Westvleteren Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 Hej, czy ktoś z Was ma doświadczenie z tymi drożdżami bez robienia startera? Niestety, właśnie się zorientowałem, że nie mam ekstraktu:(. Ktoś coś? Ewentualnie uwarzę sobie 2 litry warki bez chmielu:p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 Ktoś coś? Ewentualnie uwarzę sobie 2 litry warki bez chmielu no właśnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 Chcesz dobre piwo, robisz starter. Szczep nie ma tu znaczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 Ewentualnie uwarzę sobie 2 litry warki bez chmielu To jest właśnie starter... Ja robiłem na nich jakieś 8-9 litrów desitki - bardzo fajna wychodzi, nie ma problemów z fermentacją, a potem na gęstwie już z górki No i pochmielić możesz standardowo - żatecki czy lubelski i jest klasyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 25, 2016 Author Share Posted January 25, 2016 A z gęstwy też robicie starter? Plan mój jest taki: w sobotę ściągam gęstwę z rye stouta i zadaję do dry stouta uwarzonego tego samego dnia (z fermentora do fermentora). Warto tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan_czarny Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 z gęstwy nie musisz, o ile masz jej wystarczającą ilość. Jeśli masz jej za mało, wtedy robisz starter. Łap kalkulator (gęstwa = slurry): http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Westvleteren 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 25, 2016 Author Share Posted January 25, 2016 Tak, ten kalkulator znam. Ale dzięki;). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.