alechanted Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 czym mierzone? Spławikiem. Mierzysz w 20 stopniach? Sprawdź też na czystej wodzie w odpowiedniej temperaturze, czy wskazuje 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larnacoeur Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Mierze piwo w 18st, zmierzyłem przed chwilą wodę i jest równiutko 0. Spławik jest raczej sprawny. Przestawiłem piwo do pokoju, gdzie jest ponad 22st i będę obserwował cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larnacoeur Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Minęły kolejne 4 dni- w sobotę minie 3 tyg od warzenia.. Mierze dzisiaj blg i jest dokładnie tyle samo.. Woda w rurce co jakiś czas się odzywa, piwo stoi w 20-22st. Cukier ani drgnie. Dodam, że mierze dwoma spławikami i oba w wodze z kranu w 20st C pokazują równo 0blg. Piwo po chmieleniu na zimno, mętne, w smaku i aromacie jest na prawdę nieźle.. lepiej niż się spodziewałem. Infekcji nie czuję. W sobotę chcę warzyć kolejną warkę ale nie będę mógł, jeżeli ta dalej będzie mi blokować fermentor.. Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 skoro chmieliłeś na zimno to chyba zakładasz butelkowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larnacoeur Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 skoro chmieliłeś na zimno to chyba zakładasz butelkowanie? No tak.. na jutro.. Problem mam taki, że piwo cały czas bombluje.. a nie chciałbym zrobić granatów. Jaki może być powód tego, że piwo nieprzerwanie bombluje od 5 dni w temperaturze 20-22st a cukier w ogóle nie spadł? Mogę to bezpiecznie zabutelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 piwo cały czas bombluje.. a nie chciałbym zrobić granatów. 1. co to jest "bombluje"? 2. jak się boisz o granaty to poczekaj gdzieś Ci się spieszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cidien37 Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Przy chmieleniu na zimno tak bywa, że młode piwo oblepia CO2 na chmielu i jest wrażenie, że piwo pracuje. Mi te drożdże odfwentowały z 16* do 5* i zabutelkowałem. M44 takie są... Jak cukier nie spadł nawet w wyższej temp to do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larnacoeur Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) piwo cały czas bombluje.. a nie chciałbym zrobić granatów. 1. co to jest "bombluje"? 2. jak się boisz o granaty to poczekaj gdzieś Ci się spieszy? Spieszy mi się z tego względu, że dzisiaj chce warzyć stouta i potrzebuje obu fermentorów. Przy następnym zamówieniu na pewno kupie jeszcze jeden albo dwa. Edit: 'bombluje' oznacza pracującą rurkę fermentacyjną Przy chmieleniu na zimno tak bywa, że młode piwo oblepia CO2 na chmielu i jest wrażenie, że piwo pracuje. Mi te drożdże odfwentowały z 16* do 5* i zabutelkowałem. M44 takie są... Jak cukier nie spadł nawet w wyższej temp to do butelek. Taki mam zamiar, zredukuje glukozę do refermentacji. Piwo i tak zostanie dosyć szybko wypite bo wyszło go mniej niż zakładałem. Dziękuję za pomoc! Edytowane 13 Lutego 2016 przez larnacoeur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 jeżeli od kilku dni nie spadł cukier, to butelkowałbym. z resztą - tysiące razy powtarzane na tym forum... gdzieś Ci się spieszy? no mi po cichej śpieszyłoby się, żeby chmiel za długo z piwem nie obcował (trawiaste posmaki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się