Skocz do zawartości

Ile słodu kupić?


kamilg20

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem zupełnie zielony w temacie. Planuję na dniach kupić zestaw z pojemnikiem 33l. Chciałbym rozpocząć swoją przygodę ze słodem pilzneńskim. Tak więc moje pytanie brzmi, czy zakup 5kg słodu wystarczy na jedną porcję? Mógłby mi też ktoś podpowiedzieć jakiego najlepiej użyć chmielu na "pierwszy raz"?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Na początek doczytaj jeszcze słowniczek piwowarski i poczytaj o surowcach dokładnie: http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce oraz http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:S%C5%82ownik

Polecam także przyswoić na blaszkę tą wiedzę: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

 

Co do zestawów na początek szukałbym na twoim miejscu coś prostego do uwarzenia. Takimi stylami są Pale Ale, Polskie Ale albo Stout. Kupiłbym na twoim miejscu gotowy zestaw z instrukcją, gdzie będziesz miał opisane krok po kroku co i jak dodawać i co jest w zestawie. Słód i chmiel to nie wszystko, najważniejsze są drożdże piwowarskie - na początek proponuje szczep wybaczający błędy fermentacji Danstar Nottingham o to propozycje zestawów w różnych sklepach:

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/1473-simcoe-session-ipa-10blg.html

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/904-summer-ale-12-blg.html

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/740-polskie-jasne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html

http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/720-dry-stout-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html

 

http://www.homebrewing.pl/pale-ale-12blg-zestaw-surowcow-p-696.html

http://www.homebrewing.pl/stout-12blg-zestaw-surowcow-p-703.html

 

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/american_pale_ale_apa_12_blg

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/bitter_12_blg

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/dry_stout_12_blg

http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/pale_ale_ii_12_blg

 

Albo porównaj sobie w wyszukiwarce: http://cml.dokuro.org/beer/index?searchh=Pale%20Ale,%20Polskie%20Ale&q=74ebd0710f887796abf72346375e7f90

 

Więc widzisz wybór jest spory jeżeli spodoba się warzenie to polecam przerobić kilka takich zestawów, a potem spróbować na bazie receptur na forum układać samemu na kilka warek do przodu - wyjdzie trochę taniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Jestem zupełnie zielony w temacie. Planuję na dniach kupić zestaw z pojemnikiem 33l. Chciałbym rozpocząć swoją przygodę ze słodem pilzneńskim. Tak więc moje pytanie brzmi, czy zakup 5kg słodu wystarczy na jedną porcję? Mógłby mi też ktoś podpowiedzieć jakiego najlepiej użyć chmielu na "pierwszy raz"?

Ja na początek polecam 5kg słodu pilzneńskiego (śrutowany oczywiście) drożdże Safale US-05, chmiel marynka wystarczy opakowanie 25g i np. Lomik albo Lubelski 50g. Piwo z tych składników robiłem 3 razy, zawsze się sprawdzało i szybko znikało. Będzie miało ledwo co ponad 30 IBU.

Polecam te składniki też dlatego, że są tanie i w razie niepowodzenia będzie mniej szkoda straconej kasy

 

Co do zacierania skup się na przerwie maltozowej i dekstrynującej, nie zapominając o wygrzewie oczywiście. Poza tym porządnie się przygotuj do warzenia. Zbierz wszystkie niezbędne "narzędzia" i przede wszystkim poczytaj wiki

Edytowane przez legler
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ! też dopiero zaczynam, ale może opisze jak ja to robię może coś pomoże. Więc mam bezpłatny program BrewTarget, do układania receptur i paru innych rzeczy. Nie jest jakoś super intuicyjny, ale z po jakimś czasie i z pomocą forum i forumowiczów można go opanować i pomaga ułożyć warki a to już Ci rozjaśni ile czego potrzebujesz. Potem masz w na forum w Media--->Pliki---> kalkulator wymaganej ilości surowców - planowanie warek 1.1,używam tego,po lekki modyfikacji dla swoich potrzeb, a tam już wszystko można sobie rozpisać i zaplanować.Ja staram się kupować towar na ok. trzy warki z góry,(warzę rzadko, raz na ok. 2-3 tyg), oczywiście nie co do grama, żeby ograniczyć koszty przesyłki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybór padł na: http://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/czeski-pilzner.html Także gotowy zestaw z instrukcją ważenia. Oczywiście wspominając o słodzie pilzneńskim miałem na myśli pilsa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybór padł na: http://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/czeski-pilzner.html Także gotowy zestaw z instrukcją ważenia. Oczywiście wspominając o słodzie pilzneńskim miałem na myśli pilsa.

 

Dokładnie jak Udarr pisze, to jest piwo dolnej fermentacji i potrzebuje stałych warunków z przedziału 8-12C. Druga sprawa fermentacja lagerów to trochę wyższa szkoła jazdy i są to piwa które nie wybaczają błędów początkującym ;) Możesz ewentualnie zadzwonić do Piotra (właściciela alepiwo) On ci doradzi co nie co, powiem jeszcze że mógłbyś właściwie wziąć ten zestaw ale zadać drożdże górnej fermentacji też wyszłoby dobre piwo. Tak jak pisałem polecam Danstar Nottingham albo US-05.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że mam odpowiednie warunki. Piwnica ze stałą temperaturą 10-12* w zależności w którym miejscu postawię termometr. Mogę też obniżyć delikatnie rozszczelniając okno. Pomiary temperatury robiłem przez kilka dni żeby wykluczyć czynnik zmiennej zimowej aury. Zamówiłem już ten zestaw także surowce będą takie jak w linku. Mam nadzieję, że wyjdzie ok jak na pierwszy raz. Zdaję sobie sprawę, że z pilsem nie jest łatwo. Ale lubię wyzwania i zamierzam się porządnie przygotować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tylko nie planuj tydzień fermentacji burzliwej, potem tydzień cichej i w butelki, bo się możesz zdziwić. Pils wymaga nieco więcej czasu niż proste pale ale czy np. pszeniczne.

Wybierając pilsa czytałem i jeszcze więcej poczytam o czasie fermentacji, także tak prostego błędu nie zamierzam popełnić :) Wiem, że czasowo wychodzi dużo dłużej, a cierpliwość to moje drugie imię :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dostałem dzisiaj sprzęt i zestaw surowców z przepisem z powyższego linku. W instrukcji jest 3 przerwy. Na 14 litrów przy 64* na 30', 72* na 30' i 76* na 10'. Wysładzanie do 23-24 litrów (18 litrów w 80*). Co do chmielenia, po 10' gotowania mam wsypać 40g Tradition,a po 50' 30g Saaz. Po 10' koniec gotowania i chłodzenie.Uwodnione drożdże dodaje przy temp. 10* i do fermentacji burzliwej. To mam zamiar wykonać jutro. Tak więc mam odnośnie tego pytanie, czy macie może jakieś uwagi co do instrukcji? Czytałem gdzieś, że można zastosować jeszcze przerwę białkową, ale nie wiem czy jest w tym wypadku potrzebna.

P.S. Docelowe 12°Blg

Edytowane przez kamilg20
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał Saaz na 0', z moich skromnych doświadczeń wynika, że nie poczujesz go za bardzo w piwie gotując 10 minut.

Przerwę białkową możesz zastosować, ale nie musisz. Może pogorszyć ci pianę. Na pierwszy raz lepiej trzymaj się instrukcji.

 

Oni dali 1 paczkę dolnych sucharków na ponad 20l piwa 12blg? Wydaje się być trochę mało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym dał Saaz na 0', z moich skromnych doświadczeń wynika, że nie poczujesz go za bardzo w piwie gotując 10 minut.

Przerwę białkową możesz zastosować, ale nie musisz. Może pogorszyć ci pianę. Na pierwszy raz lepiej trzymaj się instrukcji.

 

Oni dali 1 paczkę dolnych sucharków na ponad 20l piwa 12blg? Wydaje się być trochę mało.

Tak. Jedna paczka 11,5g. Na opakowaniu pisze, że to porcja na 15 litrów. Ale powinny się jeszcze rozmnożyć prawda? Jeśli będzie ich za mało to piwo dłużej będzie fermentować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te 15l to i tak trochę naciągane.

Kalkulator podaje 1,8 paczki dla 20l. Przy normalnej wydajności będziesz miał ponad 20l, więc wyjdzie spory underpitching. 

 

 

Rok temu zadałem taką paczkę na 20l 10blg i fermentowało dobre 3 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te 15l to i tak trochę naciągane.

Kalkulator podaje 1,8 paczki dla 20l. Przy normalnej wydajności będziesz miał ponad 20l, więc wyjdzie spory underpitching. 

 

 

Rok temu zadałem taką paczkę na 20l 10blg i fermentowało dobre 3 tygodnie.

Dobrze wiedzieć. Teraz pytanie. W trakcie burzliwej można dorzucić więcej drożdży jeżeli będzie wolno fermentować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.