Skocz do zawartości

długa fermetacja


ponton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie jestem świeżak na tym forum,jest to moja 4-ta warka a,pierwsza przez zacieranie>Mam problem,po 3-tygodniach fermenatcji balingometr pokazuje 7" balinga.Tydzień fermentacji burzliwej i dwa cichej.Dodam bo to pewnie istotne,brzeczka wyszła bardzo  "mocna " 17 "balinga .Wzięło się to z tego iż dodałem zbyt mało wody.Piwo w stylu sweet stout ,nie wiem co robić ,czekać ?boje sie butelować ,bo bedzie bumm!! Balingometr jest raczej sprawny,dodam że przez tydzień spadło tylko o 1" będe wdzięczny za

pomoc

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że kopyrowe tydzień burzliwej, dwa cichej wszechobecne. 

 

Moim zdaniem finalnie 7 BLG jest jak najbardziej realnym ekstraktem końcowym przy sweet stoucie. Choć na pewno pomogłoby gdybyś wskazał jak zacierałeś i jakich drożdży użyłeś. 

Ja w swoim sweet stoucie (16 BLG - 0,7 KG laktozy) miałem FG nawet większe bo 8 BLG. Na przyszłość radzę zrobić szybki test fermentacji (patrz tu), znacznie ułatwia określenie czy piwo już dofermentowało. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.