Skocz do zawartości

Browar Hoppy Pony


ATP

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 miesiące temu...

Warka #201 - warzone 23.10.2022
Wild Wild Ale


Warka: 21l
Goryczka: 24 IBU
Ekstrakt: 13,5 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp
0,5 kg - płatki owsiane

 

Chmiele:

30g Iunga - granulat 2021 (7,9% ak.) - 60'

 

Drożdże:
Blend różnych szczepów saisonowych i brettów zbieranych przez ostatni czas

Dregi z lambików z Oud Beersel, 3 Fonteinen

 

Dodatki:
Sok wiśniowy - w planach

Zacieranie:
69°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #202 - warzone 27.10.2022
Polish White IPA


Warka: 21l
Goryczka: 81 IBU
Ekstrakt: 14,5 Blg

Słody:

2,5 kg - extra pale Crisp
2 kg - pszeniczny Crisp
2 kg - płatki pszenne
1 kg - słód Chit Bestmalz

 

Chmiele:

45g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

30g Sybilla - granulat 2021 (8,9% ak.) - 20'

25g Exp 2/20 - granulat 2021 (11,2% ak.) - 20' whirlpool w 77°C

50g ZU12 - granulat 2021 (10% ak.) - 20' whirlpool w 77°C

150g ZU12 - granulat 2021 (7,5% ak.) - na zimno 3 dni
50g 
Vermelho - granulat 2021 (9,1% ak.) - na zimno 3 dni

100g Exp 2/20 - granulat 2021 (11,2% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
Lallemand Witbier (po terminie saszetka) - starter 1,5l

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Kolendra - 15g - 5'
Skórka pomarańczy 50g - 5'

Zacieranie:
66°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #203 - warzone 24.11.2022
Polish Hoppy Sour Ale


Warka: 21
Goryczka: 15 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2,5 kg - extra pale Crisp
2,5 kg - pszeniczny Crisp

 

Chmiele:

50g Exp 2/20 - granulat 2021 (11,2% ak.) - 20' whirlpool w 77°C

50g Zula - granulat 2021 (8,3% ak.) - 20' whirlpool w 77°C

150g Exp 2/20 - granulat 2021 (11.2% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
US-05 - saszetka

Lactobacillus Planatarum - 4g

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 25 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #204 - warzone 01.12.2022
Belgian Blond


Warka: 21l
Goryczka: 41 IBU
Ekstrakt: 12,6 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp
0,5 kg - cukier

 

Chmiele:

20g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

20g Puławski - granulat 2021 (8,9% ak.) - 20'

20g Puławski - granulat 2021 (8,9% ak.) - 12'

35g Puławski - granulat 2021 (8,9% ak.) - 0'

100g Ahhhroma! - granulat 2021 (16,2% ak.) - na zimno 3 dni do połowy warki

 

Drożdże:
WLP545 Belgian Golden Strong Ale - starter 1,2l

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

Złapało infekcję. Kibel

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #205 - warzone 10.12.2022
Mild


Warka: 21l
Goryczka: 26 IBU
Ekstrakt: 9 Blg

Słody:

2,9 kg - best ale Crisp
0,38 kg - Crystal Dark Simpsons

0,29 kg - Imperial Malt Simpsons

0,29 kg - pszeniczny Crisp

0,19 kg - płatki owsiane

0,15 kg - Brown Fawcett

0,07 kg - Black Wheat Castle Malting

0,05 kg - jęczmień palony Castle Malting - na wygrzew

 

Chmiele:

15g Marynka - granulat 2021 (7,9% ak.) - 60'

40g Lubelski - granulat 2021 (6,4% ak.) - 20'

 

Drożdże:
WLP008 East Coast Ale - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #206 - warzone 16.12.2022
Imperial Stout

Warka: 21l
Goryczka: 95 IBU
Ekstrakt: 26 Blg

Słody:

5,67 kg - best ale Crisp
1,5 kg - monachijski Crisp

0,8 kg - płatki owsiane

0,65 kg - Caraaroma Weyermann

0,5 kg - laktoza

0,5 kg - Chocolate Crisp

0,4 kg - Carafa Special II Weyermann

0,33 kg - wiedeński Viking Malt

0,325 kg - cukier muscovado

0,15 kg - Black Simpsons

0,15 kg - Brown Simpsons

0,11 kg - Special B Castle Malting

0,03 kg - Black Wheat Castle malting

 

Chmiele:

45g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

100g Oktawia - granulat 2021 (7,1% ak.) - 60'

35g Iunga - granulat 2021 (8,9% ak.) - 60'

 

Drożdże:
US-05 - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2 - 10g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Sól kłodawska - 30g - 5'

Kawa - litr do kega

Kakao Peru Satipo Bio - 200g

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #207 - warzone 14.01.2023
Belgian Blond


Warka: 21l
Goryczka: 41 IBU
Ekstrakt: 12,6 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp
0,5 kg - cukier

 

Chmiele:

30g Oktawia - granulat 2021 (7,1% ak.) - 60'

20g Sybilla - granulat 2021 (7,2% ak.) - 20'

20g Sybilla - granulat 2021 (7,2% ak.) - 12'

20g Tomyski - granulat 2021 (6,4% ak.) - 12'

35g Sybilla - granulat 2021 (7,2% ak.) - 0'

20g Tomyski - granulat 2021 (6,4% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Wyeast 1214 Belgian Abbey - starter 1,2l

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #208 - warzone 29.01.2023
Hoppy Tripel

Warka: 25l
Goryczka: 41 IBU
Ekstrakt: 17 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp

2 kg - Torrified Wheat Simpsons
1,1 kg - cukier
1 kg - best ale Crisp

 

Chmiele:

40g Sybilla - granulat 2021 (7,2% ak.) - 60'

40g Tomyski - granulat 2021 (6,4% ak.) - 30'

40g Sybilla - granulat 2021 (7,2% ak.) - 12'

40g Tomyski - granulat 2021 (6,4% ak.) - 0'

100g Nelson Sauvin - granulat 2022 (10,5% ak.) - 3 dni na zimno
100g Moutere - granulat 2022 (14,7% ak.) - 3 dni na zimno

 

Drożdże:
Wyeast 1214 Belgian Abbey - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

 

5 litrów rozlane bez dry-hopu

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #209 - warzone 10.02.2023
Hoppy Blond


Warka: 21l
Goryczka: 41 IBU
Ekstrakt: 12,6 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp
0,5 kg - cukier

 

Chmiele:

25g Iunga - granulat 2021 (11,5% ak.) - 60'

20g Oktawia - granulat 2021 (7,1% ak.) - 20'

20g Oktawia - granulat 2021 (7,1% ak.) - 12'

100g Waimea - granulat 2022 (13,2% ak.) - 3 dni na zimno

 

Drożdże:
Wyeast 1214 Belgian Abbey - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #210 - warzone 17.02.2023
Polish Hazy IPA


Warka: 21l
Goryczka: 35 IBU
Ekstrakt: 15,8 Blg

Słody:

5 kg - pale ale extra choice Crisp

1 kg - płatki owsiane
0,5 kg - płatki pszenne

0,5 kg - Chit Bestmalz
0,25 kg - maltodekstryna

 

Chmiele:

100g Książecy - granulat 2021 (7,2% ak.) - whirlpool w 77°C - 20'

50g Amora Preta - granulat 2021 (9% ak.) - whirlpool w 77°C - 20'

50g Amora Preta - granulat 2021 (9% ak.) - w 3 dniu fermentacji

100g Książecy - granulat 2021 (7,2% ak.) - na zimno 3 dni

200g Amora Preta - granulat 2021 (9% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
WLP067 Coastal Haze Ale Blend - starter 1,8l

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

NaCl - 2g

Aromazyme - 1g 

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #211/#212 - warzone 01.03.2023
Belgian Ale / Belgian Wild Ale


Warka: 35l
Goryczka: 22 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp
1,4 kg - płatki pszenne i orkiszowe (mix)

0,5 kg - Chit Bestmalz

0,4 kg - best ale Crisp

0,25 kg - Carabelge Weyermann

0,2 kg - cukier

 

Chmiele:

50g Lubelski - granulat 2021 (6,4% ak.) - 60'

50g Lubelski - granulat 2021 (6,4% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Wyeast 1214 Belgian Abbey - gęstwa - do jednego wiadra

Wyeast 1214 Belgian Abbey / Mad Fermentationist Saison Blend / WLP400 Belgian Wit/ Dregi po #187 - do drugiego pojemnika

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #213 - warzone 09.03.2023
New Wave Gose


Warka: 30l
Goryczka: 16 IBU
Ekstrakt: 15,8 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp

1,5 kg - płatki owsiane
1 kg - płatki pszenne

1 kg - Cara Clair Castle Malting

0,5 kg - Chit Bestmalz
0,3 kg - laktoza

 

Chmiele:

25g - Marynka - granulat 2021 (10% ak.) - 60'

 

Drożdże:
WLP067 Coastal Haze Ale Blend - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 40 ml

NaCl - 45g 

2,2 kg - pulpa z białej guawy

1,7 kg - pulpa z mango

2 l - sok ananasowy NFC


Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #214 - warzone 18.03.2023
Belgian Blond


Warka: 21l
Goryczka: 43 IBU
Ekstrakt: 14 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp
0,3 kg - cukier

 

Chmiele:

30g Marynka - granulat 2021 (7,8% ak.) - 60'

20g Marynka - granulat 2021 (7,8% ak.) - 20'

20g Marynka - granulat 2021 (7,8% ak.) - 12'

20g Marynka - granulat 2021 (7,8% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Wyeast 1214 Belgian Abbey - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #215 - warzone 01.04.2023
New England DIPA


Warka: 21l
Goryczka: 45 IBU
Ekstrakt: 18 Blg

Słody:

5 kg - pale ale extra choice Crisp

1,5 kg - pilzneński zero Viking Malt
1,2 kg - płatki owsiane

1 kg - płatki pszenne

1 kg - Cara Clair Castle Malting

0,5 kg - Chit Bestmalz

 

Chmiele:

10g Warrior - granulat 2021 (15,1% ak.) - 60'

80g Simcoe - granulat 2022 (12,8% ak.) - whirlpool w 77°C - 20'

30g Citra - granulat 2022 (13,2% ak.) - whirlpool w 77°C - 20'

25g Cryo Pop - granulat 2021 (20,2% ak.) - w 3 dniu fermentacji

25g Cascade Cryo - granulat 2021 (12,6% ak.) - w 3 dniu fermentacji

20g Simcoe - granulat 2022 (12,8% ak.) - na zimno 3 dni

100g Mosaic - granulat 2022 (12,3% ak.) - na zimno 3 dni

100g Nelson Sauvin - granulat 2022 (10,5% ak.) - na zimno 3 dni

120g Citra - granulat 2022 (13,2% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
WLP067 Coastal Haze Ale Blend - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

NaCl - 2g

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, ATP napisał(a):

Warka #210 - warzone 17.02.2023
Polish Hazy IPA

I jak wrażenia? Mam gdzieś z tyłu głowy zrobienie właśnie NEIPA na polskich chmielach, ale na razie nie wiem czego szukać. Myślałem o SH na którejś z nowych odmian, ale chętnie poczytam jak Twoje wyszło. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 3.04.2023 o 00:17, ciezkicoswybrac napisał(a):

I jak wrażenia? Mam gdzieś z tyłu głowy zrobienie właśnie NEIPA na polskich chmielach, ale na razie nie wiem czego szukać. Myślałem o SH na którejś z nowych odmian, ale chętnie poczytam jak Twoje wyszło. 

Będziesz mógł spróbować w przyszły weekend w Rzeszowie na festiwalu ;)

Próbka pachniała miksem kokosa, moreli, brzoskwini, cytrusów, z jeżyną i geraniolem (takim pelargoniowym) na drugim planie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Warka #216 - warzone 11.04.2023
Black IPA


Warka: 21l
Goryczka: 90 IBU
Ekstrakt: 16 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Viking Malt

1,1 kg - płatki owsiane

0,5 kg - Carafa II Special Weyermann

0,5 kg - CaraClair Castle Malting

0,4 kg - Abbey Weyermann

 

Chmiele:

40g Simcoe - granulat 2022 (12,7% ak.) - 60'

20g Simcoe - granulat 2022 (12,7% ak.) - 20'

60g Simcoe - granulat 2022 (12,7% ak.) - whirlpool 20' w 77°C

200g Simcoe - granulat 2022 (12,7% ak.) - na zimno 3 dni

25g Simcoe Cryo - granulat 2022 (24,7% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
US-05 - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

NaCl - 2g

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #217 - warzone 15.04.2023
Munich Helles


Warka: 21l
Goryczka: 15 IBU
Ekstrakt: 12 Blg

Słody:

10 kg - pilzneński Viking Malt

0,5 kg - monachijski Viking Malt

 

Chmiele:

20g - Marynka - granulat 2022 (7,3% ak.) - 60'
25g - Hallertauer Mittelfruh - granulat 2022 (3% ak.) - 60'

25g - Hallertauer Mittelfruh - granulat 2022 (3% ak.) - 20'

50g - Hallertauer Mittelfruh - granulat 2022 (3% ak.) - 0'

 

Drożdże:
Wyeast 2487-PC Hella Bock - starter 2l - jedno wiadro

S-23 Fermentis - 2 saszetki - drugie wiadro

 

Dodatki:
CaCl2 - 10g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 20 ml

NaCl - 2g

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #218 - warzone 06.05.2023
Imperialny Wędzony Porter Bałtycki


Warka: 21l
Goryczka: 66 IBU
Ekstrakt: 30 Blg

Słody:

5 kg - wędzony bukiem Steinbach

3 kg - wiedeński Weyermann

2 kg - monachijski ciemny Weyermann

2 kg - monachijski jasny Weyermann

2 kg - wędzony bukiem Viking Malt

1 kg - CaraMunich III Weyermann

0,5 kg - żytni Weyermann

0,5 kg - Caraaroma Weyermann

0,3 kg - Chocolate Crisp

 

Chmiele:

75g Warrior - granulat 2021 (15,1% ak.) - 60'

 

Drożdże:
Wyeast 2487-PC Hella Bock - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

NaCl - 2g

kostki dębowe z beczki po whisky macerowane w Talisker Skye

Zacieranie:
67°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #219 - warzone 30.05.2023
Hefeweizen


Warka: 21l
Goryczka: 26 IBU
Ekstrakt: 11 Blg

Słody:

2,5 kg - pszeniczny VM

2,5 kg - pilzneński VM

 

Zacieranie:

44°C - 20 minut

64°C - 45 minut 
72°C - 15 minut 
78°C - 10 minut

Chmiele:

20g - Iunga 2022 - 12,5% ak. - 60'

 

Dodatki:

CaCl2 - 5g
Kwas mlekowy - 7 ml


Drożdże:

Mangrove Jack's M20 Bavarian Wheat

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #220 - warzone 26.06.2023
Hoppy Blond


Warka: 21l
Goryczka: 41 IBU
Ekstrakt: 12,6 Blg

Słody:

5 kg - extra pale Crisp
0,5 kg - cukier

 

Chmiele:

35g Nelson Sauvin - granulat 2022 (11% ak.) - 60'

25g Nelson Sauvin - granulat 2022 (11% ak.) - whirlpool 20' w 77°C

100g Nelson Sauvin - granulat 2022 (11% ak.)- 3 dni na zimno

 

Drożdże:
WLP575 Belgian Ale Blend - starter 1,2l

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #221 - warzone 04.07.2023
Double Black IPA


Warka: 21l
Goryczka: 110 IBU
Ekstrakt: 17,5 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Viking Malt

1,5 kg - płatki owsiane

1,2 kg - Maris Otter Fawcett

0,65 kg - CaraClair Castle Malting

0,325 kg - Abbey Weyermann

0,3 kg - monachijski Crisp

 

Chmiele:

100g Książęcy - granulat 2022 (7,2% ak.) - 60'

60g Książęcy - granulat 2022 (7,2% ak.) - 20'

100g Książęcy - granulat 2022 (7,2% ak.) - whirlpool 20' w 77°C

300g Książęcy - granulat 2022 (7,2% ak.) - na zimno 3 dni

 

Drożdże:
Lallemand Koln - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

NaCl - 2g

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #222 - warzone 19.07.2023
White IPA


Warka: 21l
Goryczka: 72 IBU
Ekstrakt: 14,5 Blg

Słody:

3 kg - pilzneński Viking Malt

2 kg - płatki pszeniczne

2 kg - pszeniczny Crisp

 

Chmiele:

50g Exp 3/20 - granulat 2022 (9,3% ak.) - 60'

75g Exp 3/20 - granulat 2022 (9,3% ak.) - 20' whirlpool w 77°C

175g Exp 3/20 - granulat 2022 (9,3% ak.) - 3 dni na zimno

 

Drożdże:
WLP575 Belgian Ale Blend - gęstwa

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zest z dwóch pomarańczy - 5'

Kolendra - 12g- 5'

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #223 - warzone 01.08.2023

Italian Pils

Warka: 21l
Goryczka: 45 IBU
Ekstrakt: 10 Blg

Słody:

5 kg - pilzneński Eraclea Weyermann

 

Chmiele:

25g Zula - granulat 2022 (10,6% ak.) - 60'

25g Zula - granulat 2022 (10,6% ak.) - 20'

25g Zula - granulat 2022 (10,6% ak.) - 0'

50g Zula - granulat 2022 (10,6% ak.) - 60' - 3 dni na zimno

 

Drożdże:
Lallemand Novalager - 2 paczki

 

Dodatki:
CaCl2 - 5g
Whirlfloc-T - 10'

Kwas mlekowy - 7 ml

Zacieranie:
64°C - 60 minut
78°C - 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.