Skocz do zawartości

Browar Domowy Vadim


Rekomendowane odpowiedzi

Dziś wznowiłem działalność browaru po przerwie wakacyjnej. Na pierwszy ogień w tym sezonie uwarzyłem Brown Ale.

 

Warka 11 - Brown Ale

 

3,0 kg - pale ale

0,4 kg - Carared

0,2 kg - Caramunich II

0,1 kg - pszeniczny czekoladowy

 

65 st. - 75 min.

72 st. - 25 min.

 

20 g - Marynka - 60 min.

20 g - Lubelski - 15 min.

 

Safale S-04

 

21 litrów 12 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dziś rozlew warki 11. Po otwarciu fermentora niemiła niespodzianka. W smaku nie czuć nic złego, zapach również w porządku. Zabutelkowałem. Wyszło 40 butelek. Do refermentacji poszło 0,5 litra rezerwy + 50 g cukru.

2iupzdc.jpg

Edytowane przez cyoorka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;)

 

Dziś rozlew warki 11. Po otwarciu fermentora niemiła niespodzianka.

Pr. jakiś tlenowiec, piwo powinno byc pijalne. Niestety to jest wada zostawiania na cichą niepełnego fermentatora ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;)

 

Warto na wierzch napuścić trochę CO2 (blanketing - kołdekowanie ?)

Tak tez robiłem przy ostanim stoucie (w butli 5 l 2,5 l piwa) psiknąłem z butli. Równie dobrze można uzyskać co2 metodą chemiczną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8.10.2010

Warka 12

Sarmanckie Mocne (English Pale Ale)

22L 14BLG

 

4,25 kg słód pale ale Weyermann

0,15 kg słód Caramunich typ II Weyermann

 

67 ° C - 45'

78 ° C - 0'

 

60' - 20 g Marynka

15' - 20 g Marynka

05' - 40 g Lubelski

 

Safale S-04 1/2 paczki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W13 - Dry Stout

 

Zasyp:

[*]3,00 kg słód pale ale Weyermann

[*]1,00 kg słód monachijski typ I Weyermann

[*]0,25 kg palone ziarna jęczmienia Weyermann

[*]0,15 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann

 

Zacieranie:

[*]65 ° C - 90'

[*]76 ° C - 10'

 

Chmielenie:

[*]60' - 25 g Marynka granulat 8,2 %

[*]60' - 25 g Lubelski granulat 3,8 %

 

Drożdże:

[*]Safale S-04 pół paczki

 

Wyszło 22l 14 BLG

Doleję wody, by uzyskać 13 BLG.

 

Trochę przesadziłem ze śrutowaniem słodu. Filtracja się zatykała, musiałem cięgle mieszać wierzch młóta. Za to wydajność wysoka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W13 - Dry Stout

 

Po 3 tygodniach fermentacji w temperaturze 17°C rozlałem z dodatkiem 0,7 l rezerwy i 25 g cukru. Zeszło do 3°Blg. Otrzymałem 45 butelek 0,5. Smakuje bardzo dobrze.

 

Wczoraj ześrutowałem słody na Kolscha (3,2 kg pilzneński, 0,6 kg pszeniczny).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zmiana planów. W piwnicy 12°C i Kolsch musi poszczekać na wiosnę. Uwarzyłem za to prostego lagerka.

 

W14 - Kochcice Jasne

 

Zasyp:

3,00 kg słód pilzneński Weyermann

0,45 kg słód pszeniczny Weyermann

0,05 kg słód Caramunich II Weyermann

 

Zacieranie:

67 ° C - 90'

 

Chmielenie:

60' - 50 g Lubelski granulat 3,8 %

 

Drożdże:

100 ml gęstwy WLP830 German Lager (dzięki Admiro)

 

Wyszło 21l 12 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

W15 - Porter

 

13 L - 21 BLG

 

4,0 kg - pilzneński

0,3 kg - Caraaroma

0,1 kg - Caramunich typ II

0,1 kg - pszeniczny czekoladowy

 

60 minut - 68-70 st. C

wygrzew - 78 st. C

 

60 minut - Marynka 82 GPH

60 minut - Lubelski 76 GPH

 

gęstwa WLP 830 German Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W15 - Porter

 

13 L - 21 BLG

 

4,0 kg - pilzneński

0,3 kg - Caraaroma

0,1 kg - Caramunich typ II

0,1 kg - pszeniczny czekoladowy

 

60 minut - 68-70 st. C

wygrzew - 78 st. C

 

60 minut - Marynka 82 GPH

60 minut - Lubelski 76 GPH

 

gęstwa WLP 830 German Lager

A jak kolor, nie za jasne wyszło?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kalkulator podaje 29,3 SRM czyli w górnej granicy stylu. Aczkolwiek brzeczka wyszła jaśniejsza od komercyjnych porterów.

W tę stronę łatwo naprawić: zagotować trochę śruty z barwiącego/carafy, schłodzić i do fermentora ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowałem się przyciemnić Portera. Dolałem 300 ml "herbatki" ze 100 g jęczmienia palonego. Piwo fermentuje w 14°C. Wykonałem też FFT. Wykazał 5,5°Blg. Za tydzień sprawdzę gęstość warki i będę próbował lagerować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

DANE OGÓLNE

Numer Nazwa Data warzenia Styl

16 Humulus 2011-02-09 American IPA

 

CHARAKTERYSTYKA

Ilość BLG OG Wydajność

22,0 l 14,0 1,057 71%

SRM IBU

7,0 56,2

 

ZASYP

Ilość Składnik EBC %

4,48 kg słód pilzneński Optima 3,5 97,4%

0,10 kg słód Carared Weyermann 80 2,2%

0,02 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 900 0,4%

 

ZACIERANIE

15 litrów wody 73,0 ° C

60 minut 67,0 ° C

 

CHMIELENIE

Ilość Nazwa AA GPH Czas

20 g Amarillo granulat 8,6 172 60'

20 g Palisade granulat 6,7 134 60'

20 g Amarillo granulat 8,6 172 15'

20 g Palisade granulat 6,7 134 15'

10 g Amarillo granulat 8,6 86 0'

10 g Palisade granulat 6,7 67 0'

 

DROŻDŻE

Safale US-05

 

Do fermentacji idzie 20 litrów. Reszta jako rezerwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.