ponton Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam serdecznie jestem świeżak na tym forum,jest to moja 4-ta warka a,pierwsza przez zacieranie>Mam problem,po 3-tygodniach fermenatcji balingometr pokazuje 7" balinga.Tydzień fermentacji burzliwej i dwa cichej.Dodam bo to pewnie istotne,brzeczka wyszła bardzo "mocna " 17 "balinga .Wzięło się to z tego iż dodałem zbyt mało wody.Piwo w stylu sweet stout ,nie wiem co robić ,czekać ?boje sie butelować ,bo bedzie bumm!! Balingometr jest raczej sprawny,dodam że przez tydzień spadło tylko o 1" będe wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Skoro sweet stout to pewnie jest w nim laktoza, a ona nie jest fermentowalna przez drożdże, co podbija ekstrakt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Nie zlewaj piwa o takim ekstrakcie po tygodniu burzliwej na cichą. Samson_Miodek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Widzę, że kopyrowe tydzień burzliwej, dwa cichej wszechobecne. Moim zdaniem finalnie 7 BLG jest jak najbardziej realnym ekstraktem końcowym przy sweet stoucie. Choć na pewno pomogłoby gdybyś wskazał jak zacierałeś i jakich drożdży użyłeś. Ja w swoim sweet stoucie (16 BLG - 0,7 KG laktozy) miałem FG nawet większe bo 8 BLG. Na przyszłość radzę zrobić szybki test fermentacji (patrz tu), znacznie ułatwia określenie czy piwo już dofermentowało. Samson_Miodek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dzieki za pomoc ,laktoza(0,75 kg) przy założeniu na 25 litrów piwa i 6,8kg słodów ,drożdże "fermentis safale s-04" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Właśnie, przy okazji, bo szukałem, a nie znalazłem - czy górna granica stylu przy sweet stoucie 15,4 Blg to z laktozą czy bez? Edytowane 3 Stycznia 2016 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Z laktozą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Dodać glukozę do refermentacji ,czy to będzie zbyt ryzykowne w tym wypadku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Jak chcesz mieć piwo z gazem to wypadałoby dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 daj na dolną granicę stylu i kontroluj otwierając co tydzień butelkę czy nie przegazowane, ewentualnie napełnij pet-a i tam sprawdzaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się