cyoorka Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Dziś rozlałem warkę 21 - Lumbago. Fermentowała przez 18 dni w temperaturze 15°C, skończyła na 4,5°Blg. Do refermentacji poszło 100g cukru rozpuszczone w litrze wody. Napełniłem 47 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 DANE OGÓLNE Numer Nazwa Data warzenia 22 Abarot 30.03.2012 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG OG Wydajność 27,0 l 10,0 1,040 76% SRM IBU 9,8 54,4 ZASYP Ilość Składnik EBC % 3,10 kg słód pilzneński Optima 3,5 83,8% 0,60 kg słód Caramunich typ II Weyermann 120 16,2% ZACIERANIE 11 litrów wody 72,0 ° C 60 minut 67,0 ° C wygrzew 77,0 ° C GOTOWANIE 60 minut Ilość Nazwa AA GPH Czas 35 g Marynka szyszki 9,1 318,5 60' 25 g Marynka szyszki 9,1 227,5 20' 40 g Marynka szyszki 9,1 364 10' DROŻDŻE Danstar Nottingham Ilość brzeczki 24,0 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Przelałem dzisiaj warkę 22 na cichą do nowo-zdobytego balona. To co się nie zmieściło rozlałem do 6 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Numer Nazwa Data warzenia 23 Witbier 20.04.2012 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG OG Wydajność 24,0 l 10,5 1,042 60% SRM IBU 3,3 16,4 ZASYP Ilość Składnik EBC % 2,20 kg słód pilzneński Optima 3,5 50,0% 2,00 kg pszenica niesłodowana 3,4 45,5% 0,20 kg płatki owsiane błyskawiczne 2 4,5% ZACIERANIE 15 litrów wody 69,0 ° C 115 minut 64,0 ° C wygrzew 77,0 ° C GOTOWANIE 60 minut Ilość Nazwa AA GPH Czas 20 g East Kent Goldings granulat 5,5 110 60' 15 g Saaz granulat 4,3 64,5 15' Przyprawy 20 g Curaçao 5' 7 g kolendra indyjska 5' DROŻDŻE Brewferm Blanche Ilość brzeczki 22,0 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Rozlałem do butelek warkę 22, wyszło 39x0,5l. Dodałem 50g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 11 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Rozlałem Witbiera do 41 butelek z dodatkiem 160 g cukru rozpuszczonego w szklance wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Numer Nazwa Data warzenia 24 Belgian Blonde 23.05.2012 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG OG Wydajność 22,5 l 16,5 1,068 72% SRM IBU 8,7 25,1 ZASYP Ilość Składnik EBC % 4,20 kg słód pilzneński Optima 3,5 76,4% 1,00 kg słód pszeniczny Litovel 3,4 18,2% 0,20 kg słód Biscuit Brewferm 50 3,6% 0,10 kg słód Special B Castle Malting 300 1,8% ZACIERANIE 16 litrów wody 67,0 ° C 30 minut 62,0 ° C 30 minut 72,0 ° C wygrzew 77,0 ° C GOTOWANIE 70 minut Ilość Nazwa AA GPH Czas 15 g Aurora (Super Styrian) 9,5 142,5 60' 30 g East Kent Goldings granulat 5,5 165 20' DROŻDŻE Brewferm Blanche gęstwa, 200 ml Ilość brzeczki 21,0 l Drożdże ruszyły w 3 godziny po zadaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 21.06.2012 rozlałem do 42 butelek ostatnią warkę w tym sezonie. Dodałem 0,7 l brzeczki, 0,6 l wody i 65 g cukru. Fermentacja stanęła na 4 BLG. W smaku nie przypomina niestety Blondów, które piłem. Bliżej mu do Dubbla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Witam po wakacjach. Dziś rozpocząłem sezon uwarzeniem miniwarki z przeznaczeniem na startery i refermentację. Przetestowałem przy tej okazji zacieranie w torbie uszytej z pieluchy tetrowej. Zamierzam w tym sezonie korzystać z tej metody. Kolejną nowością będą drożdże płynne. Na razie zaplanowane mam następujące warki - American Stout Single Hop Simcoe, IPA Single Hop Fuggles, American Amber Single Hop Cascade oraz London Porter. Warzyć w tym roku będę na słodach ze Strzegomia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Numer Nazwa Data warzenia 25 Fuggles IPA 7.10.2012 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG OG Wydajność 23,0 l 16,5 1,068 74% SRM IBU 8,8 60,8 ZASYP Ilość Składnik EBC % 5,00 kg słód Pale Ale Strzegom 6 90,9% 0,40 kg słód karmelowy 30 Strzegom 40 7,3% 0,10 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 1,8% ZACIERANIE 16,5 litrów wody 72,0 ° C 60 minut 66,0 ° C wygrzew 78,0 ° C GOTOWANIE/CHMIELENIE Ilość Nazwa AA GPH Czas 32 g Fuggles 5,1 163,2 wsypane do brzeczki przedniej 72 g Fuggles 5,1 367,2 60' 32 g Fuggles 5,1 163,2 15' 32 g Fuggles 5,1 163,2 0' 32 g Fuggles 5,1 163,2 planuję dodać na zimno DROŻDŻE Wyeast 1028 London Ale starter 1,4 litra Ilość brzeczki 21,0 l Prawdopodobnie rozcieńczę do 14 BLG, ale to się jeszcze okaże. Warka uwarzona klasycznie, metodę BIAB sobie odpuściłem. Fajnie było wrócić do warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Rozlałem warkę 25 do butelek. Wyszło ich 40. Dodałem syrop z litra wody i 110 gramów cukru. Cały poprzedni tydzień chmieliłem na zimno (32 g Fuggles). Nie rozcieńczałem jednak, zostawiłem 16,5 blg. Ciężkie w smaku, do tego jakieś jabłka się zaplątały do aromatu. Czy to możliwe, że z chmielu czy raczej jakaś infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Teoretycznie aromat jabłka, zielone jabłka, to aldehyd octowy, wytwarzają go drożdże (możesz poszukać, było o tym na forum). Aromat ten po odpowiednio długim kondycjonowaniu w butelkach powinien całkowicie zniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Numer Nazwa Data warzenia 26 Fazzy 29.12.12 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG OG Wydajność 23,0 l 14,0 1,057 76% SRM IBU 27,1 26,1 ZASYP Ilość Składnik EBC % 3,80 kg słód Pale Ale Strzegom 6 84,4% 0,45 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 10% 0,15 kg słód czekoladowy 1200 Strzegom 1300 3,3% 0,10 kg słód Special B Castle Malting 300 2,2% ZACIERANIE 15 litrow wody 72,0 ° C 60 minut 67,0 ° C wygrzew 78,0 ° C GOTOWANIE Ilość Nazwa AA GPH Czas 25 g Challanger 6,6 165 60' 25 g Challanger 6,6 165 10' DROŻDŻE Safale S-04 Ilość brzeczki 22,0 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Rozlałem warkę 26 do butelek. Wyszło ich 43. Dodałem syrop z 0,7 litra wody i 65 gramów cukru. Planowane nagazowanie 1,7 v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Numer Nazwa Data warzenia 27 Cascade Amber 24.02.2013 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG OG Wydajność 23,0 l 13,0 1,053 78% SRM IBU 14,4 30,4 ZASYP Ilość Składnik EBC % 3,57 kg słód Pale Ale Strzegom 6 88,1% 0,45 kg słód karmelowy 150 Strzegom 140 11,1% 0,03 kg słód czekoladowy 1200 Strzegom 1300 0,7% ZACIERANIE 15 litrów wody 72,0 ° C 45 minut 66,0 ° C wygrzew 78,0 ° C GOTOWANIE Ilość Nazwa AA GPH Czas 25 g Cascade 4,6 115 60' 25 g Cascade 4,6 115 30' 25 g Cascade 4,6 115 15' 25 g Cascade 4,6 115 0' DROŻDŻE Wyeast 1056 American Ale starter 1 litr Ilość brzeczki 22,0 l Drożdże zadane do brzeczki schłodzonej do 19 stopni. Fermentor wstawiony do piwnicy gdzie jest 17 stopni. Mam nadzieję, że uniknę tym razem aromatów alkoholowych, które mnie ostatnio prześladują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Fermantacja 26 dni, 17 °C ROZLEW 22.03.2013 Refermentacja - 100 g cukru, 1 litr wody Wysycenie 2,1 Butelki - 42 x 0,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Numer Nazwa Data warzenia 28 Onyx 29.03.2013 CHARAKTERYSTYKA Wybicie BLG OG Wydajność 22,0 l 13,0 1,053 75% SRM IBU 47,4 55,2 ZASYP Ilość Składnik EBC % 3,27 kg słód Pale Ale Strzegom 6 81,8% 0,50 kg palone ziarna jęczmienia Castle Malting 1300 12,5% 0,23 kg płatki owsiane błyskawiczne 2 5,8% ZACIERANIE 15 litrów wody 71,0 ° C 60 minut 66,0 ° C wygrzew 78,0 ° C GOTOWANIE Ilość Nazwa AA GPH Czas 20 g Simcoe 14,2 284 60' 30 g Simcoe 14,2 426 15' DROŻDŻE Wyeast 1056 American Ale gęstwa 200 ml Ilość brzeczki 21,0 l Temp. zad. drożdży 21 ° C Chłodzenie w moim browarze to jest masakra, do 40°C idzie znośnie, później już słabiutko. Nic nie pomaga mieszanie chłodnicą. Zejście do tych około 20 stopni zajmuje dobrze ponad godzinę. Chyba trzeba zmienić chłodnicę na wydajniejszą. Panie Premierze, jak chłodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Chłodzenie w moim browarze to jest masakra, do 40°C idzie znośnie, później już słabiutko. Nic nie pomaga mieszanie chłodnicą. Zejście do tych około 20 stopni zajmuje dobrze ponad godzinę. Chyba trzeba zmienić chłodnicę na wydajniejszą. A jaką masz teraz chłodnicę? Może masz po prostu zbyt ciepłą wodę w kranie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Woda ma 12°C. Chłodnica ok. 10 mb rurki nierdzewnej 6 albo 8 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 12°C to chyba sporo. Właśnie sprawdziłem, że ja mam teraz w kranie 6-7°C. Ja mam chłodnicę z 10m rurki miedzianej (chyba 10mm średnicy) i te dwadzieścia parę litrów chłodzi mi w ciągu 30-40min do kilkunastu stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 A jaki przepływ wody? Mieszasz podczas chłodzenia? Przed chwilą skończyłem warzyć i przy wodzie w okolicach 8-9°C, schłodzenie do 19°C zajęło około 15 minut. Do około 40°C bez mieszania delikatnie zmniejszając przepływ jak woda na wyjściu ochładzała się, potem przepływ prawie na maksimum mieszając w garze. Zużycie wody około 50-55l. Chłodnica z nierdzewki, 6 albo 8mm, około 10m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Przepływ początkowo większy, jak zaczyna lecieć z wylotu zimna woda to zmniejszam. Mieszam chłodnicą cały czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Przepływ początkowo większy, jak zaczyna lecieć z wylotu zimna woda to zmniejszam Może źle myślę, ale robisz to wbrew fizyce chyba? To na początku różnica temperatur jest duża (sprawność takich układów zależy również od różnicy temperatur) więc przepływ może nie być duży. Pod koniec raczej należy więc przepływ zwiększyć tak jak to robi KosciaK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Spróbuję przy następnej warce zrobić tak jak piszesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka 28 - Onyx Fermantacja 29 dni, 17-19 °C ROZLEW 27.04.2013 Refermentacja - 100 g cukru, 1 litr wody Wysycenie 2,1 Butelki - 41 x 0,5 Edytowane 27 Kwietnia 2013 przez cyoorka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się