Makaron Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 WLP007 Dry English Ale Yeast Clean, highly flocculent, and highly attenuative yeast. This yeast is similar to WLP002 in flavor profile, but is 10% more attenuative. This eliminates the residual sweetness, and makes the yeast well suited for high gravity ales. It is also reaches terminal gravity quickly. 80% attenuation will be reached even with 10% ABV beers. Attenuation: 70-80% Flocculation: Medium to High Optimum fermentation temperature: 65-70°F Alcohol Tolerance: Medium-High WLP007 Dry English Ale Yeast Czyste, mocno flokujące i mocno odfermentowujące drożdże. Szczep ten jest podobny do WLP002 w profilu smakowym, ale jest o 10% mocniej odfermentowujące. To eliminuje szczątkową słodkość, co powoduje, że drożdże te są dobre do mocnych ale. Uzyskują gęstość końcową bardzo szybko. 80% odfermentowanie będzie uzyskane nawet w wypadku jak piwo będzie miało 10% alkoholu. Odfermentowanie: 70-80% Flokulacja: Średnie do wysokie. Optymalna temperatura fermentacji: 18-21°C. Tolerancja na alkohol: Średnia-wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 pytanko, które suchary będą lepszym odpowiednikiem tych drożdży? S-04 czy US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 ktoś pomoże? bo mi zamówienie wisi w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) Ja bym wybrał S-04 bo to jak się nie mylę ten sam szczep. Edytowane 7 Października 2014 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 pytanko, które suchary będą lepszym odpowiednikiem tych drożdży? S-04 czy US-05? ktoś pomoże? bo mi zamówienie wisi w sklepie A czy to temat do takich dywagacji? Tu rozmawiamy o danym szczepie, a nie o tym że nie wiesz jakie drożdże wziąć w sklepie. Powiem tak, różnica między sucharami, a płynnymi jest dość duża i ani S-04 ani US-05 nie zastąpią tego szczepu! Jak chcesz uzyskać efekty opisane w pierwszym poście to kup te drożdże płynne. Jak masz zamiar jechać na sucharach to lepiej już MJ 03 New Castle Dark Ale weź, będziesz miał podobny efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 7 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 dzięki za informacje i sorry za zaśmiecanie tematu. nie chciałem zakładać innego, a stwierdziłem, że w takim temacie jak ten przydałaby się informacje o ewentualnych zamiennikach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 To na pewno nie ten sam szczep co S- 04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 12 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Z opisu szczepu na stronie producenta wynika, że to bardzo uniwersalne drożdże. Można na nich zrobić lekkiego bittera, ale również Imperial Stout. Rekomendują je również do Imperial IPA. Na forach amerykańskich faktycznie znalazłem wiele wpisów chwalących te drożdże w przypadku wszelkich IPA's (IPA, AIPA, Black IPA, Double IPA itd.). A jakie są Wasze doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 6 Lutego Udostępnij Opublikowano 6 Lutego Zrobiłem na nich trzy piwa, lekko ryzykując i zadając fiolkę nowego PurePitcha bez startera do pierwszego piwa, jakim był brown ale 12,5 Blg. W życiu chyba się nie spotkałem z drożdżami, które produkowałyby takie ilości aldehydu i diacetylu. Pomimo dosyć żwawego podnoszenia im temperatury, tak jak przy Windsorach. Brown Ale wyszedł ostatecznie i tak z lekkim aldehydem, ale suma sumarum i tak był ładnie stylowy. Na gęstwie po brownie poleciał Best Bitter, który był najlepszym piwem z pasażu, solidnie słodowy, może nieco zbyt chmielowy jak na styl, ale i tak był to najlepszy bitter, jakiego uwarzyłem. Ostatnia poleciała żytnia IPA i tutaj mam zastrzeżenia. O ile w "IPA Nowe Podejście" autor pisze o WLP007 jako bazowym szczepie do Hazy IPA, tak w żytnim wariancie zagrało to słabo. W żytniej zawiesinie mouthfeel był kiepskawy, mocno wyszedł granulat i w takim "kleistym", chmielowym piwie, ziemistość i kwasowość z żyta już wyszły tak sobie. Ogólnie, jestem całkiem zadowolony, ale chyba i tak wolę zostać przy WLP004/WY1084. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się