Jump to content

powtarzalność skażenia

Recommended Posts

Zawsze jak pijesz alkohol to w organizmie metabolizowany jest on do aldehydu octowego, w dużo większych ilościach niż to co znajdujesz w wadliwym piwie. Tak naprawdę negatywne skutki nadużywania alkoholu, objawy kaca itp. to jest w głównej mierze aldehyd octowy, do którego jest metabolizowany alkohol, a nie on sam w sobie. Pozwolę sobie podlinkować swój blog, gdybyś chciał wiedzieć więcej o tej wadzie:

http://www.beerfreak.pl/aldehyd-octowy-czyli-zielone-jablko/

Na pierwszy rzut oka po temacie myślałem iż ktoś ma problem z infekcjami. Non stop ma infekcję w piwie i jak to zwalczyć.

A tu jest odwrotnie. Jak zrobić zarazka w piwie. :P

Czego to ludzie jeszcze nie wymyślą.

Tu nawet nie chodzi o zakażenie, bo aldehyd o wiele częściej wynika z błędów fermentacji niż zakażeń. Amerykański Budweiser swoją drogą robi to samo i tam lekki aldehyd jest charakterystyczną cechą marki.

No a celowe zakażenie to też nic nowego, wszystkie piwa dzikie i kwasy ;)

wolf83 to może wyjaśnię skąd temat ;)

wczoraj otworzyłem butelkę piwa napełnioną do połowy (to pewnie przyczyna wady) i generalnie bardzo mocne zielone jabłko + chmiele stworzyły całkiem niezłą kompozycję. 

Na konkursach pojawiają się opcje typu: owocowe aromaty nie pochodzące od chmielu i tak pomyślałem, że to też może być jakiś kierunek

To nie jest dobry kierunek. Każdy sędzia rozpozna z miejsca aldehyd i masz wklepaną wadę i obcięte punkty. Aldehyd przeważnie nie ma przyjemnego aromatu, to niby jest jabłko, ale takie sztuczne, wchodzące w farbę emulsyjną.