ,a ciemniej jeszcze jak się gotuje na chmieleniu ,pszeniczny nie wiem po co ja bym dał 2x1,7kg jasnego i 0,2-0,3 kg cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majk21o Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 @@zasada, @@Dr2, @@Gawon Dzięki za odpowiedzi. Odpuszczam sobie na razie Punk IPA, zrobię coś prostszego. Jak ogarnę proces zacierania to dopiero się wezmę za to piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Ja mam taki przepis z BYO 250 Classic Clones Myślisz że robią z ekstraktów ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 BrewDog? na 100% nie. Ale ludzie robią z ekstraktów plus słody specjalne. Ta technika raczej u nas jest mało popularna - ale w UK i USA (zwłaszcza USA) ludzie tak robią. U nas prawie każdy ma gaz w domu to i łatwiej jest zacierać. Tam gaz to raczej rzadkość - temu się ludzie ratują półśrodkami. W każdym razie w tej technice sporo piw wygrywa różne konkursy. Przepisów na angielskich stronach też można znaleźć całkiem sporo. A wracając do tego przepisu z BYO 250 Classic Clones - wygląda całkiem porządnie i jest łatwy do zrobienia. Jeśli WES jasny jest "dosyć ciemny" (nie wiem nigdy go nie używałem) to proponuje Gozdawę superjasny lub Profimator jasny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Ja mam taki przepis z BYO 250 Classic Clones Myślisz że robią z ekstraktów ?? Jak klasyczny łodzianin, odpowiem pytaniem na pytanie. Czy myślisz, że w BYO 250 Classic Clones publikowane są przepisy dla browarów przemysłowych? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się