Kamil Świercz Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Witam Moj problem wygląda następująco: Uwarzylem american amberale jakieś 10 dni temu. Wyszło 12blg. Zrobiłem Fft zeszło do 2blg. Po 5 dniach mierzyłem blg i również wyszło 2. Dziś mierze ponownie i pokazuje zero. Płyn w cylindrze mocno się pieni i wygląda jakby fermentowal. W smaku też coś niepokojacego nie czuć nic z chmielu. Próbkę pobierałem chochlą wypalona. I tu moje pytanie. Czy dzikie droŻdze przejęły piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 Całkiem możliwe, chociaż coś wątpię że, dzikusy w 10 dni zejdą do 0°Blg. W każdym razie jak fermentuje to zostaw do stabilnego blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 25 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 (edytowane) Witam Moj problem wygląda następująco: Uwarzylem american amberale jakieś 10 dni temu. Wyszło 12blg. Zrobiłem Fft zeszło do 2blg. Po 5 dniach mierzyłem blg i również wyszło 2. Dziś mierze ponownie i pokazuje zero. Płyn w cylindrze mocno się pieni i wygląda jakby fermentowal. W smaku też coś niepokojacego nie czuć nic z chmielu. Próbkę pobierałem chochlą wypalona. I tu moje pytanie. Czy dzikie droŻdze przejęły piwo? Na początek przed pomiarem odgazuj próbkę w cylindrze. Edytowane 25 Grudnia 2015 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 25 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 @kantor gdy mierzyłem wyglądalo na zakonczona fermentacje, unosily się resztki drożdży. A teraz jest widoczna biała piana. Dzikusy myślę że zjadły te ostatnie dwa blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 @kantor gdy mierzyłem wyglądalo na zakonczona fermentacje, unosily się resztki drożdży. A teraz jest widoczna biała piana. Dzikusy myślę że zjadły te ostatnie dwa blgA nie przesuwales/ przenosiles fermentora? Czasem sie tak zdarza, że podbije sie trochę drożdży z dna i ruszaja dalej z fermentacja. A piana w cylindrze to może być zwykle co2 zawarte juz w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Nie przenosiłem . Zdarzyło wam się aby zwykle drożdże piwowarskie zeszyly do 0 ? próbowałem tego piwa i jest kwasne delikatnie. Najwyżej zabutelkuje kilka butelek a reszta w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Nie wiem jak u innych ale wśród moich znajomych piwowarów często słychać ostatnio o zakażeniach. Być może łagodna zima sprawiła, że dużo paskudnych rzeczy mamy w powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Coś może w tym być. Może w moim nowym mieszkaniu jest jakąś kolonia dzikich drożdży bo pierwsza warka tu też była podejrzana. Teraz wymieniłem wiadro i wezyki, i ponownie coś nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 A jakie drożdże w ogóle i w jakiej temperaturze fermentacja? U mnie tylko Bretki zeszły ale nie w 10 dni adamski_68 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 DroŻdze gozdawa pay7. Start fermentacji w 15c potem koło 20. Wiesz jak mierzyłem pierwszy raz to wszystko było ok. I przy tym otwarciu mogło coś się wpakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Nie zjedzą Ci dzikie drożdże do 0blg w kilka dni jeśli wcześniej działały zwykłe drożdże. Nie zrobią takiej piany jak one. Chyba, ze to jakiś bardzo nietypowy szczep. Poza tym z tego co mówisz nie masz żadnych smakowych oznak pracy dzikich drożdży. One dają aptekę, plastik, dymność, ocet, rozpuszczalnik etc. A Ty wyczułeś tylko lekką kwaśnośc, która jest pewnie autosugestią, bo każdemu infekcja kojarzy się z kwasem. Odgazuj dobrze próbkę i sprawdż cukromierz na wodzie. Daj temu skończyć fermentować i spróbuj wtedy. Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Sprawdźilem mój cukromierz na kranówce i spada poniżej zera tak z dwa stopnie. Rozumiem że powinien wskazywać zero? Jutro przeprowadze jeszcze jedno badanie na piwie i pomyśle co dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zależy jakiej temperatury masz kranowke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszkozak34 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Być może Ci się w spławiku skala przesunęła. Mam z Biowinu spławik i kiedyś też miałem taki bonus w nim. Ale potrząsnąłem nim i się udało mi prawie idealnie wyskalować jak należy później. A co do drożdży PAY7 z Gozdawy, to mi schodziły najczęściej do około 2 do 3 blg, przy początkowym 12 - 16. Temperatura fermentacji ~20oC. Używałem ich przy 6 warkach i zawsze tak było;) Edytowane 26 Grudnia 2015 przez mateuszkozak34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się