Guest_1 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Mam zamiar zrobic RIS'a. Dwie saszetki S-04 waszym zdaniem wystarczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Mam zamiar zrobic RIS'a. Dwie saszetki S-04 waszym zdaniem wystarczą? Wg podanych danych moja szklana kula się zawiesiła i odmówiła współpracy Ogarnij się to forum piwowarów domowych, a nie wróżbitów. Poza tym zawsze możesz użyć jakiegoś kalkulatora ilości drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) ok leci receptura: 5kg Pale ale 3kg monach 1kg pszeniczny 1kg Jęczmień palony 0,5kg Czekoladowy 0,5kg Karmelowy ciemny 0,5kg Płatki jęczmienne zacieranie jednotemperaturowe brzeczka nastawna, zakładam 25L Zakładam że wyjdzie mi 22 Blg Wybacz DR2 ale kalkulatora do drożdży nie zdążyłem ogarnąć Edytowane 24 Stycznia 2016 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 kalkulatora do drożdży nie zdążyłem ogarnąć no przestań lepiej było napisać, że żadnego nie znalazłeś http://www.mrmalty.com/calc/calc.html majk21o i Guest_1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Wg mądrego kalkulatora wychodzi że muszę miec dwie saszetki po 11,5g. Dzięki za kalkulator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Do piwa o takim ekstrakcie najlepiej mieć gęstwę. Zwłaszcza w przypadku takiego szczepu jak S-04, który ani specjalnie mocno nie odfermentowuje ani nie jest specjalnie odporny na alkohol. Żeby one dały radę to muszą być w bardzo dobrej formie. Guest_1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Do piwa o takim ekstrakcie najlepiej mieć gęstwę. Zwłaszcza w przypadku takiego szczepu jak S-04, który ani specjalnie mocno nie odfermentowuje ani nie jest specjalnie odporny na alkohol. Żeby one dały radę to muszą być w bardzo dobrej formie. Masz rację zapomniałem dodac że risa będę robił jako którąś z kolei warkę więc gęstwę zbiorę i dodam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 No to w takim wypadku interesuje Cię zakładka 'repitching from slurry' z podanego wcześniej kalulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppySailor Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Witam, moje pytanie troszkę inne ale rownież rozchodzi się o drożdże wiec się podepnę. Do RISa 24blg lepiej gestwa us-05 po double AIPA 19blg czy starter z wyeast london ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Gęstwa. Coś coraz więcej piwowarów z okolic Kołobrzegu się zaczyna wyłaniać Edytowane 24 Stycznia 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppySailor Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Gęstwa.Coś coraz więcej piwowarów z okolic Kołobrzegu się zaczyna wyłaniać Dzięki wielkie za szybką odpowiedź Aktualnie bardziej Szczecin ale w Kołobrzegu często bywam. No i witam kolegę z rodzinnego miasta:) Luqas van Dred 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Witam, moje pytanie troszkę inne ale rownież rozchodzi się o drożdże wiec się podepnę. Do RISa 24blg lepiej gestwa us-05 po double AIPA 19blg czy starter z wyeast london ale? Jeżeli mamy za mało drożdży, albo zależy nam na szybkim stracie drożdży to najprościej jest jednego dnia zadać drożdże do połowy brzeczki (albo mniej) a następnego dnia dolać resztę (przy okazji dotleniamy brzeczkę). Ja taką metodę stosuję bardzo często i zauważyłem, że fermentacja startuje szybciej i trwa krócej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Ja może nie z Kołobrzegu ale z okolic ;-) Jednak mieszkam teraz w Olsztynie ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 mi 2 paczki s-04 zjadły z 25blg do 8. Ale piwa miałem tylko 14L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 A mnie CIEkawi zasyp. Czy 1kg palonego jęczmienia to nie za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) Ja sie zastanawialem czy nie zamalo. 1Kg na okolo 25l musi byc. Z wiki wynika ze smak palonego zboza jest w RIS'ie podstawowym smakiem. Edytowane 1 Lutego 2016 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 A prawda li to ze przy robieniu RIS'a lepiej fermentacje burzliwa podzielic na dwa fermentory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Jeśli chcesz uwarzyć 25L, to lepiej podziel to na dwa fermentory. Bo z jednego to mogą drożdże wyleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 E tam, prościej blow offa zrobić niż się grzebać z dwoma fermentorami. No i najpopularniejsze szczepy do RISów nie są jakimiś specjalnymi fanami spacerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się