lukas95 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 WARKA#2 WARZENIE REDSKIN-RED IPA Jutro zamierzam uwarzyć moje drugie piwo, niestety nie było wszystkich składników i tak: Crystal 40L został zamieniony na Caramunich ze Strzegomia, Crystal 90L na Caraaroma z Weyermana Black malt wybrałem Carafa III z Weyermana Jeśli chodzi o chmiele to nie było Amarillo i mam zamiast tego 50g Simcoe i Cascade i teraz pytanie co z tym zrobić, ma ktoś pomysł? Niby przepis był na szyszki a ja mam granulat czyli nie mam o dużo za mało Proszę o szybką odpowiedź co mam zrobić z chmielami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 100g granulatu na IPA? Może być na styk. Ja bym dał więcej chmielu na zimno i nie na tydzień tylko na 4-5 dni przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 29 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Według "niezależnych, amerykańskich naukowców" po 48h chmielenia na zimno w temperaturze tzw. pokojowej jest już po zabawie i nic więcej dobrego się tam nie wydarzy. Ja od paru warek się stosuję, 2 dni na zimno, 1 dzień cold crash w lodówce i aromat jest zadowalająco intensywny. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 WARKA#2 RED SKIN RED IPA Tym razem również nie obyło się bez problemów, bo po wsypaniu słodów odkryliśmy razem z moim kolegą, że piwa jest dużo więcej niż powinno być. Ostatecznie miało wyjść 20 litrów piwa 16blg, a nam wyszło 26,5 litra piwa 15blg, nie wiem jak to możliwe, ale nam się udało. Przy okazji razem z kolegą przemeblowaliśmy trochę warzelnię. (Zdjęcia w załącznikach) Surowce to: Słody: Strzegom Pale Ale 3kg Strzegom Monachijski typ I 2.3 kg Caramunich 0,4kg Caraaroma 0,2kg Carafa III 0,03kg (trzy ostatnie z Weyermana) Chmiele: Simcoe i Cascade po 50g dojdzie jakiś amerykański na zimno też 50g, ale czekam na świeżą dostawę. Drożdże: US 05 suche WARZENIE Zacieranie (30l) 60' w 65 stopniach(tym razem stała temperatura) 5' do 10' w temperaturaze 75 stopni, żeby łatwiej filtrować. Wysładzanie (do pełnego fermentora 30 33litrów) Garnek 6 litrów wlany zanim breczka odsłoniła młóto, pod koniec trochę się zatkało i daliśmy sobie spokój. Gotowanie 30' na pusto 60' Simcoe 30g na goryczkę 30' Cascade 25g na smak 5' 20g Simcoe i 25g Cascade na aromat Chłodzenie Przenieśliśmy kocioł do wanny, ciężki jak cholera, chłodzenie około 45 minut, breczka wystygła do 25 stopni. Fermentacja Wyszło 26,5 litra brzeczki o gęstości 15blg, drożdże wystartowane 15 30 minut przed zadaniem w 100 mililitrach wody, Brzeczka napowietrzona podczas przelewania z góry z kotła do fermentora. Fermentacja w pokoju(15C temperatura) fermentor w jednym kocu i w kartonie. Komentarz Błędy: za dużo wody na początku, ale wyszło całkiem ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 WARKA#2 RED IPA RED SKIN Ostatnio(2 dni temu) w fermentorze było wszystko ładnie pięknie piana itp. dzisiaj zaglądam i takie coś, to zielone to chmiel chyba, ale nie jestem pewny, piwo pachnie ładnie chmielem Wszystko jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 To jest fermentacja burzliwa? Jeśli tak, to po prostu piana opadła i większość drożdży poszło na dno. A te kawałki to raczej drożdże. Nie zawsze wszystkie chcą opaść na dno. Bo skąd miałby się tam wziąć chmiel? lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Otwieranie wiadra co 2 dni to proszenie sie o infekcje. Zadajesz drozdze, zamykasz wiadro i zapominasz o nim na 2 tygodnie. Bo co twoje zagladanie przyspieszy ? Z tego co widze to masz przezroczyste fermentory, to juz calkiem nie mam pojecia na co otwierac wiadro. Edytowane 2 Stycznia 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Nie zagladaj, nie otwieraj, nie podglądaj drożdży, bo mogą być nagie Zadajesz drożdze,zamykasz, odstawiasz fermentator i zapominasz o nim na parę/ parenaście dni Edytowane 2 Stycznia 2016 przez wolf83 lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Otwieranie wiadra co 2 dni to proszenie sie o infekcje. Zadajesz drozdze, zamykasz wiadro i zapominasz o nim na 2 tygodnie. Bo co twoje zagladanie przyspieszy ? Z tego co widze to masz przezroczyste fermentory, to juz calkiem nie mam pojecia na co otwierac wiadro. Ale ja zazwyczaj po tygodniu przelewam na cichą, a poza tym wieko mi paruje i lubię patrzeć na pracujące piwo, raczej nic nie przyśpieszy. Teraz się boję jedynie, że mi temperatura spadnie w fermentowni przez te mrozy. Edytowane 2 Stycznia 2016 przez lukas95 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Ja byłbym zadowolony jakbym miał 7 stopni Można robić wtedy "dolniaki" Zawsze rób takie style, na które ci temperatura pozwala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Ale ja zazwyczaj po tygodniu przelewam na cichą To się odzwyczaj. lubię patrzeć na pracujące piwo Tego też się odzwyczaj, a przynajmniej poprzez otwieranie wieka. Masz przezroczyste fermentory to przez nie patrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Cały świat piwowarski pokutuje za kopyrowe "tydzień cichej, tydzień burzliwej". lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Cały świat piwowarski pokutuje za kopyrowe "tydzień cichej, tydzień burzliwej". To ile można przyjąć dla typowej IPY? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 To ile można przyjąć dla typowej IPY? no ... najczęściej tyle ile drożdże potrzebują lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 To ile można przyjąć dla typowej IPY? no ... najczęściej tyle ile drożdże potrzebują Moje drożdże potrzebują tydzień burzliwej i tydzień cichej bo ich ulubiona liczba to 7. Dziękuję, dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) Ale ja zazwyczaj po tygodniu przelewam na cichą, biorąc pod uwagę aktualny opis "Rok założenia:2015 Liczba warek:2 " muszę przyznać, że ubawiłeś mnie na ten wieczór Edytowane 2 Stycznia 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Moje drożdże potrzebują tydzień burzliwej i tydzień cichej bo ich ulubiona liczba to 7. Dziękuję, dobranoc. Próbuję zrozumieć Twoje podejście i nie za bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Dr2 odpowiedział Ci i tak w miarę łagodnie, ale bardzo trafnie, a Ty się unosisz. Twoja wypowiedź, mimo dobrych rad dawanych Ci w Twoim wątku, nie jest zbyt uprzejma. Zauważyłem, że Ty i tak robisz po swojemu. Skoro Twoje drożdże tyle potrzebują, a Ty jesteś taki doświadczony piwowar, to rób tak dalej tylko później nie pisz na forum pytań z prośbą o pomoc. lukas95 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Spokojnie, Koledze lukas95 nie wyjdzie kilka warek to wtedy posłucha rad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ręce opadają jak się czyta te mądrości Ale niektórzy tak mają, że sami są mądrzejsi od wszystkich. A potem ból i płacz i kolejne wątki dlaczego moje piwo pachnie tym a tym, dlaczego mam granaty, itp. Ja bym kolego jednak posłuchał rad bardziej doświadczonych piwowarów, a przede wszystkim poczytał trochę wątków na temat podstaw warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Ręce opadają jak się czyta te mądrości Ale niektórzy tak mają, że sami są mądrzejsi od wszystkich. A potem ból i płacz i kolejne wątki dlaczego moje piwo pachnie tym a tym, dlaczego mam granaty, itp. Ja bym kolego jednak posłuchał rad bardziej doświadczonych piwowarów, a przede wszystkim poczytał trochę wątków na temat podstaw warzenia. Moja wypowiedź miała formę żarciku, a Wy od razu, że nie słucha rad. Posłucham rad, zmierzę wieczorem ile spadło blg, zmierzę we wtorek czy spadło o przynajmniej 2 blg w stosunku do wcześniejszego, a jak nie spadnie to przeleję na cichą. Dziękuję za dobre rady i na prawdę je szanuję. Także się nie spinajcie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Warka#2 Po 5 dniach fermentacji burzliwej. Dzisiaj zmierzyłem zawartość cukru w brzeczce. Ekstrakt brzeczki nastawnej to 15 blg, po 5 dniach burzliwej fermentacji spadło do 3 blg. Z resztek z cukromierza, które spróbowałem mogę tylko powiedzieć, że czuć karmel i słodycz, ale próbka była naprawdę mała, kilka kropel. Ogólnie po otwarciu fermentora ładnie pachnie chmielem i słodem, także nie jest źle. Załączam fotkę dla ciekawych. Co do temperatury fermentacji to przebiega ona w przedpokoju gdzie temperatura wynosi około 15 stopni i jest niestabilna, dlatego fermentor trzymam w pudle i 2 kocach. Pozdrawiam i przepraszam za niezbyt rozsądną ironie z wyższych postów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 WARKA#3 WHISKY RAUCH WEIZEN (W+R+W=2015) bo 3króli Tym razem wszystko poszło bez zarzutów, pomagał mi kolega Janek, (sponsor surowców na to piwo, dziękuję za pomoc). Dodałem trochę więcej wody do zacierania, ale ostatecznie wyszło idealnie piwa. Jedyny problem to temperatura z którą nie udało się zejść do planowanych 14 stopni. Zadaliśmy drożdże do mniej więcej 19-20 stopni. Przy okazji ulepszyłem łyżkę warzelną- teraz mierzy temperaturę i ma profesjonalną podziałkę. Surowce to: Słody: Pszeniczny -Weyermann 1,5kg Pale Ale Strzegom 1 kg Whisky Castle Malting (30-45) 1 kg Grodziski Weyermann 0,5 kg Chmiele: Hallertauer (polski) 50 g Drożdże: FM41 Gwoździe i Banany 30ml WARZENIE Zacieranie (15l) 44 C 20 min podgrzanie 10 minut 64 C 55 min podgrzanie 5 minut 72 C 30 min 78 C 1 min Wysładzanie (do 26-27 litrów) Garnek 6 litrów wlany zanim breczka odsłoniła młóto, na początku nie chciało lecieć nie wiem czemu, ale poruszyliśmy oplotem i dało rade. Gotowanie Gotowanie Hallertau 25 g 60 min 4.5 % Gotowanie Hallertau 25 g 10 min 4.5 % Chłodzenie Przenieśliśmy kocioł do wanny, ciężki jak cholera, chłodzenie około 45 minut, breczka wystygła do 25 stopni, potem na dwór i dociągnęła do 20, musieliśmy już kończyć niestety Fermentacja Wyszły 22 litry brzeczki o gęstości 12blg, drożdże wlane prosto do brzeczki po wlaniu połowy brzeczki do gąsiora. Brzeczka napowietrzona podczas przelewania z góry z kotła do gąsiora. Fermentacja w pokoju(15C temperatura) fermentor w jednym kocu. Komentarz W miarę udana warka, tylko szkoda, że bez startera Czy to normalne, że fermentor po 2 godzinach tak wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Jak dla mnie to są osady białkowe. Fermentacja w pokoju(15C temperatura) fermentor w jednym kocu. a specyfikację dla drożdży kolega czytał? http://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm41-gwozdzie-i-banany/? Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas95 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Jak dla mnie to są osady białkowe. Fermentacja w pokoju(15C temperatura) fermentor w jednym kocu. a specyfikację dla drożdży kolega czytał? http://www.fermentum-mobile.pl/portfolio-item/fm41-gwozdzie-i-banany/? Tak czytałem podobno najlepiej fermentują w niższych temperaturach 16 stopni coś w tym stylu. Tak piszą na forum. Ogólnie chciałem zadać w 14 żeby drożdże zszokować i dostać trochę goździków, a potem dzień po dniu podnosić o jeden stopień aż do 16 i na ostatnie dni w 18 stopni wstawić żeby banan wszedł, ale zadałem za szybko, bo musiałem lecieć Edytowane 6 Stycznia 2016 przez lukas95 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Tak czytałem podobno najlepiej fermentują w niższych temperaturach 16 stopni coś w tym stylu. Tak piszą na forum. To, że ktoś coś pisze na forum nie znaczy, że to jest dobre i do tego należy się stosować, ziarna od plew też trzeba oddzielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się