Tomasz Potworzy Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 nietypowe pytanie, jak powtórzyć "zielone jabłuszko"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
HoppyFlowers Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 nietypowe pytanie, jak powtórzyć "zielone jabłuszko"? Zielone jabłuszko to aldehyd octowy - łatwo znaleźć szczegóły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 Można np niedofermentowane piwo przelać na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 http://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy Poczytaj i sam do tego dojdź. To najlepszy sposób na osiągnięcie satysfakcjonujących rezultatów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Potworzy Posted December 31, 2015 Author Share Posted December 31, 2015 mój pomysł jednak muszę przemyśleć, wg wiki "Jest bardzo toksyczny", a nie chciałbym nikogo truć a tym bardziej siebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 Wiesz, to dość niemądry pomysł, żeby dążyć do warzenia piwa z wadami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 Zawsze jak pijesz alkohol to w organizmie metabolizowany jest on do aldehydu octowego, w dużo większych ilościach niż to co znajdujesz w wadliwym piwie. Tak naprawdę negatywne skutki nadużywania alkoholu, objawy kaca itp. to jest w głównej mierze aldehyd octowy, do którego jest metabolizowany alkohol, a nie on sam w sobie. Pozwolę sobie podlinkować swój blog, gdybyś chciał wiedzieć więcej o tej wadzie: http://www.beerfreak.pl/aldehyd-octowy-czyli-zielone-jablko/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 Na pierwszy rzut oka po temacie myślałem iż ktoś ma problem z infekcjami. Non stop ma infekcję w piwie i jak to zwalczyć. A tu jest odwrotnie. Jak zrobić zarazka w piwie. Czego to ludzie jeszcze nie wymyślą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 Tu nawet nie chodzi o zakażenie, bo aldehyd o wiele częściej wynika z błędów fermentacji niż zakażeń. Amerykański Budweiser swoją drogą robi to samo i tam lekki aldehyd jest charakterystyczną cechą marki. No a celowe zakażenie to też nic nowego, wszystkie piwa dzikie i kwasy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Potworzy Posted December 31, 2015 Author Share Posted December 31, 2015 wolf83 to może wyjaśnię skąd temat wczoraj otworzyłem butelkę piwa napełnioną do połowy (to pewnie przyczyna wady) i generalnie bardzo mocne zielone jabłko + chmiele stworzyły całkiem niezłą kompozycję. Na konkursach pojawiają się opcje typu: owocowe aromaty nie pochodzące od chmielu i tak pomyślałem, że to też może być jakiś kierunek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 Nikt ci nie da dodatkowych punktów za wadę w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 To nie jest dobry kierunek. Każdy sędzia rozpozna z miejsca aldehyd i masz wklepaną wadę i obcięte punkty. Aldehyd przeważnie nie ma przyjemnego aromatu, to niby jest jabłko, ale takie sztuczne, wchodzące w farbę emulsyjną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Potworzy Posted December 31, 2015 Author Share Posted December 31, 2015 (edited) ta u mnie była delikatna, tzn odrazu wyczuwalna ale jednak przyjemna, stąd cały pomysł, ale pewnie macie rację, że wada to wada Edited December 31, 2015 by Tomasz Potworzy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now