redlum Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Witam nie mam zbytniego doświadczenia z gęstwa. Zawsze wyglądała tak że na dole osiadały drożdże zaś na górze było trochę brzeczki. Tym razem nad brzeczką zrobiła się jakby taka kolejna warstwa. Wygląda to tak: Czy przy zadawaniu gęstwy wymieszać cała zawartość słoika? Czy może ta góra to czyste drożdże i tylko je zaaplikować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 a spojrzałeś chociaż raz w wyszukiwarkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Przeczytaj dokładnie: http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Tutaj masz podobną gęstwę: http://www.piwo.org/topic/6337-zbieranie-gestwy/?p=228866 W zależności od tego teraz jakie piwo warzysz tyle gęstwy potrzebujesz: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Obliczasz tym kalkulatorem ile dokładnie i zadajesz odpowiednio. Dobrze sobie zrobić podziałki na słoiku do tego, lub kupić specjalne opakowania. Dobre są też pojemniki na mocz z apteki z podziałkami. Jednak na początek jeżeli nie chcesz zbytnich kombinacji wymieszaj wszystko i zadaj, ale będziesz miał spory naddatek drożdży, dlatego lepiej wyparzoną łyżką przełożyć do fermentora jasną warstwę po schłodzeniu brzeczki do temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 27 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Wiki czytałem parę razy. Przed zadaniem zlewamy ze słoika możliwie dużo płynu znad drożdży. Jeżeli drożdże nie były przemywane, należy łyżką zebrać możliwie dużo czystych, jasnych drożdży z wierzchu, zostawiając ciemny osad na dnie Nie ma tam ani zdania o czymś takim jak u mnie. Znam także kalkulator gęstwy.Nie wiedziałem tylko co to jest ta górna warstwa. Teraz to już wiem że to drożdże które jeszcze pracowały. Wynika z tego że za wcześnie przelałem na cichą. Druga opcja to taka że przenosiłem fermentor do domu na stół i za bardzo go wzruszyłem (wcześniej przelewalem zawsze w garażu).Wcześniej z gęstwy w dużym słoiku brałem parę łyżek zawartości do brzeczki a resztę zostawiłem na później. Można tak robić?PS jeśli ta górna warstwa starczy według kalkulatora to dać ją samą czy może wytrzymać trochę z dołu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Wcześniej z gęstwy w dużym słoiku brałem parę łyżek zawartości do brzeczki a resztę zostawiłem na później. Można tak robić? PS jeśli ta górna warstwa starczy według kalkulatora to dać ją samą czy może wytrzymać trochę z dołu? Można jeżeli zachowasz sterylność Druga sprawa duża ilość tlenu w słoiku też może szkodzić drożdżom i lepiej je jak najszybciej zużyć. Zobacz że pierwsza warstwa to gąbka taka, uwzględnij to w obliczeniach, ja bym zgarnął drożdży jeszcze z dolnej warstwy ( tej jasnej), a na przyszłość polecam nauczyć się przepłukiwać gęstwy Będziesz miał wtedy ładne warstwy oddzielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się