Marian1990 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Witam, mam za sobą dwie warki , niestety zaobserwowałem , że czasem do jakieś butelki wpadnie jakiś paproch od chmielu, poszperałem więc w internecie i znalazłem, coś takiego jak "bazooka screen" .http://www.homebrewing.org/assets/images/12_inch_stainless_steel_bazooka_screen_with_1-2_inch_npt_fitting_angle_one.jpg http://www.homebrewing.org/assets/images/stainlesss_steel_bazooka_t_screen_with_1-2_inch_t_fitting_angle_one.jpg Mam więc kilka pytań:czy zamontowanie tego na końcu sylikonowego wężyka na końcu nie sprawi , że zacznie się zatykać i ściągnięcie piwa z garnka do fermentora będzie ciężkie , a wręcz niemożliwe?czy najlepsza siatka to chromonikiel , czy możliwe jest użycie siatki mosiężnej lub innej ?Jaki rozmiar oczek będzie najlepszy ? ( chmielenie oczywiście granulatem ).będę wdzięczny za dobre rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) I like that, and only for szyski, not pellets. Lepiej zrobic "hop stopper". Bazooka screen jest lepiej dla słód. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez BretBeermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, mam za sobą dwie warki , niestety zaobserwowałem , że czasem do jakieś butelki wpadnie jakiś paproch od chmielu, poszperałem więc w internecie i znalazłem, coś takiego jak "bazooka screen" . http://www.homebrewing.org/assets/images/12_inch_stainless_steel_bazooka_screen_with_1-2_inch_npt_fitting_angle_one.jpg http://www.homebrewing.org/assets/images/stainlesss_steel_bazooka_t_screen_with_1-2_inch_t_fitting_angle_one.jpg Mam więc kilka pytań: czy zamontowanie tego na końcu sylikonowego wężyka na końcu nie sprawi , że zacznie się zatykać i ściągnięcie piwa z garnka do fermentora będzie ciężkie , a wręcz niemożliwe? czy najlepsza siatka to chromonikiel , czy możliwe jest użycie siatki mosiężnej lub innej ? Jaki rozmiar oczek będzie najlepszy ? ( chmielenie oczywiście granulatem ). będę wdzięczny za dobre rady. Domyślam się, że chodzi Ci o filtrację brzeczki zaraz po gotowaniu. W tym przypadku najlepszy jest hopstopper. Jeśli zaś masz drobinki chmielu w butelce, to chyba źle filtrowałeś po chmieleniu na zimno. W takiej sytuacji najlepsza jest pończocha naciągnięta na końcówkę węża. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian1990 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Domyślam się, że chodzi Ci o filtrację brzeczki zaraz po gotowaniu, a przy przelaniu do fermentora. W tym przypadku najlepszy jest hopstopper. Jeśli zaś masz drobinki chmielu w butelce, to chyba źle filtrowałeś po chmieleniu na zimno. W takiej sytuacji najlepsza jest pończocha naciągnięta na końcówkę węża. myślałem , żeby używać i po gotowaniu i po chmieleniu na zimno. a co do tej pończochy to jako facet się nie znam na pończochach, wiec czy ma być to jakaś konkretna pończocha ? np biała , czy patrzeć na to z czego jest wykonana ? pończochę zakładamy na końcówkę zanurzoną w piwie , czy do pojemnika do którego będziemy ją przelewać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Ważne żeby używać lewej nogawki. Prawe dają dziwne posmaki A tak poważnie to dowolna. Najwygodniejsze są skarpety a nie pełne pończochy. Dla pewności możesz zalać wrzątkiem i/lub uprać przed pierwszym użyciem, żeby sprawdzić czy nie puszczą jakiegoś barwnika. Ja wieszam taka onucę na fermentorze (przypinam takim dużym klipsem do papieru) i końcówkę węża po zassaniu wkładam do niej. Prosta metoda a ogranicza straty do akceptowalnego minimum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 warto je przegotować, ja zawsze raz czy dwa zmieniam wodę jeśli barwią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Tydzień temu zakładałem temat o bazookach, nie można tego scalić? Później kilka tematów, zamiast jednego kompendium... Bazookę zamówiłem na ali, więc jeszcze nie wiem jakie będą efekty, ale podejrzewam, że do chmielu się to nie będzie nadawało(zastąpią wtedy filtrator do zacierania). Do oddzielania chmielu po gotowaniu najlepszy jest hopstopper, takie sprzęty oferuje kolega Lewatywa8. Do chmielenia na zimno, lub najtańsza opcja po chmieleniu brzeczki to pończocha ewentualnie rajstopa. Ja dotychczas robiłem tak: wąż wkładałem do garnka, z garnka wąż prowadził do fermentora i włożony był do sitka, na które nałożona była pończocha. Nic się nie zatykało, wszystko widziałem jak jest filtrowane itd no i nie zrusza się tego co jest na dnie gara po chmieleniu. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian1990 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Ważne żeby używać lewej nogawki. Prawe dają dziwne posmaki A tak poważnie to dowolna. Najwygodniejsze są skarpety a nie pełne pończochy. Dla pewności możesz zalać wrzątkiem i/lub uprać przed pierwszym użyciem, żeby sprawdzić czy nie puszczą jakiegoś barwnika. Ja wieszam taka onucę na fermentorze (przypinam takim dużym klipsem do papieru) i końcówkę węża po zassaniu wkładam do niej. Prosta metoda a ogranicza straty do akceptowalnego minimum. czyli kupić jakieś najtańsze podkolanówki takie z poliamidu , żeby tylko nie barwiły i tyle w temacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Ja mam 12'' bazookę. Używam w kadzi zaciernej i sprawdza się bardzo dobrze. Co prawda najcięższy zasyp miałem w wicie 50/50 pils/płatki i jakoś tam szło, na pewno lepiej niż na oplocie. Z kolei w hefeweizenie sprzed 2 tygodni 50/50 pils/pszenica szło jak burza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ważne żeby używać lewej nogawki. Prawe dają dziwne posmaki A tak poważnie to dowolna. Najwygodniejsze są skarpety a nie pełne pończochy. Dla pewności możesz zalać wrzątkiem i/lub uprać przed pierwszym użyciem, żeby sprawdzić czy nie puszczą jakiegoś barwnika. Ja wieszam taka onucę na fermentorze (przypinam takim dużym klipsem do papieru) i końcówkę węża po zassaniu wkładam do niej. Prosta metoda a ogranicza straty do akceptowalnego minimum. czyli kupić jakieś najtańsze podkolanówki takie z poliamidu , żeby tylko nie barwiły i tyle w temacie ? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian1990 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Dzięki za porady , wczoraj użyłem pończoch sprawdziły się zaskakująco dobrze, chyba tyle w temacie Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się