ponton Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Witam serdecznie jestem świeżak na tym forum,jest to moja 4-ta warka a,pierwsza przez zacieranie>Mam problem,po 3-tygodniach fermenatcji balingometr pokazuje 7" balinga.Tydzień fermentacji burzliwej i dwa cichej.Dodam bo to pewnie istotne,brzeczka wyszła bardzo "mocna " 17 "balinga .Wzięło się to z tego iż dodałem zbyt mało wody.Piwo w stylu sweet stout ,nie wiem co robić ,czekać ?boje sie butelować ,bo bedzie bumm!! Balingometr jest raczej sprawny,dodam że przez tydzień spadło tylko o 1" będe wdzięczny za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Skoro sweet stout to pewnie jest w nim laktoza, a ona nie jest fermentowalna przez drożdże, co podbija ekstrakt końcowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Nie zlewaj piwa o takim ekstrakcie po tygodniu burzliwej na cichą. Samson_Miodek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Widzę, że kopyrowe tydzień burzliwej, dwa cichej wszechobecne. Moim zdaniem finalnie 7 BLG jest jak najbardziej realnym ekstraktem końcowym przy sweet stoucie. Choć na pewno pomogłoby gdybyś wskazał jak zacierałeś i jakich drożdży użyłeś. Ja w swoim sweet stoucie (16 BLG - 0,7 KG laktozy) miałem FG nawet większe bo 8 BLG. Na przyszłość radzę zrobić szybki test fermentacji (patrz tu), znacznie ułatwia określenie czy piwo już dofermentowało. Samson_Miodek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponton Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Dzieki za pomoc ,laktoza(0,75 kg) przy założeniu na 25 litrów piwa i 6,8kg słodów ,drożdże "fermentis safale s-04" Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 (edited) Właśnie, przy okazji, bo szukałem, a nie znalazłem - czy górna granica stylu przy sweet stoucie 15,4 Blg to z laktozą czy bez? Edited January 3, 2016 by buber Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Z laktozą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponton Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Dodać glukozę do refermentacji ,czy to będzie zbyt ryzykowne w tym wypadku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 Jak chcesz mieć piwo z gazem to wypadałoby dodać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted January 4, 2016 Share Posted January 4, 2016 daj na dolną granicę stylu i kontroluj otwierając co tydzień butelkę czy nie przegazowane, ewentualnie napełnij pet-a i tam sprawdzaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponton Posted January 4, 2016 Author Share Posted January 4, 2016 Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now