Versaar Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Jako iż jestem tutaj nowy, na wstępie chciałbym się przywitać, tak więc: witam forumowiczów/forumowiczki Zaczynam swoją zabawę z produkcją własnego piwa i pewnie jak niejeden "piwowar" amator hobbysta zacząłem od zrobienia piwka z brewkita. Padło na produkt firmy Coopers, dokładniej European Lager. Fermentowałem z dodatkiem ekstraktu słodowego jasnego firmy Coopers. Piwko, mimo że ma dopiero 2 tygodnie już mi smakuje, zobaczymy co będzie za parę miesięcy. Ale nie o tym miał być temat... Przymierzam się do drugiej warki również z użyciem brewkita. Natrafiłem ostatnio na produkty rodzimej firmy GOZDAWA, z tego co widzę mają w ofercie brewkity oraz ekstrakty słodowe po cenach czasem 20% tańszych od produktów firmy Cooper. Na początku planowałem zrobić Lagera firmy Coopers oraz znów użyć ekstraktu słodowego coopersa, lecz pomyślałem, że warto wesprzeć polską firmę. Czy ktoś już używał brewkitów Gozdawy, jak wyszły, są dobre, konfrontował z produktami np. Coopersa? Najbardziej by mi zależało na Lagerze i opinii na jego temat. Druga sprawa - ekstrakty słodowe. Ceny Coopersa oscylują na granicy max 40zł za 1,5kg, WES za 32zł, Gozdawa za 30zł. Czy cena = jakość? Produkty WES oraz Gozdawa są gorsze od Coopersa? Ktoś porównywał? To by było na tyle, dziękuję za odpowiedzi Edytowane 18 Stycznia 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Ale nie o tym miał być temat... No jasne, że nie o tym. Ślepy by zauważył, że to następny temat założony tylko po to, żeby sprytnie reklamować Gozdawę. Edytowane 17 Stycznia 2016 przez Jacenty przemek18 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Śmierdzi krypciochą na kilometr.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Opinie na temat Gozdawy są słabe. Obecnie na burzliwej mam Portera Bałtyckiego więc za jakiś czas będę mógł się wypowiedzieć. Versaar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) "Sprzedawają"? Wybacz kolego, z rozpędu odmianę "zmaściłem" Ale to jest forum o piwie, a nie o poprawnej pisowni języka polskiego Ale nie o tym miał być temat... No jasne, że nie o tym. Ślepy by zauważył, że to następny temat założony tylko po to, żeby sprytnie reklamować Gozdawę. Śmierdzi krypciochą na kilometr.. Muszę kolegów zasmucić, jestem zwykłym Kowalskim, który po prostu prosi o pomoc. Absolutnie nie planuję reklamować żadnej z marek, bo dotychczas zrobiłem tylko jedną warkę na produktach firmy Coopers. Szukam po prostu alternatywy, a żeby nie władować kilkudziesięciu złotych w błoto chciałem zasięgnąć porady i opinii ludzi, którzy już mieli styczność z tymi produktami. Opinie na temat Gozdawy są słabe. Obecnie na burzliwej mam Portera Bałtyckiego więc za jakiś czas będę mógł się wypowiedzieć. Jak na razie jedyna konstruktywna i rzeczowa odpowiedź, dzięki. Może inaczej zapytam. Może odpuszczę brewkita Lager Gozdawy, zostanę póki co przy Coopersie, lecz tutaj mam pytanie do bardziej doświadczonych: 1) Czy do brewkita Lager Coopersa dodawają drożdże dolnej, czy jak parę razy czytałem, górnej fermentacji? 2) Może zamiast coopersowych drożdży kupić GERMAN LAGER W35? Albo jakieś inne drożdże do dolnej? I w jakiej ilości? 3) A co z ekstraktami słodowymi? Coopers, WES, Gozdawa? Jest jakaś różnica jakościowa, ktoś robił na każdym i odczuł różnicę smakową? Edytowane 18 Stycznia 2016 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Czy do brewkita Lager Coopersa dodawają drożdże dolnej, czy jak parę razy czytałem, górnej fermentacji? 4 lata temu robiłem piwko z brewkita COOPERS PILSENER i pewnie były w nim drożdże dolnej fermentacji, bo mi w 10-12 stopniach fermentował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Z Gozdawy uzywałem wyłącznie brewkit Pszeniczne, drożdży BW11 i US WC. Ze wszystkich jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zarówno Coopers Brewmaster PILSENER jak i EUROPEAN LAGER (International Series) zawierają drożdże dolnej fermentacji https://www.coopers.com.au/coopers-forum/topic/7290/ Co do ekstraktów słodowych płynnych to używałem przeróżnych (WES, Bruntal, Profirmator) i jakiejś szczególnej różnicy nie zauważyłem (może niektóre WESy dawały lekki "kwasek" ale jak piwo poleżało trochę to przechodziło...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się