kokos666 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Czesc! Będę zbierał gestwe z s04 po fermentacji cydru z soków. Chciałbym ja wykorzystać do Barley wine ok. 25blg i ewentualnie jak styknie do cienkusza po BW. Próbował ktoś dodawać gęstwy z cydru do piwa? Bedzie to hulać? Gęstwa będzie stała 1-2 tygodnie max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Powiem, że bardzo słaby pomysł W cydrze masz głównie fruktoze jako główny cukier, łatwy do przyswojenia natomiast w brzeczce masz maltozę, całkiem inny zestaw cukrów. I tu może być problem jak drożdże się nauczą fermentować fruktozę to ci maltozy nie będą chciały ruszyć i będziesz miał niedofermentowane piwo. Kup lepiej nowe drożdże i zrób przed warkę jakąś i dopiero zadaj gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos666 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Własnie tez gdzieś na forum czytałem ze drozdze przyzwyczajone do prostych cukrów maja problemy z maltozą. Testował to ktoś na własnej skórze? Szkoda mi tak po prostu wylać tych s04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 To zrób drugi cydr. Nie ma czego żałować Trzeba było pomyśleć wcześniej mogłeś uwarzyć jakieś lekkie piwo - zebrać gęstwę trochę zadać do cydru resztę do BW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Maltoza to pół biedy, w brzeczce masz jeszcze sporo maltotriozy, która jest jeszcze bardziej złożonym cukrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos666 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 (edytowane) Dzieki za odpowiedzi. Jednak zamiast cydru zrobię mix 50% nachmielonej brzeczki 10blg i 50% soku i do tego s04. Czy z takiego mixu tez wyjdzie "kaprysna" gęstwa? Kusi mnie by w ramach eksperymentu zadac ja do cienkusza po BW. Edytowane 27 Stycznia 2016 przez kokos666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się