kordas Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Czy stężenie alkoholu ma też wpływ na wskazanie refraktometru? Tak, jeśli chcesz używać po fermentacji to musisz zastosować korektę, kalkulatorów jest sporo, m.in. w toolkicie piwowara http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/ karlosboy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 (edytowane) Temat stary, ale ja świeży...podłączę się. Jestem po pierwszej warce, juz zabutelkowany english bitter. BLG poczatkowe 12, delikatnie pod kreseczka, blg koncowe prawie 0...czy to mozliwe? wiem ze czym lepiej odfermentuje to git, ale nigdzie nie znalazlem info wpisu zeby komukolwiek tak nisko odfermentowywalo Edytowane 2 Lutego 2016 przez RUFUS & SON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Raczej niemożliwe, ale z takiej ilości informacji, jaką dostarczyłeś nie oczekuj, że ktoś Ci poda przyczynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 2 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 wiem ze czym lepiej odfermentuje to git bzdury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 ..to moze rozwine, Pierwsza warka dlatego z ekstraktu coopersa, na razie zona nie pozwolila zagracic kuchni duzym garem, no i zacieranie odpada. Z gotowca ale dodatkowo dochmielone na goryczke chwmielem East Kent Goldings . Warzone na wodzie mineralnej z butli 5litrowych. Drozdze uwodnione (z zestawu) zadane w temperaturze brzeczki 23 stopnie, porzadnie napowietrzone, burzliwa zaczela sie bardzo szybko (tak mysle) bo po jakichs 2 godzinach. Burzliwa w temperaturze na poczatku 24 przez 7 dni, ostatni 3 dni w temperaturze okolo 22 stopni. Tu pomiar wykazal wlasnie ta wartosc bliska zera, moze 0,2 jesli by podzielic dobrze skale. Cicha 7 dni, temperatura 21stopni, pomiar taki sam. I tu zabutelkowalem w zeszly poniedzialek. Nie wiem czy cos wiecej moge dodac, aha, wczoraj otworzylem butelke - Piwo klarowne, piekny bursztynowy kolor, taki typowy angileski, goryczka moze ciut wieksza niz zakladalem ale jezyk nie cierpnie. Nasycenie wydaje sie byc ok, piana drobna i utrzymuje sie, nie jakas super obfita, taka jaka powinna byc moim zdaniem. Mysle ze jak jeszcze polezy bedzie lepsze. Ale zastanawia mnie taki odfermentowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Ale zastanawia mnie taki odfermentowanie Sprawdź ballingometr na wodzie o temperaturze 20 stopni. Powinien pokazywać 0. Niektóre spławiki są kalibrowane na 16 stopni. Powinno być to gdzieś napisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 sprawdzilem tak jak piszesz i w temp. 20 stopni wskazuje 0 BLG. Koniec koncow przestalem juz wnikac czemu tak mi wyszlo, bo piwo smakuje, pachnie i wyglada wspaniale, jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolony. Dzieki za checi rozwiazania zagadki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się