cyoorka Opublikowano 13 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Dziś wznowiłem działalność browaru po przerwie wakacyjnej. Na pierwszy ogień w tym sezonie uwarzyłem Brown Ale. Warka 11 - Brown Ale 3,0 kg - pale ale 0,4 kg - Carared 0,2 kg - Caramunich II 0,1 kg - pszeniczny czekoladowy 65 st. - 75 min. 72 st. - 25 min. 20 g - Marynka - 60 min. 20 g - Lubelski - 15 min. Safale S-04 21 litrów 12 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Warka 11. przelana na cichą po 12 dniach w temperaturze 17-19°C, przy 3°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 1 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 (edytowane) Dziś rozlew warki 11. Po otwarciu fermentora niemiła niespodzianka. W smaku nie czuć nic złego, zapach również w porządku. Zabutelkowałem. Wyszło 40 butelek. Do refermentacji poszło 0,5 litra rezerwy + 50 g cukru. Edytowane 1 Października 2010 przez cyoorka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Cześć Dziś rozlew warki 11. Po otwarciu fermentora niemiła niespodzianka. Pr. jakiś tlenowiec, piwo powinno byc pijalne. Niestety to jest wada zostawiania na cichą niepełnego fermentatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Warto na wierzch napuścić trochę CO2 (blanketing - kołdekowanie ?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Cześć Warto na wierzch napuścić trochę CO2 (blanketing - kołdekowanie ?) Tak tez robiłem przy ostanim stoucie (w butli 5 l 2,5 l piwa) psiknąłem z butli. Równie dobrze można uzyskać co2 metodą chemiczną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 2 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Czy można użyć gęstwy z tego piwa (zebranej po burzliwej) do kolejnej warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Cześć Ja bym nie ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 8.10.2010 Warka 12 Sarmanckie Mocne (English Pale Ale) 22L 14BLG 4,25 kg słód pale ale Weyermann 0,15 kg słód Caramunich typ II Weyermann 67 ° C - 45' 78 ° C - 0' 60' - 20 g Marynka 15' - 20 g Marynka 05' - 40 g Lubelski Safale S-04 1/2 paczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 30 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Warka 12. Fermentacja: 21 dni 16°C Końcowe BLG: 3°Blg Refermentacja: rezerwa 0,9 l Wyszło 40x0,5 i 1x0,3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2010 W13 - Dry Stout Zasyp: [*]3,00 kg słód pale ale Weyermann [*]1,00 kg słód monachijski typ I Weyermann [*]0,25 kg palone ziarna jęczmienia Weyermann [*]0,15 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann Zacieranie: [*]65 ° C - 90' [*]76 ° C - 10' Chmielenie: [*]60' - 25 g Marynka granulat 8,2 % [*]60' - 25 g Lubelski granulat 3,8 % Drożdże: [*]Safale S-04 pół paczki Wyszło 22l 14 BLG Doleję wody, by uzyskać 13 BLG. Trochę przesadziłem ze śrutowaniem słodu. Filtracja się zatykała, musiałem cięgle mieszać wierzch młóta. Za to wydajność wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 W13 - Dry Stout Po 3 tygodniach fermentacji w temperaturze 17°C rozlałem z dodatkiem 0,7 l rezerwy i 25 g cukru. Zeszło do 3°Blg. Otrzymałem 45 butelek 0,5. Smakuje bardzo dobrze. Wczoraj ześrutowałem słody na Kolscha (3,2 kg pilzneński, 0,6 kg pszeniczny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 7 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Zmiana planów. W piwnicy 12°C i Kolsch musi poszczekać na wiosnę. Uwarzyłem za to prostego lagerka. W14 - Kochcice Jasne Zasyp: 3,00 kg słód pilzneński Weyermann 0,45 kg słód pszeniczny Weyermann 0,05 kg słód Caramunich II Weyermann Zacieranie: 67 ° C - 90' Chmielenie: 60' - 50 g Lubelski granulat 3,8 % Drożdże: 100 ml gęstwy WLP830 German Lager (dzięki Admiro) Wyszło 21l 12 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Warka 14 rozlana z dodatkiem 0,5 l rezerwy oraz 85 g cukru. Odfermentowała przez 3 tygodnie w temp. 12-14 do 3 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 W15 - Porter 13 L - 21 BLG 4,0 kg - pilzneński 0,3 kg - Caraaroma 0,1 kg - Caramunich typ II 0,1 kg - pszeniczny czekoladowy 60 minut - 68-70 st. C wygrzew - 78 st. C 60 minut - Marynka 82 GPH 60 minut - Lubelski 76 GPH gęstwa WLP 830 German Lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 W15 - Porter 13 L - 21 BLG 4,0 kg - pilzneński 0,3 kg - Caraaroma 0,1 kg - Caramunich typ II 0,1 kg - pszeniczny czekoladowy 60 minut - 68-70 st. C wygrzew - 78 st. C 60 minut - Marynka 82 GPH 60 minut - Lubelski 76 GPH gęstwa WLP 830 German Lager A jak kolor, nie za jasne wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 4 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Kalkulator podaje 29,3 SRM czyli w górnej granicy stylu. Aczkolwiek brzeczka wyszła jaśniejsza od komercyjnych porterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Kalkulator podaje 29,3 SRM czyli w górnej granicy stylu. Aczkolwiek brzeczka wyszła jaśniejsza od komercyjnych porterów. W tę stronę łatwo naprawić: zagotować trochę śruty z barwiącego/carafy, schłodzić i do fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zdecydowałem się przyciemnić Portera. Dolałem 300 ml "herbatki" ze 100 g jęczmienia palonego. Piwo fermentuje w 14°C. Wykonałem też FFT. Wykazał 5,5°Blg. Za tydzień sprawdzę gęstość warki i będę próbował lagerować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Porter po 14 dniach fermentacji zlany do lagerowania i wystawiony na balkon. Zszedł do 6°Blg, co pokrywa się z wcześniej wykonanym FFT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 3 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 Rozlałem W15 - Porter do 25 butelek z dodatkiem 0,5l wody, 62 g cukru oraz 2g drożdży S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 9 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 DANE OGÓLNE Numer Nazwa Data warzenia Styl 16 Humulus 2011-02-09 American IPA CHARAKTERYSTYKA Ilość BLG OG Wydajność 22,0 l 14,0 1,057 71% SRM IBU 7,0 56,2 ZASYP Ilość Składnik EBC % 4,48 kg słód pilzneński Optima 3,5 97,4% 0,10 kg słód Carared Weyermann 80 2,2% 0,02 kg słód czekoladowy pszeniczny Weyermann 900 0,4% ZACIERANIE 15 litrów wody 73,0 ° C 60 minut 67,0 ° C CHMIELENIE Ilość Nazwa AA GPH Czas 20 g Amarillo granulat 8,6 172 60' 20 g Palisade granulat 6,7 134 60' 20 g Amarillo granulat 8,6 172 15' 20 g Palisade granulat 6,7 134 15' 10 g Amarillo granulat 8,6 86 0' 10 g Palisade granulat 6,7 67 0' DROŻDŻE Safale US-05 Do fermentacji idzie 20 litrów. Reszta jako rezerwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 W16 - Humulus (American IPA) Po 20 dniach fermentacji w temperaturze 12-15 stopni rozlałem piwo do 40 butelek z dodatkiem 1,2 litra brzeczki 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Próbowałeś twego piwa przy rozlewie? Planuję też niedługo uwarzyć IPA i zastanawia na ile znośnie jest to 56 IBU Do ilu odfermentowało to piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyoorka Opublikowano 1 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Witam. Odfermentowało do 2,5°Blg. W smaku czuć solidną gorycz, ale pije się dosyć przyjemnie. Piłem bardziej gorzkie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się