tolo Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Dobry, Uwarzyłem amerykańską pszenicę 11 Blg, zasyp: - 2kg Strzegom pszeniczny - 2kg Strzegom pilzneński - 0,3kg Strzegom monachijski typ I Zacierane na lenia w 66st przez 80 minut. EDIT: Chmieliłem Columbusem CTZ (10g) (70'), Centennial 10g (20') oraz Centennial 10g i Amarillo 10g (10'). Fermentacja suchymi US-05 w temp. 17-18st przez 4 tygodnie (burzliwa+cicha, jako że zrezygnowałem chwilowo z cichej po paru nieudanych warkach). Degustowane po 10 dniach od zabutelkowania. Piwo wyszło poprawne w smaku, smaczne, goryczka nie przesadzona, jaką lubię, ogólnie oceniam swoją 9-tą warkę jako udaną. Natomiast poza dość mocno wyczuwalnym aromatem/zapachem drożdży nie ma za bardzo żadnych innych, jakieś takie bez polotu jest w tym względzie. Co mogłem zrobić inaczej, żeby to piwo miało więcej fantazji w aromatach? Płynne zamiast sucharów zmieniłyby sytuację? Edytowane 17 Stycznia 2016 przez tml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Natomiast poza dość mocno wyczuwalnym aromatem/zapachem drożdży nie ma za bardzo żadnych innych, jakieś takie bez polotu jest w tym względzie. AW jest takim właśnie stylem bez polotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Jak ma być aromat chmielowy skoro najpóźniejszy dodatek chmielu wrzuciłeś na 50 minut i wszystko wyparowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Jak ma być aromat chmielowy skoro najpóźniejszy dodatek chmielu wrzuciłeś na 50 minut i wszystko wyparowało? Fakt, choć jednak spodziewałbym się jakichś aromatów pochodzących od pracy drożdży. Tymczasem czuję drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 US-05 to drożdże o neutralnym profilu i ich główne zadanie w piwach typu american wheat to po prostu przeprowadzić fermentację alkoholową i właśnie nie wnieść zbyt dużo do bukietu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 chmielić na 30min a potem homeopatycznie na 1 dzień przed butelkowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 o to czym fermentować wheata? bo sam się przymierzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 No US-05 są ok, bo to styl, którego aromat nie ma pochodzić od drożdży. Tylko trzeba dodać chmiel na aromat (na koniec gotowania, chłodzenie i/lub na zimno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Co temat to lepszy dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) najlepszego wheata zrobiłem używając drożdży Wyeast 1010 (American Wheat) - niespodzianka to drożdże, które dosyć wysoko odfermentowują, nie klarują i dają kwaskowaty posmak ale myślę, że świetnie by się nadały też MJ44 West Coast lub American Ale II z Wyeasta - podobny profil smakowy z tym, że klarują z tego co wiem nepomucen swojego wybornego wheata zrobił na US05 więc można zawalczyć - zacierałbym na wytrawnie w 64°C Edytowane 17 Stycznia 2016 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Na US-05 bez problemu można zrobić bardzo dobrego American Wheata. Ale jak ktoś nie sypie chmielu na aromat w takim stylu to czego się spodziewać? To tak jakby zrobić stout, nie dać palonych słodów i być zdziwionym, że piwo wyszło bez charakteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Na US-05 bez problemu można zrobić bardzo dobrego American Wheata. Ale jak ktoś nie sypie chmielu na aromat w takim stylu to czego się spodziewać? To tak jakby zrobić stout, nie dać palonych słodów i być zdziwionym, że piwo wyszło bez charakteru.Z tym chmieleniem kompletnie sknociłem w oryginalnym poście, teraz jest poprawione. Edytowane 17 Stycznia 2016 przez tml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Problem pozostaje ten sam. Chmielu mało + zbiór 2014, który jest już strasznie zwietrzały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 - fermentacja w dolnym zakresie temperatur powoduje mniejszą intensywność profilu drożdżowego - drożdże US05 są neutralne i dają mało aromatycznych/smakowych idiolitów. Na forum są tematy poświęcone drożdżom, a poza tym zawsze można poszukać specyfikacji na stronie producenta - przeczytanie opisu może dużo Ci powiedzieć, czego [nie] możesz spodziewać się po danym szczepie - ilości chmielu są dość niewielkie. Nie dziwne, że nic nie czuć Reasumując - piwo na słodach podstawowych, znikome chmielenie, neutralne drożdże, niska temperatura fermentacji. Taka kombinacja da w smaku coś bliższego lagerom, niż AW. Popracuj też nad rozlewem, US05 dość dobrze opadają i po 4 tygodniach powinieneś spokojnie zebrać czyste piwo. Dużo masz osadu w butelce? Co możesz zrobić, aby podkręcić wrażenia smakowe? - wybrać inny szczep drożdży, może angielski lub belgijski? - wyższa temperatura fermentacji (typu 20C) - więcej chmielu na ostatnie minuty gotowania (także na moment wyłączenia palników) oraz spróbuj chmielenia na zimno (sporo wątków na forum). tolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 - wyższa temperatura fermentacji (typu 20C)Tylko nie zrozum tego tak, że jak zrobisz takie samo piwo tylko przefermentujesz w 20C to będzie lepsze, bo będzie dokładnie odwrotnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 ... Popracuj też nad rozlewem, US05 dość dobrze opadają i po 4 tygodniach powinieneś spokojnie zebrać czyste piwo. Dużo masz osadu w butelce? ... Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi! Łap punkt Co do rozlewu to chyba je okrutnie zepsułem przy tej warce. Po przeszło 4 tygodniach fermentacji zachciało mi się klarować piwo schładzając je na 2 doby do 11°C (mniej nie udało mi się osiągnąć w styropianowej lodówce), jednak nie widząc rezultatów przeniosłem do rozlewu i piwo zagrzało się do temp, pokojowej. Wtedy lekko zmętniało, co odbieram jako ponowną częściową aktyację drożdży (dostały w końcu te 10°C więcej), powinienem odczekać wtedy ok tygodnia, a odczekałem tylko 2 dni. W rezultacie po 10 dniach od butelkowania na dnie butelek mam teraz ok 2mm warstwę osadu, a to pewnie nie koniec (liczę na to, że jeszcze się sklaruje). Po degustacji drugiej butelki mam wrażenie, że drożdżowe aromaty to podstawowy problem tego piwa, bo wyraźnie przesłaniają niemrawe swoją drogą aromaty z chmielu. Aktualnie fermentuję Saisona na T-58, planuję również przetrzymać go ok 4 tygodnie, potem rozlać. Jeśli temperatury na zewnątrz wyjdą powyżej 0°C to sklaruję wystawiając na balkon, ale wtedy zleję zimne piwo znad osadu nie czekając aż się zagrzeje do temp. pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Po co robisz sobie tak pod górę? 4 tygodnie fermentacji to wystarczająco do przyzwoitego sklarowania, a cold-crushing przy braku chmielenia na zimno jest pozbawiony sensu. Więcej sobie szkodzisz przenoszeniem fermentora, niż obniżka temperatur pomaga... Dalej - duże wahania temperatury stresują drożdże. Pamiętaj, że w butelce następuje wznowienie fermentacji, więc zły stan drożdży może spowodować problemami w nagazowaniu oraz innymi, niezbyt przyjemnymi aromatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Po co robisz sobie tak pod górę? 4 tygodnie fermentacji to wystarczająco do przyzwoitego sklarowania, a cold-crushing przy braku chmielenia na zimno jest pozbawiony sensu. Więcej sobie szkodzisz przenoszeniem fermentora, niż obniżka temperatur pomaga... Dalej - duże wahania temperatury stresują drożdże. Pamiętaj, że w butelce następuje wznowienie fermentacji, więc zły stan drożdży może spowodować problemami w nagazowaniu oraz innymi, niezbyt przyjemnymi aromatami. Co jeśli po 4 tygodniach piwo po poprawnie przeprowadzonej fermentacji nie wygląda na sklarowane? Trzymać dalej? Tak miałem z Belgian Blond Ale, które leżało na cichej przez 3 tygodnie, przy butelkowaniu było nadal mętne, dopiero po kolejnych paru tygodniach leżakowania w piwnicy (temp. ok 18°C) się ładnie wyklarowało i drożdże opadły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Dużo zależy od drożdży, które używasz, niektóre opadają szybko i bezproblemowo, inne długo pływają. Ciężko mi stąd wyrokować, co rozumiesz przez kwestię "nie wygląda na sklarowane", nie pokuszę się o uniwersalne rozwiązanie, aczkolwiek ja bym butelkował z dobrodziejstwem inwentarza. Ewentualnie możesz próbować klarować sztucznie, za pomocą żelatyny/bentonitu/ziemi okrzemkowej... Choć mając kilkanaście warek na koncie, to doradzałbym upraszczać procedurę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Co jeśli po 4 tygodniach piwo po poprawnie przeprowadzonej fermentacji nie wygląda na sklarowane? Trzymać dalej? Tak miałem z Belgian Blond Ale, które leżało na cichej przez 3 tygodnie, przy butelkowaniu było nadal mętne, dopiero po kolejnych paru tygodniach leżakowania w piwnicy (temp. ok 18°C) się ładnie wyklarowało i drożdże opadły.Zależy co rozumiesz przez mętne. Bo jest różnica między totalnym błotem, jako taką mętnością, a lekką opalizacją. Dopóki nie jest to pierwsza opcja to nie ma się czym przejmować. Tak naprawdę i tak najbardziej piwa klarują się potem w butelkach, a nie na cichej. No i bardzo dużo zależy od szczepu drożdży. Dopóki nie jest to zupełne błoto to nie ma czym sobie w ogóle zawracać głowy. Nie ma zupełnie nic złego w opalizującym piwie, dopóki nie jest to Grodzisz robiony na konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek1984-19 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 witam Mam pytanie u warzyłem piwko jak w temacie 1/2 była bez chmielenia na cichej fermentacji druga część była chmielona Citrą 25g przez 3 dni. Piwo zabutelkowałem i zacząłem porównywać po około 2 tygodniach. Chmielone z dnia na dzień traci cytrusy w aromacie i po kolejnym tygodniu zapach jest zbliżony do piwa nie chmielonego. Za mało chmielu było czy inny błąd mogłem popełnić. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Za mało chmielu i stary chmiel ze zbioru 2014. APA/AIPA i podobnych piw, gdzie pierwsze skrzypce grają aromaty amerykańskiego chmielu już się nie opłaca warzyć, dopóki nie przyjedzie zbiór 2015. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się