golden_boy Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Alta piłem może dwa razy w życiu dawno temu w Bierhalle, nie jest to jakiś specjalnie u nas popularny styl a więc stwierdziłem że spróbuje się z nim zmierzyć. Pierwsza warka inspirowana jest recepturą z BYO https://byo.com/mead/item/2063-andrew-clarks-queensland-düesseldorfer-altbier . W notatkach zapisałem sobie żeby zacierać w 68 st C ale odkryłem tą informację już przy wysładzaniu i zatarłem w 69 st C. Alt czy nie alt coś z tego będzie, zobaczymy #20 A'la Alt - warzenie 15 II 2017 Monachijski Typ II - 2,85 kg - 85 % Pszeniczny - 0,5 kg - 15 % Zacieranie w lodówce turystycznej 69 st C- 1h Chmielenie: Hallertau Tradition 2016 - 5,9 % ak - 30 g - 60 min Gotowanie 100 min Mech irlandzki - 3 g - 15 min Na czysto do wiadra powędrowało 11,5 l brzeczki a 1,5l zostało w garnku z chmielinami. Brzeczka miała 15,2 BLG. Po chłodzeniu przez noc na balkonie dolałem wody aby uzyskać 13,5 BLG napowietrzyłem i do wiadra powędrowały FM 42 kręcone w litrowym starterze. Fermentacja będzie przebiegać w piwnicy w temp otoczenia 13 st C OG - 13,5 FG - 3.7 IBU - ok 36 ABV - 5.4 Odfermentowanie 73.5 % Wydajność 77 % 10 III - przelane na cichą i wyniesione do garażu na pseudo lagerowanie ( klarowanie ) gdzie temp oscyluje od 2 do 7 st. 19 III - zabutelkowałem 22 x 0,5l i 4 x 0.33l; nagazowanie v/v 2.4 Pozdrawiam Dawid Edytowane 21 Marca 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 23 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Kolejny "nudny" styl w browarze #21 Irish Red Ale - warzenie 22 II 2017 Pale Strzegom - 2,65 kg - 91,9 % Karmelowy 30 EBC Strzegom - 0,089 kg - 3,1 % Crystal Dark Crisp - 0,089 kg - 3,1 % Jęczmień prażony Weyermann - 0,055 kg - 1,9 % Zacieranie w lodówce turystycznej 68 - > 66 st C- 1h Chmielenie: Sybilla2016 - 6,5 % ak - 19 g - 60 min Gotowanie 60 min Mech irlandzki - 3 g - 15 min Na czysto do fermentora poleciało 12,5 L brzeczki, wyjątkowo wysoka wydajność bo aż 80 %. Chłodzone przez noc na balkonie i dzisiaj zadane uwodnione US-05. Fermentacja w piwnicy w temp otoczenia 14 st C OG - 13,1 FG - 2.8 IBU - ok 25 ABV - 5.6 Odfermentowanie 80 % 9 III - przelałem na cichą i wyniosłem do garażu żeby się wyklarowało jeszcze trochę 17 III - butelkowanie 21x0,5l i 3x033l; v/v 2.0 Pozdrawiam Dawid Edytowane 17 Marca 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) #22 Oktawia Pale Ale - warzenie 09 III 2017 Pale Strzegom - 3 kg - 92,3 % Pszenica Strzegom - 0,160 kg - 4,9 % Karmelowy 30 EBC Strzegom - 0,090 kg - 2,8 % Zacieranie w lodówce turystycznej 68 - > 64 st C- 1h Chmielenie: Oktawia 2016 - 7,8 % ak - 5 g - 60 min Oktawia 2016 - 7,8 % ak - 10 g - 5 min Oktawia 2016 - 7,8 % ak - 30 g - 0 min Gotowanie 60 min Mech irlandzki - 3 g - 15 min Na czysto do fermentora poleciało 11,5 L brzeczki 14,2 BLG - znowu wysoka wydajność ponad 80 % bo miało być 12,2 BLG. Obecnie chłodzi się na balkonie, prawdopodobnie przed zadaniem drożdży doleję wody aby zejść z ekstraktu w dół. OG - 12,6 FG - 2.3 IBU - ok 33 ABV - 5.6 Odfermentowanie 82.3 % 10 III - do fermentora dolałem 1.5 l wody aby uzyskać OG - 12,6; zadałem też gęstwę po warce nr 21 (US-05), Fermentacja w piwnicy w temp otoczenia 15 st C 22 III - przelane na cichą 31 III - zabutelkowałem 21 x 0,5l i 6 x 0,33l, nagazowanie v/v 2.4 Pozdrawiam Dawid Edytowane 31 Marca 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) przed zadaniem drożdży Jakie drożdże? Edytowane 9 Marca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 Do wiaderka poleci gęstwa po IRA czyli US - 05 PS. Dzięki że czytasz mój temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 9 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2017 US - 05 Czyli neutralnie. Dzięki - jak dojdzie to chętnie poczytam o efektach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 13 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2017 (edytowane) #23 Altbier II - warzenie 10 III 2017 Zasyp praktycznie zaczerpnięty z Alta Zgody, znowu jednak w wersji Sticke Monachijski Strzegom - 3.1 kg - 93.1 % CaraMunich I - 0.15 kg - 4.5 % CaraMunich II - 0.05 kg - 1.5 % Carafa II Special - 0.03 kg - 0.9 % Zacieranie w lodówce turystycznej 67 - > 66 st C- 1h 71 - > 70 st C - 15 min Chmielenie: Hallertau Tradition 2016 - 5,9 % ak - 30 g - 60 min Gotowanie 100 min Mech irlandzki - 3 g - 15 min Na czysto do fermentora poleciało 11,5 L brzeczki 13 BLG - podczas wysładzania dwa razy mi się zbiło złoże. Podejrzewam że przez to wydajność niższa niż ostatnio ( 72 %) ale najważniejsze aby piwo wyszło dobre Do wiadra poleciała gęstwa po warce nr 20 czyli FM 42. Fermentacja w piwnicy w temp otoczenia 15 st C 21 IV - zabutelkowałem 20 x 0.5l i 2 x 0.33l; nagazowanie v/v 2.3 OG - 13 FG - 2.8 IBU - ok 36 ABV - 5.6 Odfermentowanie 79.3 % Pozdrawiam Dawid Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Jaką masz oszczędność czasu po przejściu na małe warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 14 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Jaką masz oszczędność czasu po przejściu na małe warki? Hej Obecnie razem ze sprzątaniem przy czasie gotowania 60 min cały proces zajmuje mi 3 - 3,5h. Nie dorobiłem się jeszcze chłodnicy a więc musiałbyś dodać sobie do tego czas potrzebny na chłodzenie. Samo przejście na zacieranie w lodówce turystycznej oszczędza sporo czasu bo nie muszę przekładać zacieru i czekać aż się ułoży złoże. W czasie zacierania mogę grzać całą wodę do wysładzania co przedtem uniemożliwiał mi fakt że garnek zajmował mi całą kuchenkę. Dla mnie przejście na mniejsze warki to same plusy oprócz tego że wychodzi mniej piwa za jednym warzeniem, nadrabiam to częstszym warzeniem Pozdrawiam Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Faktycznie, można trochę czasu zaoszczędzić, chociaż jak dojdzie się do wprawy przy warkach ok. 20 litrowych to całość z chłodzeniem i myciem zajmuje ok 5h więc też nie jakoś tak dużo. Ale małe warki można robić nawet w tygodniu po pracy, tylko pewnie trochę dłużej by to zajęło bez lodówki turystycznej. Kiedyś sprawdzę w jakiś wolny dzień i zobaczę w ile się uwinę, dzięki za odpowiedź, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 Z okazji dnia św. Patryka zabutelkowałem dzisiaj Irish Red Ale wyszło 21 x 0,5l i 3 x 0,33l ; nagazowanie na poziomie v/v 2.0 Pozdrawiam Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) #24 Nut Brown Ale - warzenie 22 III 2017 Receptura Scoobyego przerobiona pod to co miałem w domu, mam nadzieję że będzie dobre Pilzneński Strzegom - 1.905 kg - 52.9 % Pale Strzegom - 0.901 kg - 25.3% Brown Crisp - 0.348 kg - 9.7 % CaraMunich II - 0.295 kg - 8.2 % Carafa II Special - 0.142 kg - 3.9 % Zacieranie w lodówce turystycznej 68 st C- 1h Chmielenie: Sybilla 2016 - 6,5 % ak - 20 g - 60 min Sybilla 2016 - 6,5 % ak - 10 g - 15 min Gotowanie 60 min Mech irlandzki - 3 g - 15 min Na czysto wyszło 12 litrów brzeczki 14.4 BLG, miało być 13 ale założyłem na niską wydajność po ostatniej warce. Przed zadaniem drożdży doleję wody aby uzyskać zamierzony ekstrakt. 23 III - dolałem 1.5 litra wody, napowietrzyłem zadałem gęstwę po warce nr 22 (US-05), fermentacja w piwnicy w temp otoczenia 15 st C 20 IV - zabutelkowałem 20 x 0.5l i 8 x 0.33l; nagazowanie v/v 2.2 OG - 13.1 (14.7) FG - 3.1 IBU - ok 27 ABV - 5.5 Odfermentowanie 77.2 % Pozdrawiam Dawid Edytowane 20 Kwietnia 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 (edytowane) #25 Cascade pl Pale Ale - warzenie 06 IV 2017 Pilzneński Strzegom - 3 kg - 92,3 % Pszenica Strzegom - 0,160 kg - 4,9 % Karmelowy 30 EBC Strzegom - 0,090 kg - 2,8 % Zacieranie w lodówce turystycznej 68 - > 64 st C- 90 min Chmielenie: Cascade pl 2016 - 5,5 % ak - 5 g - 60 min Cascade pl 2016 - 5,5 % ak - 20 g - 10 min Cascade pl 2016 - 5,5 % ak - 50 g - 0 min Gotowanie 70 min Mech irlandzki - 3 g - 15 min Podczas wysładzania do garnka leciała idealnie klarowna brzeczka, podczas gotowania pojawił się bardzo ładny przełom ogólnie wszystko cacy. Wsypałem ostatnia porcję chmielu, zamieszałem ostro łychą żeby utworzył się ładny stożek z chmielu w garnku żeby przelać jego zawartość do fermentora. Barwy i zmętnienia tego piwa nie powstydziła by się żadna niemiecka pszenica albo popularne ostatnio NEPA. Pojawił się niestety problem ponieważ jak chciałem zmierzyć BLG to każdy pokazywał wartość 16.2; no fajnie ale nie wierze że udało mi się osiągnąć wydajność blisko 100 % Dolałem 1,5 litra wody zmierzyłem znowu wychodzi 14.8 - dobra niech to będzie. Do wiadra powędrowała gęstwa po warce nr 24. Fermentacja w temp otoczenia 15 st C. Wydaje mi się że to drobinki chmielu w brzeczce zaburzają wartość pomiaru, zobaczymy co z tego wyjdzie prawdopodobnie słabo nachmielona PIPA OG - 14.8 FG - 2 IBU - ok 39 ABV - 7.1 Odfermentowanie 87 % 4 V 2017 - zabutelkowałem 22 x 0.5l i 4 x 0.33l v/v 2.3 Pozdrawiam Dawid Edytowane 6 Maja 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Pewnie machnąłeś się przy odważaniu słodu do śrutowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Pewnie machnąłeś się przy odważaniu słodu do śrutowania. Kupuję już ześrutowany ( nie mam za specjalnie warunków do śrutowania ) ale faktycznie nie sprawdzałem ile słodu jest w worku. Założyłem po ostatnim warzeniu że jest tam 3 kilo i wsypałem całą zawartość. Pozdrawiam Dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) #26 Brown Porter - warzenie 12 IV 2017 Pale Zero Viking - 2.5 kg - 76.7 % Brown Fawcett - 0.3 kg - 9.2 % Crystal Dark Crisp - 0.3 kg - 9.2 % Czekoladowy Castle - 0.16 kg - 4.9 % Zacieranie w lodówce turystycznej 69 - > 68 st C- 60 min Chmielenie: Sybilla 2016 - 6,5 % ak - 27 g - 60 min Gotowanie 60 min Mech irlandzki - 3 g - 15 min Na czysto wyszło 12 litrów brzeczki 14.1 BLG, dolałem 1.5 litra wody i zadałem starter z FM 13, fermentacja w piwnicy w temp otoczenia 15 st C. OG - 12.5 FG - 3.2 IBU - ok 29 ABV - 5.1 Odfermentowanie 75 % 4 V 2017 - zabutelkowałem 15 x 0.5l i 4 x 0.33l v/v 2.1 Pozdrawiam Dawid Edytowane 6 Maja 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 6 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 (edytowane) #27 Milk Stout - warzenie 5 V 2017 Pale Zero Viking - 3 kg - 73.2 % Abby - 0.2 kg - 4.9 % Special W - 0.2 kg - 4.9 % Czekoladowy Castle - 0.25 kg - 6.1% Carafa II Special - 0.15 kg - 3.7 % Jęczmień Palony - 0.05 kg - 1.2 % Laktoza - 0.25 kg - 6.1 % Zacieranie w lodówce turystycznej 69 - > 68 st C- 100 min Chmielenie: Sybilla PolishHops 2016 - 6,9 % ak - 35 g - 60 min Gotowanie 60 min Mech irlandzki - 3 g - 15 min Laktoza - 10 min Laktoza podbiła ekstrakt o 1.3; do wiadra powędrowało 12 litrów brzeczki, chłodzenie na balkonie przez noc. Dzisiaj zadałem gęstwę po Brown porterze i wyniosłem do piwnicy. Fermentacja w temp otoczenia 16 st C. Coś czuję że będzie słodko Na cichą planuję wrzucić wiórki kokosowe korzystając z patentu z ręcznikami papierowymi. OG - 18.6 (17.3 bez laktozy ) FG - 6.1 (4.8) IBU - ok 31 ABV - 7.4 Odfermentowanie 69% % Z kokosa zrezygnowałem, może następnym razem. 26 VI - zabutelkowałem 20 x 0.5 i 6 x 0,33l; nagazowanie 2.1 Edytowane 29 Czerwca 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 11 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) #28 Puławska Ipa - warzenie 8 V 2017 Pale Zero Viking - 0.5 kg - 16 % Pilzneński Viking - 2.3 kg - 73.8 % Pszeniczny - 0.218 kg - 7 % Karmelowy 30 EBC Strzegom - 0.1 kg - 3.2% Zacieranie w lodówce turystycznej 66 --> 65 st C- 60 min Chmielenie: Puławski PolishHops 2016 - 8,9 % ak - 5 g - 60 min Puławski PolishHops 2016 - 8,9 % ak - 10 g - 5 min Puławski PolishHops 2016 - 8,9 % ak - 35 g - 0 min Gotowanie 90 min Mech irlandzki - 3 g - 15 min Do wiadra powędrowało 12 litrów brzeczki, chłodzenie na balkonie przez noc. Następnego dnia zadałem gęstwę po warce nr 27 ( FM 13 ). Fermentacja w piwnicy w temp otoczenia 15-16 st C. Prawdopodobnie będę chmielił na zimno ale jeszcze zobaczę czy będzie mi się chciało 8 VI - 50 g Puławskiego na zimno 11 VI - zabutelkowałem 20 x 0.5l; v/v 2.5 OG - 15.2 FG - 2.3 IBU - ok 40 ABV - 7.2 Odfermentowanie 85.5 % Wydajność wg Brewness - 86 % Wyszło strasznie wysokie odfermentowanie, producent podaje zakres 71-75 % a tutaj prawie 86. Pozdrawiam Dawid Edytowane 11 Czerwca 2017 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 29 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Miałem jeszcze coś uwarzyć ale żona powiedziała że kupi mi chłodnicę, od kumpla miałem dostać lodówkę to stwierdziłem że skończę sezon już teraz a jak ogarnę lodówkę to zacznę porostu wcześniej następny sezon. W mijającym sezonie obyło się na szczęście bez żadnej infekcji. Odkryciem roku jest Starsan - mimo że po dezynfekcji wiader wylewam zawsze roztwór do kibla - nie zdołałem zużyć tej najmniejszej buteleczki. Jeszcze kilka słów o moich warkach, mimo że nie warzyłem żadnych szałowych styli jestem z nich zadowolony. #14 Amerykańska pszenica - proste piwo na sprawdzenie nowego sprzętu, coś tam pachniało piło się przyjemnie #15 Stout - jedno z lepszych jakie udało mi się uwarzyć, lekkie, kawowe, krata zniknęła bardzo szybko #16 A'la Kolsch - napewno do powtórzenia, super pijalne i orzeźwiające. Nadal nie piłem sklepowego Kolscha #17 Stout owsiany - lekka kawa i czekolada, następnym razem zrobiłbym słodsze #18 A'la Kolsch II - podobnie jak warka 16 #19 FES - mocno palony i gorzki, dla wielu znajomych aż za gorzki. #20 A'la Alt - tutaj również nie mam punktu odniesienia, fermentacja ciągnęła się 3 tyg. mimo że warki nr 16 i 18 na tych samych drożdżach były już przefermentowane po tygodniu. Piwo smaczne lekko owocowe i lekko goryczkowe. #21 Irish Red Ale - następnym razem zmienię drożdże i zmienię słody karmelowe; takie o piwo do wypicia bez nadmiernego rozmyślania #22 Oktawia Pale Ale - Oktawia - mój chmiel roku - rześkie, kwiatowe smakowało nie tylko mi ale i wszystkim znajomym #23 Altbier II - jeszcze nie piłem #24 Nut Brown Ale - czekam aż się ułoży #25 Cascade pl Pale Ale - trzeba pić schłodzone, po nadmiernym ogrzaniu wychodzi alkohol, wyszło za mocne i za mało na chmielone jak dla mnie. W każdym bądź razie do wypicia. #26 Brown Porter - czekam aż się ułoży #27 Milk Stout - czekam aż się ułoży #28 Puławska Ipa - lepiej na chmielone niż 25, lekko ziołowe ale dupy nie urywa, będzie co pić wieczorem. Wychodzi na to ze warki 15,16 i 22 wyszły najlepsze czyli w prostocie siła Pozdrawiam Dawid marek- 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 13 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 (edytowane) Dawno nic nie pisałem w temacie trochę z lenistwa trochę z braku czasu. W między czasie dorobiłem się chłodnicy, lodówki ze sterownikiem temperatury, kociołka zacierno-warzelnego. Udało się uwarzyć 14 warek ( nie będę ich wypisywał bo po prostu nie pamiętam nawet za specjalnie receptur). Na ten sezon założyłem sobie ambitny plan warzyć jak najwięcej bo na początku kwietnia rodzina znowu się powiększy i może nie być czasu na warzenie Warka 43 - Scottish Export - 1 X 2018 (miało być Wee Heavy ale miałem tragiczną wydajność i dałem du... przy wysładzaniu) Golden Promise - 5 kg Jęczmień palony - 0.05 kg - do wysładzania Zacieranie w lodówce turystycznej 68 st C --.> 2h Chmielenie: Challenger 5.8% AK - 25g (chyba ) - 60 min Pierwsze 2 litry intensywnie gotowałem aby odparować jak najwięcej wody i nie gotować całości 3h Gotowanie 90 min OG - 15.8 BLG IBU - ok 27 FG - 3 Schłodzone chłodnicą zanurzeniową i przelane do fermentora 11 litrów 1 X Zadana gęstwa po stoucie FM 12 W szkocką kratę, fermentacja w lodówce 11 X - przeniosłem fermentor do piwnicy gdzie panuje ok 17 st C 28 X - rozlane do butelek, Mam nadzieję że wyjdzie z tego dobre piwo Ehh na Scottich Export za mocne bo wychodzi że ma 7,2 % na Wee Heavy za słabe bo za niskie plato, no cóż niech poleży trochę w butelkach i zobaczymy co z tego wyszło 6 X 2018 - Best Bitter # 44 Viking Pale Ale - 2.2 kg - 92% Crystal II 200 EBC - 0.2 - 8% ( chyba bo nie pamiętam czy nie odrobinę mniej ) Zacieranie w lodówce turystycznej 67 st C --.> 2 h Chmielenie: Marynka 8.7% AK - 17 g - 60 min Gotowanie 60 min Schłodzone chłodnicą zanurzeniową i przelane do fermentora 11.5 litra Zadane Wyeast 1275 Thames Valley Ale - 1l starter - fermentacja w lodówce 11 X - przeniosłem fermentor do piwnicy gdzie panuje ok 17 st C 26 X - butelkowanie OG - 10 BLG IBU - ok 39 FG - ok. 1.2 Ogólnie wyjdzie gorzko. 11 X 2018 - Northern English Brown Ale #45 Viking Pale Ale - 4.5 kg - 83.3 % Brown - 0.4 kg - 7.4 % Crystal II 200 EBC - 0.16 kg - 3% Biscuit - 0.17 kg - 3.2 % Pale Chocolate - 0.14 kg - 2.6 kg Zacieranie w Coobrze z użyciem 100g łuski ryżowej 67 st C - 40 min 72 st C - 20 min Chmielenie: Sybilla 6 % AK - 40g - 60 min Gotowanie 60 min Schłodzone chłodnicą zanurzeniową i przelane do fermentora 22 litry Zadane Wyeast 1318 London Ale III- 1l starter - fermentacja w lodówce OG - 12 BLG IBU - 24 Wyszło tak jak chciałem Pozdrawiam Dawid Edytowane 3 Listopada 2018 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Znowu się nazbierało.... # 46 - Brown Ale II - 6 XI 2018 Pale Ale Viking - 4.5 kg - 91.8 % Pale Chocolate Fawcett - 0.2 kg - 4.1 % Special B - 0.2 kg - 4.1 % 67 st C - 40 min 72 st C - 20 min Iunga - 11% - 18 g - 60 min Schłodzone chłodnicą zanurzeniową i przelane do fermentora 20 litrów Zadane Wyeast 1275 Thames Valley Ale - gęstwa - fermentacja w lodówce Nie pamiętam już dokładnie kiedy butelkowałem OG - 12.5 FG - 3.3 IBU - 21 ABV - 5% Edytowane 25 Stycznia 2019 przez golden_boy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 # 47 "Czeski" Lager Viking Pils - 2.5 kg - 94.3 % Monachijski jasny - 0.15 kg - 5,7% 63 st C - 20 min 72 st C - 40 min Marynka 8,4 % - 15 g - 60 min Sybilla 6 % - 12 g - 30 min Sybilla 6% - 10 g - 10 min Sybilla 6% - 12 g - 0 min Gotowanie 90 min Schłodzone chłodnicą zanurzeniową i przelane do fermentora 10 litrów Zadane FM30 Bohemska rapsodia - 1 l starter - fermentacja w lodówce BLG - 12 IBU - 41 # 48 "Niemiecki" Lager Viking Pils - 2.5 kg - 94.3 % Monachijski jasny - 0.15 kg - 5,7% 63 st C - 20 min 72 st C - 40 min Marynka 8,4 % - 15 g - 60 min Sybilla 6 % - 12 g - 30 min Sybilla 6% - 10 g - 10 min Sybilla 6% - 12 g - 0 min Gotowanie 90 min Schłodzone chłodnicą zanurzeniową i przelane do fermentora 10 litrów Zadane FM31 Bawarska dolina- 1 l starter - fermentacja w lodówce BLG - 12 IBU - 41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 # 49 Brown Ale III (warzenie - 11 XII 2018 ) - miała być kopia warki nr 45 tyle że na innych drożdzach ale tak długo zbierałem się do rozlewu trzymając fermentor na balkonie w celu wyklarowania piwa że zapomniałem go schować na noc do mieszkania. Okazało się że mam bryłe lodu w fermentorze - wymroziły się 2 litry z 20 - a więc wyszedł wymrażany Brown Ale Viking Pale Ale - 4.5 kg - 83.3 % Brown - 0.4 kg - 7.4 % Crystal II 200 EBC - 0.16 kg - 3% Biscuit - 0.17 kg - 3.2 % Pale Chocolate - 0.14 kg - 2.6 kg 67 st C - 40 min 72 st C - 20 min Iunga 11% - 21 g - 60 min Gotowanie 60 min Schłodzone chłodnicą zanurzeniową i przelane do fermentora 20 litrów Zadane Wyeast 1275 Thames Valley Ale - gęstwa - fermentacja w lodówce FG - 12.5 - OG - 4.8 ( już wymrożonego - nie mierzyłem przed przelaniem na cichą ) IBU - 24 ABV - nie wiem 7 I 2019 - butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 # 50 FES - 12 XII 2018 Viking Pale Ale - 5 kg - 78.1% Brown - 0.1 kg - 1.6% Aromatic - 0.3 kg - 4.7% Crystal 120 - 0.3 kg - 4.7% Pale Chocolate - 0.2 kg - 3.1% Jęczmień palony - 0.2 kg - 3.1% Carafa II Special - 0.3 kg - 4.7% 68 st C - 40 min 72 st C - 20 min Iunga 11% - 33 g - 60 min Oktawia 9.2% - 10 g - 60 min Gotowanie 60 min Schłodzone chłodnicą zanurzeniową i przelane do fermentora 20 litrów Zadane Wyeast London Ale III- gęstwa - fermentacja w lodówce OG - 15; FG - 6 IBU - 44 ABV - 6.3 11 I 2018 - butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 # 51 NZ Wheat - data warzenia - 14 XII 2018 Viking pils - 2.1kg - 51.2 % Pszeniczny 2 kg - 48.8 % 67 st C - 60 min Oktawia 9.2% - 17 g - 60 min Motueka 6% - 30g - 0 min Nelson Sauvin 11 % - 25 g - 0 min gotowanie 60 min Schłodzone chłodnicą zanurzeniową i przelane do fermentora 21 litrów Zadane WLP 090 litrowy starter - fermentacja w lodówce OG - 12.1; FG - 3 IBU - 21 ABV - 5 % 3 I 2019 - butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się