Anszej Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Witam, jestem tu nowy i nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Mianowicie jakie wymogi stawiane są wobec piwa przez polską literę prawa, chodzi mi tu głównie o klasyfikacje pod kątem akcyzowym i "wypełnienie definicji". Czy piwo wyprodukowane np. tylko z ekstraktów słodowych (Coopers, Bulldog, Black Rock + ekstrakt słodowy zamiast cukru/glukozy) będzie wciąż uznawane za piwo w pełnym tego słowa znaczeniu? Jak obliczyć akcyzę? na podstawie plato/hl czy może będzie już zakwalifikowane jako "inne napoje alkoholowe" o innej stawce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Surowców słodowanych ma być 51%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anszej Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zatem ekstrakt uznaje się za taki surowiec jeśli dobrze rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Tak. Kolejny sprytny co liczy, że dorobi się milionów na obejściu prawa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ale dlaczego na obejściu prawa? Gość pyta o definicje... i dobrze, nie będzie miał przejść jak Artezan z pierwszym witem. Poza tym produkcja piwa z ekstraktu słodowego jest takim samym procesem wg. UC i podlega tym samym wymogom jak ze słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Idealnie mi tu pasuje https://www.youtube.com/watch?v=3Lr0IIpAgOU A co do tematu, każda produkcja alkoholu na sprzedaż podlega akcyzie i opodatkowaniu, oraz odpowiednim zezwoleniom. A definicja prawna wygooglana w parę sekund: http://forumprawne.org/prawo-gospodarcze/462687-prawna-definicja-piwa.html A tu więcej info z sąsiedniego forum: http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/t-79136.html Myślę, że powyższe linki wyczerpują odpowiedzi na twoje pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Undeath, ale nie ma co sobie jaj robić... Już co najmniej jeden zakład produkcyjny w Polsce tak produkował piwo, w innych krajach również i niekoniecznie w ujęciu jak z tego filmu. Browar bez kadzi zaciernej jest też browarem i patrząc na to co można zrobić z ekstraktu w warunkach domowych ja nie dyskryminuje takiej działalności. Wg. mnie taki produkt będzie relatywnie drogi w produkcji, a co za tym zysk z inwestycji niewielki. Dla inwestora ryzyko inwestycyjne mniejsze i szanse na zmianę sprzętu/rozbudowę możliwe. A jeśli zakładasz, że ktoś przy pomocy ekstraktu słodowego i glukozowo-fruktozowego zechce wykosić polski kraft to chyba nie bardzo wiesz co mówisz. Anszej 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Undeath, ale nie ma co sobie jaj robić... Już co najmniej jeden zakład produkcyjny w Polsce tak produkował piwo, w innych krajach również i niekoniecznie w ujęciu jak z tego filmu. Browar bez kadzi zaciernej jest też browarem i patrząc na to co można zrobić z ekstraktu w warunkach domowych ja nie dyskryminuje takiej działalności. Wg. mnie taki produkt będzie relatywnie drogi w produkcji, a co za tym zysk z inwestycji niewielki. Dla inwestora ryzyko inwestycyjne mniejsze i szanse na zmianę sprzętu/rozbudowę możliwe. A jeśli zakładasz, że ktoś przy pomocy ekstraktu słodowego i glukozowo-fruktozowego zechce wykosić polski kraft to chyba nie bardzo wiesz co mówisz. Ale, że co ja nikomu nie zabraniam niczego jak chce produkować z brewkita to niech to robi ale musi znać ograniczenia i koszty tego A filmik jest zabawny moim zdaniem, bo każdy sobie zdaje sprawę, że z ekonomicznego punktu warzenia każdy browar jadący na ekstraktach by zbankrutował Chyba, że znalazłby odbiorców na piwo w wysokiej cenie choć raczej to nie możliwe bo się już robi ciasno na scenie kraftowej. Ostatniej części Twojej wypowiedzi nie rozumiem w ogóle, gdzie coś takiego napisałem? To jakaś abstrakcja jest nie bierz tego filmiku na poważnie Prezesie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A jeśli zakładasz, że ktoś przy pomocy ekstraktu słodowego i glukozowo-fruktozowego zechce wykosić polski kraft to chyba nie bardzo wiesz co mówisz. Ostatniej części Twojej wypowiedzi nie rozumiem w ogóle, gdzie coś takiego napisałem? To jakaś abstrakcja jest nie bierz tego filmiku na poważnie Prezesie Dobry produkt obroni się sam. Jest już tyle kraftu na rynku, że badziewne produkty czy nawet przeciętne mają mniejszą szansę na sprzedaż. Dla laika i tak produkty Żywca będą lepsze niż taka Valkiria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anszej Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Myślę że temat został wyczerpany, dziękuję za te bardziej i te mniej rzeczowe odpowiedzi Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Anszej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się