ponton Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Witam serdecznie jestem świeżak na tym forum,jest to moja 4-ta warka a,pierwsza przez zacieranie>Mam problem,po 3-tygodniach fermenatcji balingometr pokazuje 7" balinga.Tydzień fermentacji burzliwej i dwa cichej.Dodam bo to pewnie istotne,brzeczka wyszła bardzo "mocna " 17 "balinga .Wzięło się to z tego iż dodałem zbyt mało wody.Piwo w stylu sweet stout ,nie wiem co robić ,czekać ?boje sie butelować ,bo bedzie bumm!! Balingometr jest raczej sprawny,dodam że przez tydzień spadło tylko o 1" będe wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Skoro sweet stout to pewnie jest w nim laktoza, a ona nie jest fermentowalna przez drożdże, co podbija ekstrakt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Nie zlewaj piwa o takim ekstrakcie po tygodniu burzliwej na cichą. Samson_Miodek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Widzę, że kopyrowe tydzień burzliwej, dwa cichej wszechobecne. Moim zdaniem finalnie 7 BLG jest jak najbardziej realnym ekstraktem końcowym przy sweet stoucie. Choć na pewno pomogłoby gdybyś wskazał jak zacierałeś i jakich drożdży użyłeś. Ja w swoim sweet stoucie (16 BLG - 0,7 KG laktozy) miałem FG nawet większe bo 8 BLG. Na przyszłość radzę zrobić szybki test fermentacji (patrz tu), znacznie ułatwia określenie czy piwo już dofermentowało. Samson_Miodek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton Opublikowano 3 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dzieki za pomoc ,laktoza(0,75 kg) przy założeniu na 25 litrów piwa i 6,8kg słodów ,drożdże "fermentis safale s-04" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 (edytowane) Właśnie, przy okazji, bo szukałem, a nie znalazłem - czy górna granica stylu przy sweet stoucie 15,4 Blg to z laktozą czy bez? Edytowane 3 Stycznia 2016 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Z laktozą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Dodać glukozę do refermentacji ,czy to będzie zbyt ryzykowne w tym wypadku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Jak chcesz mieć piwo z gazem to wypadałoby dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 daj na dolną granicę stylu i kontroluj otwierając co tydzień butelkę czy nie przegazowane, ewentualnie napełnij pet-a i tam sprawdzaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponton Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi