Tomasz Potworzy Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 nietypowe pytanie, jak powtórzyć "zielone jabłuszko"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 nietypowe pytanie, jak powtórzyć "zielone jabłuszko"? Zielone jabłuszko to aldehyd octowy - łatwo znaleźć szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Można np niedofermentowane piwo przelać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 http://www.wiki.piwo.org/Aldehyd_octowy Poczytaj i sam do tego dojdź. To najlepszy sposób na osiągnięcie satysfakcjonujących rezultatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 mój pomysł jednak muszę przemyśleć, wg wiki "Jest bardzo toksyczny", a nie chciałbym nikogo truć a tym bardziej siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Wiesz, to dość niemądry pomysł, żeby dążyć do warzenia piwa z wadami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Zawsze jak pijesz alkohol to w organizmie metabolizowany jest on do aldehydu octowego, w dużo większych ilościach niż to co znajdujesz w wadliwym piwie. Tak naprawdę negatywne skutki nadużywania alkoholu, objawy kaca itp. to jest w głównej mierze aldehyd octowy, do którego jest metabolizowany alkohol, a nie on sam w sobie. Pozwolę sobie podlinkować swój blog, gdybyś chciał wiedzieć więcej o tej wadzie: http://www.beerfreak.pl/aldehyd-octowy-czyli-zielone-jablko/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Na pierwszy rzut oka po temacie myślałem iż ktoś ma problem z infekcjami. Non stop ma infekcję w piwie i jak to zwalczyć. A tu jest odwrotnie. Jak zrobić zarazka w piwie. Czego to ludzie jeszcze nie wymyślą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Tu nawet nie chodzi o zakażenie, bo aldehyd o wiele częściej wynika z błędów fermentacji niż zakażeń. Amerykański Budweiser swoją drogą robi to samo i tam lekki aldehyd jest charakterystyczną cechą marki. No a celowe zakażenie to też nic nowego, wszystkie piwa dzikie i kwasy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 wolf83 to może wyjaśnię skąd temat wczoraj otworzyłem butelkę piwa napełnioną do połowy (to pewnie przyczyna wady) i generalnie bardzo mocne zielone jabłko + chmiele stworzyły całkiem niezłą kompozycję. Na konkursach pojawiają się opcje typu: owocowe aromaty nie pochodzące od chmielu i tak pomyślałem, że to też może być jakiś kierunek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Nikt ci nie da dodatkowych punktów za wadę w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 To nie jest dobry kierunek. Każdy sędzia rozpozna z miejsca aldehyd i masz wklepaną wadę i obcięte punkty. Aldehyd przeważnie nie ma przyjemnego aromatu, to niby jest jabłko, ale takie sztuczne, wchodzące w farbę emulsyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Potworzy Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) ta u mnie była delikatna, tzn odrazu wyczuwalna ale jednak przyjemna, stąd cały pomysł, ale pewnie macie rację, że wada to wada Edytowane 31 Grudnia 2015 przez Tomasz Potworzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się