Skocz do zawartości

Zacieranie w fermentorze i chmielenie w kegu z małym otworem.


markus383

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! :)

Próbował ktoś z Was zacierania w fermentorze(bez kranika, bez rurki) "opatulonym" kołderką? Udało się to Wam?

Do chmielenia i gotowania miałbym keg 30L z grzałką 2x2kW, termometrem cyfrowym w kegu a także ze spustem. Chmiel przedostaje się poza rajstopkę? Pytam, ponieważ nie chciałbym, aby przypalił się na grzałkach. Jeśli nie przedostawałby się i można by zatrzeć w fermentorze to spróbowałbym zrobić jakąś małą warkę stouta na początek ;)

Jeśli popróbuję robić piwko, to pewnie keg będzie służył do gotowania wody w HERMSie, bo podoba mi się ta konstrukcja :)

 

 

PS.

Z tamtym garem na Allegro ktoś mnie ubiegł i niestety nie zakupiłem go.

 

 

Pozdrawiam,

Mateusz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź.

Mam następujący plan.

1. zakupię słody, chyba jednak na początek jakiś tańszy, np. hafewaizen i mniejsza ilość, np. na 10L piwa

2. ustawię fermentor na styropianie, a keg wyżej i ze spustu wypuszczę wężyk do fermentora

3. na początek dam mało wody(mniej niz 5L) a następnie, wraz ze spadkiem temperatury, będę dolewał wody z kega, aby utrzymać mniej więcej wymaganą do zatarcia

4. później filtracja, chmielenie w kegu i reszta czynności do końca już według instrukcji/doświadczenia forumowiczów

 

Pozdrawiam,

Mateusz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.