Jump to content

Gestwa s04 z cydru z kartonika do Barley Wine

Recommended Posts

Czesc!

Będę zbierał gestwe z s04 po fermentacji cydru z soków. Chciałbym ja wykorzystać do Barley wine ok. 25blg i ewentualnie jak styknie do cienkusza po BW. Próbował ktoś dodawać gęstwy z cydru do piwa? Bedzie to hulać? Gęstwa będzie stała 1-2 tygodnie max.

Powiem, że bardzo słaby pomysł :P W cydrze masz głównie fruktoze jako główny cukier, łatwy do przyswojenia natomiast w brzeczce masz maltozę, całkiem inny zestaw cukrów. I tu może być problem jak drożdże się nauczą fermentować fruktozę to ci maltozy nie będą chciały ruszyć i będziesz miał niedofermentowane piwo. Kup lepiej nowe drożdże i zrób przed warkę jakąś i dopiero zadaj gęstwę.

Własnie tez gdzieś na forum czytałem ze drozdze przyzwyczajone do prostych cukrów maja problemy z maltozą. Testował to ktoś na własnej skórze? Szkoda mi tak po prostu wylać tych s04

To zrób drugi cydr. Nie ma czego żałować :P Trzeba było pomyśleć wcześniej mogłeś uwarzyć jakieś lekkie piwo - zebrać gęstwę trochę zadać do cydru resztę do BW.

Dzieki za odpowiedzi.

Jednak zamiast cydru zrobię mix 50% nachmielonej brzeczki 10blg i 50% soku i do tego s04.

Czy z takiego mixu tez wyjdzie  "kaprysna" gęstwa?

Kusi mnie by w ramach eksperymentu zadac ja do cienkusza po BW.

Edited by kokos666