Jump to content

długa fermetacja


Recommended Posts

Witam serdecznie jestem świeżak na tym forum,jest to moja 4-ta warka a,pierwsza przez zacieranie>Mam problem,po 3-tygodniach fermenatcji balingometr pokazuje 7" balinga.Tydzień fermentacji burzliwej i dwa cichej.Dodam bo to pewnie istotne,brzeczka wyszła bardzo  "mocna " 17 "balinga .Wzięło się to z tego iż dodałem zbyt mało wody.Piwo w stylu sweet stout ,nie wiem co robić ,czekać ?boje sie butelować ,bo bedzie bumm!! Balingometr jest raczej sprawny,dodam że przez tydzień spadło tylko o 1" będe wdzięczny za

pomoc

 

Link to comment
Share on other sites

Widzę, że kopyrowe tydzień burzliwej, dwa cichej wszechobecne. 

 

Moim zdaniem finalnie 7 BLG jest jak najbardziej realnym ekstraktem końcowym przy sweet stoucie. Choć na pewno pomogłoby gdybyś wskazał jak zacierałeś i jakich drożdży użyłeś. 

Ja w swoim sweet stoucie (16 BLG - 0,7 KG laktozy) miałem FG nawet większe bo 8 BLG. Na przyszłość radzę zrobić szybki test fermentacji (patrz tu), znacznie ułatwia określenie czy piwo już dofermentowało. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.