Westvleteren Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Hej, czy ktoś z Was ma doświadczenie z tymi drożdżami bez robienia startera? Niestety, właśnie się zorientowałem, że nie mam ekstraktu:(. Ktoś coś? Ewentualnie uwarzę sobie 2 litry warki bez chmielu:p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Ktoś coś? Ewentualnie uwarzę sobie 2 litry warki bez chmielu no właśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Chcesz dobre piwo, robisz starter. Szczep nie ma tu znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Ewentualnie uwarzę sobie 2 litry warki bez chmielu To jest właśnie starter... Ja robiłem na nich jakieś 8-9 litrów desitki - bardzo fajna wychodzi, nie ma problemów z fermentacją, a potem na gęstwie już z górki No i pochmielić możesz standardowo - żatecki czy lubelski i jest klasyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 A z gęstwy też robicie starter? Plan mój jest taki: w sobotę ściągam gęstwę z rye stouta i zadaję do dry stouta uwarzonego tego samego dnia (z fermentora do fermentora). Warto tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 z gęstwy nie musisz, o ile masz jej wystarczającą ilość. Jeśli masz jej za mało, wtedy robisz starter. Łap kalkulator (gęstwa = slurry): http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Westvleteren 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Westvleteren Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Tak, ten kalkulator znam. Ale dzięki;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się