Memłon Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Prowadzimy bar z piwkiem kraftowym, ale chcemy wyposażyć go o możliwość robienia kawy. Sporo osób o to pyta. Najlepiej robić to w jakimś ekspresie kolbowym - ze względu na to, że są dedykowane do tego typu rzeczy. Pytanie jaki? Z chęcią poczytam opinie w czym najlepiej robić kawę dla klientów, jaka kawa schodzi najczęściej i po ile ją sprzedawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Po pierwsze to chyba nie jest forum o kawie - nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy w dobie tak rozwiniętego internetu zadają pytania stricte w konkretnej tematyce na forach o innej tematyce. To tak jak na forum motoryzacyjnym zapytać o to, jaki środek jest najlepszy do utrzymania kwiatów w dobrej kondycji. Po drugie to chyba łatwiej, lepiej i szybciej dowiedziałbyś się czegoś na ten temat na forum poświęconym tematyce kawy, których jest sporo, a w PL przynajmniej 2. Przy okazji - temat kawy, w którym trochę siedzę, jest bardzo obszerny, a po Twoim pytaniu: Z chęcią poczytam opinie w czym najlepiej robić kawę dla klientów, jaka kawa schodzi najczęściej i po ile ją sprzedawać? mogę stwierdzić tylko jedno: nie zabieraj się za kawę zawodowo (przynajmniej na razie), bo to pytanie ewidentnie pokazuje, że nie masz bladego pojęcia nawet o tym, o co pytasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Łukasz jak zwykle merytorycznie To tak jak na forum motoryzacyjnym zapytać o to, jaki środek jest najlepszy do utrzymania kwiatów w dobrej kondycji. czyżby umknął mi jakiś ciekawy wątek na forum "władców pierścieni"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Prowadzimy bar z piwkiem kraftowym, ale chcemy wyposażyć go o możliwość robienia kawy. Sporo osób o to pyta. Najlepiej robić to w jakimś ekspresie kolbowym - ze względu na to, że są dedykowane do tego typu rzeczy. Pytanie jaki? Z chęcią poczytam opinie w czym najlepiej robić kawę dla klientów, jaka kawa schodzi najczęściej i po ile ją sprzedawać? Jak jesteś w promieniu 150km od Krakowa, napisz na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Łukasz jak zwykle merytorycznie Michu, jakbym miał merytorycznie odpisać to nie wiem czy dzisiaj skończyłbym pisać posta. Pytanie jest tak ogólne, że nawet połowa forum o kawie nie daje dobrej odpowiedzi na takie pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Akurat odpowiedz, można udzielić w jednym akapicie zawierającym nie więcej niz kilka zdań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Łukasz jak zwykle merytorycznie Michu, jakbym miał merytorycznie odpisać to nie wiem czy dzisiaj skończyłbym pisać posta. Pytanie jest tak ogólne, że nawet połowa forum o kawie nie daje dobrej odpowiedzi na takie pytanie. ale ja to napisałem serio. ja nie mając żadnej wiedzy nt profesjonalnego parzenia kawy już wiem że nie ma najlepszego urządzenia, najlepszej kawy i standardowej ceny. są maszyny zaliczane do najlepszych z których każdy wybiera coś dla siebie, tak samo pewnie z kawą, jest ich tyle marek i rodzai (mając na myśli te najlepsze) że wybór należy do baristy, a cena zależy od miejsca kawiarni, regionu, miasta itd itp więc odpowiedzi typu kup pan Saeco i Tschibo i sprzedawaj po 10zł nie dostanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 ja nie mając żadnej wiedzy nt profesjonalnego parzenia kawy już wiem że nie ma najlepszego urządzenia, najlepszej kawy i standardowej ceny. są maszyny zaliczane do najlepszych z których każdy wybiera coś dla siebie, tak samo pewnie z kawą, jest ich tyle marek i rodzai (mając na myśli te najlepsze) że wybór należy do baristy, a cena zależy od miejsca kawiarni, regionu, miasta itd itp więc odpowiedzi typu kup pan Saeco i Tschibo i sprzedawaj po 10zł nie dostanie Najlepszego urządzenia nie ma nie tylko w przypadku ekspresu, ale i wszystkich urządzeń. Coś takiego nie istnieje natomiast masz rację: wybór powinien w tym przypadku zależeć od baristy, który ma pojęcie o temacie, a nie od właściciela, który ma pieniądze czy chęci na realizację pewnego pomysłu. Stąd też moja odpowiedź, że pytanie świadczy o niewiedzy na temat tego zagadnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Memłon Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Po prostu myslałem,że może ktoś tutaj z Was zna sie na rzeczy oraz będzie w stanie doradzić. Na początku zastanawialiśmy się nad zakupem kawiarek ale potem doszliśmy jednak do wniosku, że ekspres będzie niezbędny. Zrobiłem sobie pewne rozpoznanie oraz zastanawiam się nad tym: http://multigastro.pl/ekspres-cisnieniowy-1-grupowy-musica-standard-230-v.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Czytałeś to, co napisałem? Nie da się tak łatwo tego wytłumaczyć. Nawet patrząc na to, co potrzebujesz jako podstawy to: 1. Ekspres - pierwszy z brzegu dwugrupowy: http://www.coffeesite.pl/ekspresy/76-rocket-boxer-a2.html 2. Młynek: http://www.coffeedesk.pl/product/1888/Mazzer-Major-Electronic 3. Akcesoria - jest ich tyle, że linków nie będę wklejał. To tylko sprzęt, a gdzie jeszcze wiedza, albo osoba z wiedzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Czytałeś to, co napisałem? Nie da się tak łatwo tego wytłumaczyć. Nawet patrząc na to, co potrzebujesz jako podstawy to: 1. Ekspres - pierwszy z brzegu dwugrupowy: http://www.coffeesite.pl/ekspresy/76-rocket-boxer-a2.html 2. Młynek: http://www.coffeedesk.pl/product/1888/Mazzer-Major-Electronic 3. Akcesoria - jest ich tyle, że linków nie będę wklejał. To tylko sprzęt, a gdzie jeszcze wiedza, albo osoba z wiedzą? Ciebie prosimy o opuszczenie tematu. Da się wytłumaczyc i pomóc. Nawet w 3 zdaniach. Nie znasz sie - nie wypowiadaj. Co do meritum Coś sie wymyśli. 1. Jesli chodzi o ekspres, do twojego miejsca, gdzie mniemam kawa bedzie tylko dodatkiem. dobrym rozwiązaniem jest jedna grupa, która i spokojnie zdała by się do małej kawiarni. Jeśli chodzi o model, który lepszy, ciezko odpowiedzieć, ale... Najprościej kupic ekspres który ma dobre wsparcie producenta, części do niego sa ogólnodostępne i co najważniejsze będa tanie. Jesli miałbym ci cos doradzić to zdecydowanie coś w tym stylu: https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/ROCKET-ESPRESSO-Cellini-Classic/17 Prosty, sprawny, małe gabaryty, w razie konieczności możesz odpiać dopływ wody i pracowac tylko na zasobniku na wodę. Grupa E61, czyli wygodna prosta w obsłudze i dość stabilna. Minus to mała tacka, odsłonięta grupa. 2. Młynek? jesli nie masz sprawdzonego źródła na używany, kup nowy. Z tańszych to cos w ten deseń: https://akcesoriabaristy.pl/pl/p/MLYNEK-DO-KAWY-MACAP-M2M-C10/346 Ważne byś miał dozowaniem kawy bezpośrednio do portafiltra (kolby), przez co łatwiej komuś mniej obeznanemu się nim posługiwać. 3. Co do kawy. hmm... Jedna zasada. Wspieramy polskie palarnie. No i druga najwazniejsza, nie ma znaczenia jaki rodzaj ziarna, czy to santos z brazylii czy etiopia z regionu yirgacheffe. Ważne byś miał to ziarno świeże, z datą nie późniejszą niż 2-3 tyg od palenia. Sam smak dobierzesz dla siebie/klientów. Do tego jedno dwa szkolenia, dla każdej osoby która będzie obslugiwac i będzie cacy. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez profik WiHuRa i cml 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ciebie prosimy o opuszczenie tematu. Po Twojej wypowiedzi: 1. Jesli chodzi o ekspres, do twojego miejsca, gdzie mniemam kawa bedzie tylko dodatkiem. dobrym rozwiązaniem jest jedna grupa, która i spokojnie zdała by się do małej kawiarni. Jeśli chodzi o model, który lepszy, ciezko odpowiedzieć, ale... Najprościej kupic ekspres który ma dobre wsparcie producenta, części do niego sa ogólnodostępne i co najważniejsze będa tanie. Jesli miałbym ci cos doradzić to zdecydowanie coś w tym stylu: https://akcesoriabar...lini-Classic/17 Prosty, sprawny, małe gabaryty, w razie konieczności możesz odpiać dopływ wody i pracowac tylko na zasobniku na wodę. Grupa E61, czyli wygodna prosta w obsłudze i dość stabilna. Minus to mała tacka, odsłonięta grupa. 2. Młynek? jesli nie masz sprawdzonego źródła na używany, kup nowy. Z tańszych to cos w ten deseń: https://akcesoriabar...CAP-M2M-C10/346 Ważne byś miał dozowaniem kawy bezpośrednio do portafiltra (kolby), przez co łatwiej komuś mniej obeznanemu się nim posługiwać. uważam, że to Ty powinieneś opuścić temat. Ekspres na wibracji, bez PIDa, bez możliwości zaprogramowania chociażby czasu ekstrakcji, bez dwóch bojlerów czy chociaż HX, bez podłączenia do wody i odpływu??? Ty to polecasz do baru??? Chyba, że będą robić jedno espresso co kilka minut i nic więcej - to może i tak, ale z tym młynkiem to pojechałeś ... nie kupiłbym go nawet do domu. 3. Co do kawy. hmm... Jedna zasada. Wspieramy polskie palarnie. No i druga najwazniejsza, nie ma znaczenia jaki rodzaj ziarna, czy to santos z brazylii czy etiopia z regionu yirgacheffe. Ważne byś miał to ziarno świeże, z datą nie późniejszą niż 2-3 tyg od palenia. Sam smak dobierzesz dla siebie/klientów. Żeby nie było, że tylko krytykuję - tu akurat się zgodzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) bez PIDa, bez możliwości zaprogramowania chociażby czasu ekstrakcji, bez dwóch bojlerów Może promil kawiarni wykorzysta te funkcje o których piszesz. I by je w ogole wykorzystać potrzebujesz baristy, którego wyszkolisz, dasz mu prace w fajnym miejscu i pole do popisu. Mniemam bar takim miejscem nie jest więc nie potrzeba tych funkcji ani tym bardziej baristy Podłaczenie do sieci i odpływu jest więc nie wiem o co ci chodzi. . ale z tym młynkiem to pojechałeś Młynek jest obrazowy, by widział zdjęcie jak ma wyglądać, by miał go z dozowaniem kawy bezpośrednio do portafiltra. Jesli miałbym wybierać to między mazzerem a mahlkonigiem. Oczywiście można wybrac Mythosa ale po grzyba? Edytowane 22 Stycznia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Może promil kawiarni wykorzysta te funkcje o których piszesz. I by je w ogole wykorzystać potrzebujesz baristy, którego wyszkolisz, dasz mu prace w fajnym miejscu i pole do popisu. Wszystko zależy jak do tego podejść - te rzeczy są potrzebne aby wydobyć z danej kawy jej najlepsze właściwości więc z jednej strony to podstawa. Jedna i ta sama kawa przy PID=89C będzie kwaśna, a przy PID=93C będzie łagodna i będzie "biła" lepszą goryczką i aromatami. Bicie się z flushowaniem żeby zmienić temperaturę to chyba nie ta droga w gastronomii. Poza tym - wybacz, ale możliwość strzału w kolbę z jednoczesnym wykorzystaniem pary na pienienie mleka w jakimkolwiek barze to podstawa. Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie robię espresso i nagle muszę ze 2-3 minuty czekać aż mi się bojler nagrzeje aby móc skorzystać z pary. Chociażby podstawowy HX musi być aczkolwiek 2 bojlery to lepsza opcja. Mniemam bar takim miejscem nie jest więc nie potrzeba tych funkcji ani tym bardziej baristy Jakbym przyszedł napić się piwa i kupił sobie espresso, które waliłoby kwachem, było wodniste i bez zapachu to czy kupiłbym je ponownie? Chyba nie o to chodzi. Dodatkowo ja bym wyszedł w przyszłość - jeżeli zacznę robić dobrą, aromatyczną i smaczną kawę to ludzie poza piwem będą sobie zamawiali i to. Fakt, podłączenie ma - nie zauważyłem. Młynek jest obrazowy, by widział zdjęcie jak ma wyglądać, by miał go z dozowaniem kawy bezpośrednio do portafiltra. Jesli miałbym wybierać to między mazzerem a mahlkonigiem. Oczywiście można wybrac Mythosa ale po grzyba? Młynek ma być dobry, łatwo regulowany, z szybką (najlepiej programowalną) dozą - co najważniejsze to powtarzalną przy danej odmianie kawy. Jesli miałbym wybierać to między mazzerem a mahlkonigiem. Oczywiście można wybrac Mythosa ale po grzyba? Stąd moja propozycja dobrego Mazzera - młynek jest bardzo istotny, a co poniektórzy twierdzą, że bardziej istotny niż sam ekspres. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Bicie się z flushowaniem żeby zmienić temperaturę to chyba nie ta droga w gastronomii. Dlaczego? Jest wiele kaw które smakuja o wiele lepiej z HX'a niz z multibojlerowca. Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie robię espresso i nagle muszę ze 2-3 minuty czekać aż mi się bojler nagrzeje aby móc skorzystać z pary. W ekspresie który podałem, nie ma takiego problemu. Można pracowac ciagle i bez prezerw na jakies dogrzania.Nie wiem dlaczego tak myślisz. Wiem, ze sa ekspresy które tego wymagają, ale to sprzety domowe z niższej półki... Pracowałeś, bądz chociaż używałeś Rocket'a? To naprawdę fajna i prosta maszyna. Jeśli chodzi o multibojlerowe systemy to polecam: https://www.espressocoffeeshop.com/index.php?route=product/product&product_id=547 Ale to juz inna półka cenowa. Nie do baru. Jakbym przyszedł napić się piwa i kupił sobie espresso, które waliłoby kwachem, było wodniste i bez zapachu to czy kupiłbym je ponownie? Chyba nie o to chodzi. Uważasz, że za złe espresso odpowiada ekspres? Dobre... Uwierz mi zrobienie dobrego espresso jest na tyle skomplikowane (powaznie to nie jest sarkazm), ze ekspres z górnej półki nic tu nie da bez podstaw wiedzy o kawie, kilkudziesięciu godzin szkolenia i obycia z młynkiem, ziarnem i maszyna. aaa zapomniałbym... dobre espresso powstaje w takiej kolejności: 1 - ziarno, 2 - barista i jego wiedza, 3 - młynek, 4 - ekspres. Dodatkowo ja bym wyszedł w przyszłość - jeżeli zacznę robić dobrą, aromatyczną i smaczną kawę to ludzie poza piwem będą sobie zamawiali i to Tutaj pytanie: Co odpowiada za dobra i aromatyczna kawe. Stąd moja propozycja dobrego Mazzera - młynek jest bardzo istotny, a co poniektórzy twierdzą, że bardziej istotny niż sam ekspres. Dlatego dziwie sie że tak na ekspres narzekasz... Edytowane 22 Stycznia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Dlaczego? Jest wiele kaw które smakuja o wiele lepiej z HX'a niz z multibojlerowca. A jak nie trafisz w tą "wiele" w barze? W ekspresie który podałem, nie ma takiego problemu. Można pracowac ciagle i bez prezerw na jakies dogrzania.Nie wiem dlaczego tak myślisz. Pod warunkiem, że będzie to samo espresso. Pracowałeś, bądz chociaż używałeś Rocket'a? To naprawdę fajna i prosta maszyna. Miałem przyjemność poobcować chwilę z Celinką PID v3 - bardzo mi się podoba, ale ... do warunków domowych. W innych go nie widzę chyba, że w przytulnym miejscu spotkań grupy znajomych. Nie wiem czy nie będę też chciał kupić jakiegoś Rocketa, ale ceny jak na ekspres domowy trochę bolą. Uważasz, że za złe espresso odpowiada ekspres? Dobre... Gdzieś to napisałem albo zasugerowałem??? Nawet mi do do głowy nie przyszło. Owszem, jest to jedna z tych mniejszych składowych dobrego espresso ponieważ np. wystarczy nie czyścić grupy przez kilka dni i w końcowym trunku w końcu będzie szmelc. Uwierz mi zrobienie dobrego espresso jest na tyle skomplikowane (powaznie to nie jest sarkazm), ze ekspres z górnej półki nic tu nie da bez podstaw wiedzy o kawie, kilkudziesięciu godzin szkolenia i obycia z młynkiem, ziarnem i maszyna. Nie musisz mnie przekonywać ... obawiam się, że zanim nauczę się robić powtarzalne, dobre espresso to zużyję z 200kg kawy. Ekspres to narzędzie - najważniejsze jest wszystko do momentu podpięcia kolby do grupy - potem już tylko źle przeprowadzony proces typu np. przegrzanie, przedłużenie ekstrakcji itp. może zaszkodzić. aaa zapomniałbym... dobre espresso powstaje w takiej kolejności: 1 - ziarno, 2 - barista i jego wiedza, 3 - młynek, 4 - ekspres. Niestety znowu muszę się zgodzić. Tutaj pytanie: Co odpowiada za dobra i aromatyczna kawe. Nie wiem czy dałoby się to wszystko wypisać. Dlatego dziwie sie że tak na ekspres narzekasz... Czemu odbierasz to jako narzekanie??? Czemu krytyka czy dyskusja od razu odbierana jest jako "narzekanie"??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Moim zdaniem temat ciekawy a miejsce przecież odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Moim zdaniem temat ciekawy a miejsce przecież odpowiednie. Nie chodzi o "brak ciekawości tematu", bo temat jest świetny tylko ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) A jak nie trafisz w tą "wiele" w barze? trafisz, bo kawe bierzesz z polskiej palarni i masz kontakt osobisty z palarnią. Pod warunkiem, że będzie to samo espresso. Nie zgodze się, do takiego miejsca jak sugeruje założyciel tematu spokojnie wystarczy ekspres z bojlerem 2l. A jak cos wiekszego to Reneka LC - genialny sprzet nie do zajechania. Gdzieś to napisałem albo zasugerowałem??? Z rozmowy tutaj i Twojego zacięcia na temat samego ekspresu. Czemu odbierasz to jako narzekanie??? Bo skupiasz się na ekspresie, który jest ostatnim i najmniej istotnym stadium powstawania kawy. Edytowane 22 Stycznia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 trafisz, bo kawe bierzesz z polskiej palarni i masz kontakt osobisty z palarnią. Nie zgodze się, do takiego miejsca jak sugeruje założyciel tematu spokojnie wystarczy ekspres z bojlerem 2l. A jak cos wiekszego to Reneka LC - genialny sprzet nie do zajechania. Całe szczęście, że mamy podobno demokrację i każdy ma prawo do swojego zdania Z rozmowy tutaj i Twojego zacięcia na temat samego ekspresu. Bo skupiasz się na ekspresie, który jest ostatnim i najmniej istotnym stadium powstawania kawy. Zacięcie nt. ekspresu? Ech - nie wiedziałem, że podawanie argumentów i obrona własnego zdania to zacięcie. Ciebie mógłbym sklasyfikować tak samo. Skoro tak do tego podchodzisz to nie będę się z Tobą kłócił i tłumaczył, że źle zinterpretowałeś moje wypowiedzi. Nie ma to najmniejszego sensu, a mojego czasu również szkoda. Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę miłego dnia przy filiżance kawy, a po 13 przy szklance piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Ech - nie wiedziałem, że podawanie argumentów i obrona własnego zdania to zacięcie. Panowie, macie problem na poziomie semantycznym. Ja bym chętnie jeszcze poczytał o ekspresach i młynkach ale rzeczowo i bez emocji - bo teraz to wygląda jak walka kogutów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Generalnie zasada jest prosta. Masz albo ekspresy w postaci HX'a bądz multibojlera. HX - w ekspresie masz jeden bojler w którym zanurzony jest wymiennik ciepła (HX), odbiera on ciepło od bojlera (który jest ogrzewany przez grzałkę) w ten sposób ogrzewajac wode do zaparzania. Minusem jest to, ze wymiennik grzeje sie non stop aż do wyrównania temperatur miedzy wymiennikiem a bojlerem. Jedyna opcja regulowania temperatury jest spuszczenie z wymiennika wody. Różne ekspresy maja inaczej rozstawione dopływ zimnej wody do wymiennika oraz ilośc podawanej wody, stąd czasem w niektórych espresach, ochłodzenie grupy graniczy z cudem. Łatwiej kawę przeparzyc. Multibojler - w ekspresie posiadasz dwa lub wiecej bojlery (w zależności od ilości grupa zaparzających). Przyjmijmy że sa dwa bojlery. Jeden, który służy do wytwarzania pary i wrzątku oraz drugi (mniejszy), który służy do zaparzania kawy. Temperaturę w bojlerze programujesz jak chcesz powiedzmy od 87C do 95C. Teoretycznie ekspres jest stabilny temperaturowo. Ten system jest o wiele bardziej ciekawy, każda lepsza kawiarnia wybiarając ekspres myśli o multibojlerowym systemie. Teraz do głosu dochodzi profil zaparzania kawy, który dla systemu HX jest inny niz dla systemu multibojler. Profil temperatury w trakcie ekstrakcji jest zupełnie inny dla HX'a i multibojlera i jeden jak i drugi nadaje się do innych kaw tudzież innego profilu palenia. Stąd kawa która jest genialna na HX'e - słodka, lekko kwaskowa, mocno owocawa na multibojlerowcu będzie spłaszczona, gorzka... I na odwrót soczysta i słodka kawa z multibojlera będzie płaska na HX'e. W sumie to takie uogólnienie, ale mniej wiecej tak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Profik sory ale ty się na prawdę kawą zajmujesz? Jesteś baristą? Bo Łukasz ma rację, za bardzo to uprościłeś... Albo ta piwiarnia chce robić kawę byle jaką i średnią, albo inwestuje w profesionalny sprzęt z dobrą kawą dobraną pod przeszkolonego baristę... Co do sprzętu zgadzam się też z Łukaszem, sam posiadam sprzęt budżet i powiem, że kawy wychodzą średnie, czasem nawet cała paczka kawy idzie mi na ustawienie odpowiednie młynka, który dla mnie jest podstawą. Niedługo będę zmieniał ekspres i raczej poszedłbym za tym co Łukasz mówi i tak doradzają na forach kawowych. Szczerze to powiem nie idę do piwiarni napić się kawy i mogę wypić w niej lurę z szklanki bo wiem, że jakbym za dużo wymagał to bym się zawiódł. Na prawdziwą dobrą kawę chodzę do kawiarni z przeszkolnymi baristami, a nie wiele jest takich miejsc na mapie Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Jestem baristą i uprościłem to bo jesteśmy na forum piwnym nie kawowym. Niby gdzie zasugerowałem że ma zainwestowac w nieprofesjonalny sprzęt? Kurde naprawdę nie rozumiecie, że sam sprzęt wam kawy nie zrobi? Undeath zainwestuj w szkolenie nie ekspres (chyba ze masz naprawdę budżetowy). Czuje sie jak byście próbowali mnie przekonac że tylko instalacja HERMS z super precyzyjnym systemem pidowania pozwoli mi uwarzyć dobre piwo. Sory ale nie zgodze sie z tym i zawsze to powtarzam na szkoleniach, że jakość kawy zależy od ziarna i osoby która ja robi kropka, żaden ekspres wam nie pomoże jak postawicie przed nim nieodpowiednią osobe. Co do tematu to: tak ekspres który przytoczyłem nada sie do punktu gdzie potrzebujesz zrobić parenaście kaw dziennie. I nie wiem co tak sie uparliście że kawa będzie syfiata, jasno podkresliłem że szkolenie pracownika jest najwazniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Jestem baristą i uprościłem to bo jesteśmy na forum piwnym nie kawowym. Niby gdzie zasugerowałem że ma zainwestowac w nieprofesjonalny sprzęt? Kurde naprawdę nie rozumiecie, że sam sprzęt wam kawy nie zrobi? Undeath zainwestuj w szkolenie nie ekspres (chyba ze masz naprawdę budżetowy). Czuje sie jak byście próbowali mnie przekonac że tylko instalacja HERMS z super precyzyjnym systemem pidowania pozwoli mi uwarzyć dobre piwo. Sory ale nie zgodze sie z tym i zawsze to powtarzam na szkoleniach, że jakość kawy zależy od ziarna i osoby która ja robi kropka, żaden ekspres wam nie pomoże jak postawicie przed nim nieodpowiednią osobe. Co do tematu to: tak ekspres który przytoczyłem nada sie do punktu gdzie potrzebujesz zrobić parenaście kaw dziennie. I nie wiem co tak sie uparliście że kawa będzie syfiata, jasno podkresliłem że szkolenie pracownika jest najwazniejsze. No a przeczytałeś to co ja napisałem? No i z punktem pierwszym wracamy do pierwszego postu Łukasza, temat za złożony na forum o piwie i lepiej zapytać się na takim gdzie w tym się specjalizują. Złe porównanie, piwowarstwo domowe i robienie kawy to bardzo złe zestawienie. Szczerze fakt barista jest ważny co też pisałem, ale na gównianym sprzęcie najlepszy na świecie barista cudu nie zrobi. Tyle w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się