Smul&Sons Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Cześć wszystkim, Dokładam swój kamyczek w temacie. Mam za sobą 9 warek, mniej lub bardziej udanych i mniej lub bardziej zapisanych. Postaram się je tutaj w przyszłości odtworzyć, jeśli ogarnę jak to się robi. Jutro z rańca warzę Hafewaizena na płynnych drożdżach i jeśli się uda użyję też chłodnicy zanurzeniowej która jest już prawie skończona. Jeśli chodzi o sprzęt to posiadam 6 kegów pepsi, dwa krany, butlę co2, podwójny reduktor oraz wszystkie szybkozłączki i rurki, można by powiedzieć że mam wszystko co trzeba do wyszynku piwa ale coś kurde nie mogę tego wszystkiego złożyć Poza tym posiadam 7 fermentorów, gar 30l z chłodnicą, wszystkie kapslownice i balingometry oraz szklankę do Grodzisza. Moją przygodę z piwowarstwem domowym rozpocząłem 14 października więc jak możecie się łatwo domyślić wydałem kupę szmalcu na tą zabawę. Czy się opłaci? Zobaczymy, może za kilka lat będą lać Smul&Sons do szejkerów w każdym warszawskim multitapie... a może nie. W każdym razie, w międzyczasie, będę miał sporo piwska do wypicia. Mam też stronę na FB - https://www.facebook.com/BrowarDomowySmul- Zapraszam do polubienia. Stay Tuned Tiur 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Pszeniczniak już dawno uwarzony i w połowie wypity, co ciekawe szybciej się nagazował w butelkach niż w kegu z podłączonym ciśnieniem prawie 3 bary i turlanym 2 razy po 10minut Właściwie to wogóle się nie nagazował tylko leci sama piana (temperatura w lodówce 9°C, długość węża 2m). Warka #10 - Weizenbier (Deutschritter) 3kg - pilzneński 2kg - pszeniczny 10g - fuggles Fm41 - Gwoździe i Banany Zacieranie 20min w 44°C 70min w 62°C wygrzew do 78 i wysładzanie Gotowanie 2h 10g fuggles na 60min Uwagi: Po gotowaniu wyszło mi 16l o ekstrakcie 16blg, rozcieńczyłem to wodą z kranu do 24l o ekstrakcie 9blg. Piwo zabutelkowane/zakegowane po 7 dniach, jeszcze przed zakończeniem fermentacji pite po 8 dniach mimo skromnego nagazowania. Eksperyment uważam za udany, da się zrobić piwo w tydzień i pić je ze smakiem. Drożdże FM41 gorąco polecam, dają one bardzo mocne i przyjemne aromaty, zadane na brzekczę bez startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Kolejna warka została uwarzona w kolaboracji z Browarem Domowym Santis, nie ma go chyba na forum ale pozdrawiam. "Ręka nam nie zadrżała. Do kotła wpakowaliśmy niemiłosierną ilość Chmielu" Zobaczcie sami. Warka #11 - West Coast IPA (Single hop Simcoe) Składniki 5kg - Pale ale 0.4kg - Simcoe 2015 (13.2%alfa) Us-05 Zacieranie 80min w 63°C wygrzew do 78°C i wysładzanie Gotowanie 1.5h 300g Simcoe na 10min Fermentacja burzliwa 1tyg, Fermentacja cicha 1tyg + 100g Simcoe Uwagi: Wyszło 21l o ekstrakcie 15blg więc nieźle, jutro zlewam na cichą i dodaję 100g simcoe, zapach unoszący się z rurki wyrywa z kapci, goryczka wcale nie jest przesadzona, tzn próbowałem tylko brzeczki ale wydaje mi się że przeważnie brzeczka jest właśnie bardziej gorzka. Słód Pale Ale jako jedyny składnik zapowiada się całkiem nieźle. Edit. Piwo przed zabutelkowaniem spędziło 24h w lodówce, chmiel ładnie opadł na dno, bardzo klarowne. Przy rozlewie nalałem sobie szklaneczkę i jestem zachwycony. Piwo bardzo wytrawne, super grapefruit, aromaty chmielowe wręcz buchają ze szkła. Tak dobre że mógłbym bez wyrzutów pić niegazowane. Goryczka średnia, przyjemna i nie zalegająca. Zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru. Edit.05.04.16 - Została mi jedna butelka którą postaram się przetransportować do depozytu w piwnym krafcie, piwo wyszło bardzo dobre, aromaty chmielowe wręcz buchają z szkła, bardzo intensywny grapefruit, bardzo wytrawne, goryczka pryjemna niezalegająca, grapefruitowa. Następnym razem użyję jednak mniej chmielu bo to już chyba lekka przesada. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Dobra, zrobię jeszcze szybką retrospekcję wszystkich moich warek a potem będę mógł zapisywać już na bieżąco. Warka #1 - Stout z zestawu BA + 30g cascade ale mi sie powaliło i poszły na goryczkę zamiast na aromat Warka #2 - Brown ale z zestawu BA + 100g mosaica chyba na cichą, powaliłem z nagazowaniem i przeważnie jak się otwiera butelkę to połowa wylatuje Warka #3 - OatemealNewZelandRiceIndiaPaleAle - z zestawu z browamatora do którego dowaliłem wszystkie świeże chmiele NZ i AUS które były w sklepie + 1.5kg płatków ryżowych i 1 kg płatków owsianych. Potem powaliłem znowu z nagazowaniem ale już nie jakoś bardzo i wyszło bardzo dobre poza przesadzoną goryczką Warka#4 - Imperial Ipa - według przepisu Czesława z GrandChampiona, coś powaliłem i jest strasznie mętna. Dodatkowo żeby ją sklarować trzymałem całe wiadro w lodówce przez około 2 miesące przez co straciła swoje chmielowe aromaty Warka#5 - Grodziskie - Uwarzyłem dwie warki na różny sposób (jedna na lenia, druga tradycyjnie z dolewaniem wrzątku) potem to zlałem do jednego wiadra bo ekstrakty się nie zgadzały a ostatecznie źle policzyłem ilość cukru na refermentację, tym razem w drugą stronę i wyszło zbyt słabo gazowane. Warka#6 - American Wheat - według przepisu Dori tylko inne chmielenie (mam gdzieś zapisane), trochę za długo trzymałem na burzliwej + myślę że wypadało by jednak wrzucić trochę chmielu na cichą. Warka#7 - American Wheat - Jeszcze inne chmielenie niż w pierwszej, ogólnie obie wyszły niezłe i wszystkim smakowały. Uwarzyłem 2 warki naraz bo chciałem je zabrać na sylwestra ale w końcu i tak nie miałem jak ich przewieźć. Warka#8 - Smoked Porter - 21Blg - 9%alk - leżakuje obecnie z płatkami dębowymi macerowanymi w gruzińskiej czaczy. Wstawię cały przepis jak będę butelkował. Warka#9 - Marynka IPA - zmodyfikowana receptura Krzysztofa Kuli Składniki słód pale ale - 5kg słód monachijski - 1kg słód carapils - 0.25kg Marynka 2015 - 100g Us-05 Zacieranie 60min w 65°C 10min w 72°C wygrzew i filtracja Gotowanie 1h 30g na 60' 20g na 30' 20g na 15' mech irlandzki na 10' 30g na 0' Ekstrakt 15.5blg Uwagi: chciałem zakegować to piwo więc stoi na cichej już miesiąc albo dłużej, jako że jestem niezadowolony z wyników beczkowania waizena to chyba zabutelkuję jutro całą marynka ipę z dodatkiem gęstwy po west coast ipa, mam nadzieję że jeszcze coś tam będzie czuć chmiel. Edit. Chmiel czuć w goryczce i może trochę w smaku ale nie chmieliłem na zimno więc bardo słabo. Ogólnie wyszedł z tego taki Amberek ale bardzo delikatny, przyjemnie słodowe, melaoidynowe piwko, goryczka wyraźna ale nie przegięta, barwa ciemnego bursztynu, klarowne. Edit.05.04.16 - wczoraj wypiłem przedostatnią butelkę, w smaku mocno wyczuwane estry, smakuje jak konkretny belg. nie wiem o co chodzi bo wcześniej raczej tak nie smakowało. Czyżby podczas leżakowania w butelkach drożdże ześwirowały i zaczęły produkować takie aromaty? Inne piwa leżakowane na tych samych drożdżach i w tej samej temperaturze nie wykazują podobnych właściwości. Dziwna sprawa. Co do samego piwa to wydaje mi się że stało się dzięki temu nawet lepsze. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Tego weizena to przegazowałeś tym sposobem. Dlatego leciała sama piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Właściwie to wogóle się nie nagazował tylko leci sama piana Boś go Pan przegazował. Wyjmij kega z lodówki i upuszczaj gaz. Edyta: nie doczyytałem do końca wątku. WiHuRa mnie wyprzedził. Edytowane 15 Lutego 2016 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Powtarzam IPĘ tylko na innych chmielach + 0.8kg płatków orkiszowych bo akurat takie miałem. na 30l 5kg - Pale Ale 0.8kg - Płatki Orkiszowe 0.5kg - Musli (w ramach eksperymentu) 0.15kg - cascade 0.15kg - willamette 0.12kg - cukier Us-05 Zacieranie 60' w 64°C potem 10' w 72°C Gotowanie 60min (pół godziny krócej niż West Coast, zobaczymy czy będzie dms) 10g Cascade + 10g Willamette na początek gotowania 90g Cascade + 90g Willamette po wyłączeniu palnika 50g Cascade + 50g Willamette na zimno Dolany roztwór 120g cukru i 1l wody Ekstrakt 12° Edytowane 24 Marca 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Jestem w trakcie zacierania Blonda, wydłużyłem je do 4.5h ponieważ muszę coś robić w międzyczasie. Mam nadzieję że 5 warstw kołder utrzyma te 65°C. Edit. Zamiast blonda wyszedł mi saison czy coś w tym stylu, blg zamiast 17 wyniosło 13 ale to chyba dlatego że w kocu nie użyłem cukru ale i tak wydajność słabiutka, nie podgrzewałem zacieru do 72 bo myślałem że te 4.5h zatarły już wszystko, może popełniłem błąd przy wysładzaniu? Skórki pomarańczy dały bardzo mocny aromat i smak (przynajmniej brzeczki). No zobaczymy. BLG ok. 13 - objętość ok. 25l Słody 4kg - pale 1kg - pszeniczny 1kg - wiedeński 350g - biscuit Dodatki 20g - suszona skórka gorzkiej pomarańczy świeżo starta skórka z 4 słodkich pomarańczy i cytryny 6-8 małych liści limonki Chmiel 50g - marynka Drożdże FM26 Zacieranie 270min w 65°C Gotowanie - 60min 20g marynki na 60' 20g curacao; zesty z 4 pomarańczy i 1 cytryny; 6-8 liści kaffir; 15g marynki na whirpoola 15g marynki na zimno Drożdże zostały niestety zadane bez startera ale kolba została zamówiona więc następne warki będą już koszerne Edit. 30.04 -> Blond wyszedł kozacko, niby niższy ekstrakt ale dzieki temu że nie dosypałem cukru piwo jest bardzo gładkie. Profil estrowy bardzo przyjemny i zbalansowany. Dość delikatny ale to zasługa temperatury fermentacji prawdopodobnie (20°C). Czuć lekko pomarańczę w tle. Edit. 09.05 -> Stało się coś niesłychanego. Tydzień temu wsadziłem malutką buteleczkę 100ml do zamrażalnika, odkryłem to dzisiaj szukając tam czegoś. butelka nie eksplodowała a ponadto cześć płynu nie zamarzła (coś koło 15-20ml). Serce zabiło mi mocniej ponieważ zrozumiałem że ten płyn to nic innego jak Eisblond! i to najwyższej jakości. Po usunięciu kapsla powstała spora piana, jednak jej stosunek do piwa (odpowiednio wysyconego) był prawidłowy. Sam trunek był wyborny, bardzo gęsty i intensywny. Rozgrzewający alkohol, wyraźna słodowość. Zastanawiam się czy nie zająć się zymś takim na poważnie. Edytowane 9 Maja 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Dzisiaj warzę dwa piwa z jednego zacieru - Witbier'a i Gose. Jako że robi się coraz cieplej wpadłem na pomysł zrobienia 6 bazowych piw z których uzyskam około 20-stu różnych wariacji, wszystko lekkie piwa "letnie". Oto co powstanie z dzisiejszego warzenia: Witbier 1. Classic Witbier - kolendra, pomarańcza, kminek 2. Hoppy Witbier - skórki cytrusów, liście kaffir, cascade Gose 1. Classic Gose - sól, kolendra, kwas mlekowy 2. Fruit Gose - wybrane owoce na cichą 3. Beetroot Gose - Niewiem jak zagra kolendra z burakiem ale raz się żyje Zasyp 5kg Pale ale 5kg Pszeniczny 1kg płatki owsiane 0.2kg mąka babuni Chmiele - Marynka - Cascade Dodatki - Kolendra Indyjska - Sól - Kwas Mlekowy - Skórki cytrusów - Kminek - Sok z Buraków - Liście Limonki - Owoce Drożdże S-33 Zacieranie 1. kleikowanie mąki i płatków owsianych w 6l wody o temp. 67°C 2. Zacieranie w 65°C - 2.5-3h Gotowanie 1. Witbier - 60min Marynka 10g - 60' po wyłączeniu palnika warka podzielona na dwa wiadra Wiadro#1 - kolendra 5g, kminek 1g, curacao 10g, skórki z 2 pomarańczy i 1/2 cytryny, Marynka 10g Wiadro#1 - Kolendra 5g, curacao 10g, skórki z 4 pomarańczy, grapefruita, 1/2 cytryny i limonki, Cascade 50g, liście limonki. edit. w końcu tego nie zrobiłem, wszystko wylądowało w jednym wiadrze, zmniejszyłem za to ilość skórek. Chłodzone w wannie 2. Gose - 60min marynka 5g - 60min Po wyłączeniu palnika odlewam 5l do wiaderka z castoramy i dodaję tam 4g kolendry, sól i sok z buraków, chłodzę w wannie. Do pozostałych 15l daję 12g kolendry i sól. edit. wyszło 20l i 12l z burakiem Kwas mlekowy chyba dodam przy rozlewie, muszę o tym poczytać. skończyłem o 7 rano, hehe, wyszło 52l. Edit. 30.04 Witbier'a podzieliłem na dwa wiadra i jedno nachmieliłem citrą (niestety nie zapisałem ile, co jest dość istotne ale albo 10 albo 20g na 10l) i to piwo wyszło absolutnie zajebiste - lekkie, rześkie, citra dominuje kolendrę i pomarańczę (są ale na mocno z tyłu) ale nie daje granulatem tak jak niektóre single hop'y na niej które piłem. Na Pewno następne piwo które zrobię to będzie 50l wita które podzielę na 5 wiader i przetestuję różne chmiele, jest potencjał. Aha i jeśli jesteście ciekawi (wy nieliczni którzy tu zabłądzicie) jak robię 50l w 30l garnku to wam powiem że po prostu dolewam kranówy po gotowaniu Jak widać da się. Edit. 30.04 Co do gose to chyba za długo trzymałem je na burzliwej i możliwe że się wdała jakaś autoliza, piwo dopiero zabutelkowane (wersja bez owoców, 20ml kwasu mlekowego 80% na 10l) ale coś dziwnie smakuje, pachnie trochę jogurtem brzoskwiniowym i w smaku też pojawia się jakaś taka nutka, poza tym kolendra musi być jednak indyjska bo zwykła dała delikatnie nieprzyjemne aromaty. Edit. Rzekoma nuta jogurtu wyparowała bardzo szybko, piwo wyszło dobre, tak jak płaskie i bez kwasu było słone to teraz prawie tego nie czuć . smakuje trochę jak kwaśny witbier i mocno czuć te skórki cytrusów. Co do samej kwaśności to jest bardzo przyjemna, umiarkowana, mocno cytrynowa. Edytowane 20 Listopada 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 (edytowane) Cześć, zacieram właśnie dubbla według receptury Czesława Dziełaka, jednyne co to zamiast pilzneńskiego dałem pale ale i zamiast Saaza dam chyba marynkę. Wszystko na pół czyli: - słód pale ale – 5.6 kg (30%) - słód pszeniczny jasny – 0.8 kg (10%) - słód biscuit – 0.32 kg (4%) - słód special B – 0,40 kg (5%) - słód carafa I special – 0,08 kg (1%) - syrop kandyzowany ciemny – 0.8 kg (10%) Zacieranie 66°C - 4h (będę teraz tak robił z każdą warką, izoluję garnek kołdrami i spokojnie trzyma 5h) Gotowanie 45min - Magnum - 15g/45min - Marynka - 20g/0min Drożdże FM26 - gęstwa po Blondzie edit. Niestety musiałem skrócić czas gotowania do 45min no nie było opcji. trochę się martwię deemesem i że magnum pójdzie na smak czy coś... Trudno najwyżej schowam w piwniczce i zapomnę na rok. edit. Wyszło mi 32l - 16Blg, to przez to gotowanie, jakbym gotował tak jak planowałem 90min to pewnie wszystko by wyszło idealnie, no cóż, w sumie to mam po prostu więcej więc nie narzekam, zaszczepiłem gęstwą z blonda mierząc przy okazji blg, szalone Fm26-stki zeżarły do zera! Jestem pod wrażeniem. Spróbowałem oczywiście nienagazowanej próbki i muszę powiedzieć że smakuje całkiem zajebiście, dobra wiadomość na koniec ciężkiego dnia pracy. Edytowane 14 Kwietnia 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 17 - Belgian IPA Piwo uwarzone na spontanie, miałem nie warzyć ale jakoś tak wyszło. Zasyp 1. Wiedeński - 1kg 2. Pszeniczny - 1kg 3. Biscuit - 0.2kg 4. Special B - 0.1kg 5. Pale ale - 5kg Chmiele 1. Magnum 13%AA - 25g 2. Marynka 9.5%AA - 20g 3. Cascade 6.8%AA - 50g 4. Citra - 50g Dodatki 1. Skórki cytrusów 2. Liście limonki Drożdże 1. FM26 - gęstwa po blondzie Zacieranie - 5.5h 1. 65°C - 5.5h 2. podgrzane do 72°C Gotowanie - 60min 1. magnum - 25g - 60' 2. cascade - 50g - 45' 3. citra - 50g - 0' 4. marynka - 20g - 0' 5. Obierki i liście - 0' Wyszło 26l - 16Blg -> główne dlatego że brzeczka najpierw mi wykipiała a potem ją rozlałem po całej kuchni przelewając z gara do fermentora Fermentacja burzliwa 9dni 1. ok 21°C Fermentacja cicha 7dni 1. Azacca 12.5g, Citra 1.5g, Enigma, 5g, Jarrylo 12.5g, Mosaic 1.5g - 11l w 21°C(6dni) i w 8°C(1dzień) 2. Azacca 15g, Enigma 6g, Jarrylo 15g - 15l w 21°C(6dni) i w 8°C (1dzień) Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 23 Maja 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka 18 - Coffe (milk stout) Zasyp 1. Crystal 160 - 200g 2. Special B - 200g 3. Biscuit - 100g 4. Carafa I Special - 900g 5. Pszeniczny - 1kg 6. Pale - 5.5kg Dodatki 1. Laktoza - 1kg 2. Kawa (100% arabica, esspreso, midjum rołstd) - 170g Chmiele 1. Magnum 13%AA - 10g Drożdże 1. G995 2. FM52 Zacieranie - 4h 1. 64°C - 4h Gotowanie - 1h 1. Magnum - 10g - 60' 2. Laktoza - 1kg - 15' 3. Kawa - 170g - 0' Wyszło 52.5l o ekstrakcie 11.5blg Fermentacja burzliwa 14dni 1. temperatura ok 21°C Fermentacja cicha - podzielone na 4/5 wiader 1. Bez dodatków - 7l - 1 dzień w 8 stopniach 2. Bez dodatków - 14.5l - 10 dni w 8 stopniach 3. Cocoa Nibs macerowane w 100ml whisky przez 1 dzień, wlane razem z whisky - 20l - ile dni 4. Simcoe xgram - 11l - ile dni 5. może zleję jeszcze 10l z śruty kakaowej i dodam Simcoe + płatki dębowe Rozlew 1. 1l wody + 44g cukru na 7l piwa + 1l syropu 2. 3. 4. 5. refermentacja 1. 7 dni w 21°C 2. 3. 4. 5. Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji: Piwo jeszcze nie nagazowane ale bardzo mu brakuje jęczmienia palonego, myślałem że 900g carafy I special wystarczy (w risie z brewdoga tak podobno zrobili) ale brakuje niestety charakteru. mówię o próbkach przy butelkowaniu, może nagazowane będzie jadnak dobre. jesli nie to spróbuję podkręcić to piwo chmielem, płatkami, wędzoną herbatą i śrutą kakaową macerowaną w whiskey. Edit. 23.05 Po nagazowaniu i mocnym schłodzeniu piwo jest jednak dobre, Kawa, mleczna czekolada, lekka kwaskowatość, bardzo lekkie, może jakieś muśnięcie słodów karmelowych, myślę że w upalny dzień można pić takie jedno za drugim. chociaż i tak mu brakuje paloności i przypomina trochę napój kawowy. Edytowane 23 Maja 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) Cześć, nie udało mi się dorwać płatków pszennych więc znowu będzie witbier tylko na słodzie pszenicznym. Poprzedni wyszedł dobry ale z dwoma wpadkami, po pierwsze przez to że użyłem słodu pale ale to wyszedł jakiś taki szary. drugim błędem było "rozcięczenie" kolendry indyjskiej zwykłą która wniosła jakieś lekko nieprzyjemne aromaty. Kolejną zmianą będzie użycie różnych chmieli na zimo, jeszcze nie wiem jakich ale na pewno citra bo dała czadu w poprzednim. Witbier - Chevalier Blanc Zasyp 1. Słód Pszenny 5kg 2. Słód Pilzneński 5kg 3. Płatki owsiane 2kg Chmiel 1. Marynka 9.5%AA - 28g 2. Citra, Mosaic, Azzaca, Jarrylo na cichą Dodatki 1. Kolendra - 40g 2. Curacao - 40g 3. Zielona Herbata - 40g Drożdże 1. S-33 -> 11.5g na 50l Zacieranie - 240min 1. 67°C - 240min Gotowanie 150min 1. Marynka - 28g - 60' 2. Kolendra - 40g - 0' 3. Curacao - 40g - 0' 4. Zielona herbata - 40g - 0' 5. Cukier - 430g - 0' Wyszło 50l - 10°Blg Fermentacja burzliwa - 8dni 1. Temperatura ok 21°C Fermentacja Cicha - podzielone na 5 wiader po 10l 1. Citra - 20g - ilość dni i temperatura (od 17.05) 2. Mosaic - 20g - ilość dni i temperatura 3. Jarrylo - 23g - ilość dni i temperatura 4. Azzaca - 23g - ilość dni i temperatura 5. Bez Chmielu - ilość dni i temperatura Rozlew 1. Citra - 75g cukru na 10l 2. Mosaic - 75g cukru na 10l refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 29 Maja 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Czemu dajesz po każdej linijce enter? Ciężko się to czyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Cześć, dzisiejszym piwem będzie NPA - Najtańsze Pale Ale. Idea jest taka żeby składniki wyszły poniżej 30zł/20l oraz żeby było dobre NPA Zasyp 1. Pale Ale - 5kg -> 19.8zł 2. Special B - 150g -> 1.26zł 3. Crystal 160 - 150g ->1.51zł 4. Carapils - 250g -> 1.85zł Chmiel 1. Magnum 13%AA - 13g -> 1.1zł Drożdże gęstwa po Coffe milk Stoucie Zacieranie 3h 1. 65°C - 3h Gotowanie - 90min 1. Magnum - 13g - 60min Wyszło 25l tylko nie wiem jaki ekstrakt bo zbił mi się balingometr Fermentacja Burzliwa - 9 dni 1.Temperatura ok. 21°C Fermentacja cicha 0 dni Rozlew 1. 175g cukru na 25l Refermentacja 1. Tydzień w pokojowej temperaturze, czyli około 25°C Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Koszt składników wyniósł 25.52zł za 25l piwa czyli 51g za butelkę, nieźle. Piwo wyszło dobre, treściwe z niską goryczką ale zaznaczoną, wyraźnie ziołową. słody karmelowe wniosły całkiem fajne, wyraźne smaki, oraz sprawiły że piwo ma złotą barwę. słód carapils wniósł z kolei przyjemną treściwość, choć też ma na to wpływ spora mętność piwa, wzięła się ona z powodu ominięcia fermentacji cichej ale nie mogłem jej odpowiednio przeprowadzić ponieważ nie miałem wolnego fermentora. Chciałem też chmielić citrą na zimno i rzeczywiście tego trochę brakuje, gdyż jedyna chmielowość jest zaznaczona w goryczce. Edytowane 5 Czerwca 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) Warka nr. 21 - Russian Imperial Stout - receptura z piwo wiki + dodane resztki słodów Słody 1. słód pale ale - 5kg 2. słód monachijski II - 3.5kg 3. Jęczmień palony - 0.6kg 4. Słód Caraaroma - 0.5kg 5. Słód Caramunich II - 0.5kg 6. płatki pszenne - 0.4kg 7. płatki owsiane - 0.4kg 8. płatki jęczmienne - 0.4kg 9. słód Carafa I - 0.4kg 10. weyermann wędzony bukiem - 1kg 11. special B - 0.15kg Chmiele 1. Marynka 9.5%AA - 50g Zacieranie - 4h 1. 66°C - 4h Gotowanie 90min 1. Marynka - 50g - 90min Wyszło 25l o ekstrakcie 22°Blg (po filtracji chmielin 23.5l) + 12l wysłodzin o ekstrakcie 13.5°Blg - Coś totalnie poszło nie tak, miało być 20l 26.5°Blg + 1.15kg słodów które dorzuciłem od siebie. Myślę że temperatura zacierania nie była równomierna w garze, gar zresztą okazał się być znacznie za mały co można było przewidzieć. wrzucanie słodów do zacierania wyglądało tak: Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatury 2. Fermentacja cicha xdni 1. temperatury 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 23 Maja 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) Czemu dajesz po każdej linijce enter? Ciężko się to czyta. Robię tak właśnie z tego powodu że jest to wygodniejsze dla mnie. Może jest to też kwestia rozmiarów monitora. Chociaż rzeczywiście dłuższe receptury się strasznie rozmywają tak jak witbier/gose Edytowane 22 Maja 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 IMO tak jest czytelniej niż z tyloma enterami Ale to Twoje zapiski, Tobie ma się podobać nie mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) Warka 22 - Hefeweizen Słody 1. Pilzneński - 2.8kg 2. Pszeniczny - 2.5kg Chmiele 1.Marynka 9.5%AA - 10g Drożdże 1. FM41 Zacieranie 5h 1. 63°C 5h Gotowanie 1h 1. Marynka 10g - 60' Wyszło 25l 13°Blg, czyli całkiem nieźle Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatury 2. Fermentacja cicha xdni 1. temperatury 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Edytowane 24 Maja 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Smul&Sons po co tak długo zacierasz każdą warkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 24 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 Smul&Sons po co tak długo zacierasz każdą warkę ? Rano obkładam garnek kołdrami i kocami i robię co mam do zrobienia danego dnia, jak uznam że już mogę poświęcić resztę czasu na warzenie to zaczynam zabawę. Po prostu tak jest mi wygodniej, godzinka zapewne by wystarczyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Teraz rozumiem dlaczego. Pytam ponieważ myślałem, że coś mnie ominęło w piwowarstwie. A czy takie długie zacieranie ma jakiś wpływ na smak/aromat gotowego piwa? Zaobserwowałeś coś takiego u siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 26 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2016 (edytowane) Warka 23 - Jeszcze nie wiem co Kurcze, miał być pils ale zapomniałem że dzisiaj jest dzień matki w związku z czym wszyscy pozamykali sklepy piwowarskie i odwiedzają swoje rodzicielki. Na szczęście mam saszetkę US-05 więc zrobię chyba jakaś ipę, zacier już stoi, teraz trzeba wybrać chmiel ale na szczęście mam spore zapasy. Simcoe IPA Słody 1. Pilzneński - 5kg 2. Carapils - 500g Chmiele 1. Simcoe 13.2%AA - 100g Drożdże 1. US-05 Zacieranie 5h 1. 64°C - 5h 2. Podgrzanie do 72°C Gotowanie 1h 1.Simcoe 12g 60' 2.Simcoe 38g 0' wyszło coś koło 20l, nie uzupełniałem na czas i już nie pamiętam. Fermentacja burzliwa 7 dni 1. temeratura pokojowa, od 20 do 25°C Fermentacja cicha 7 dni 1. temeratura pokojowa, od 20 do 25°C 2. dodatki: Simcoe 50g (chyba) Fermentacja cicha bez chmielu 3dni (chyba) 1. temeratura pokojowa, od 20 do 25°C Rozlew 1. 0.5l wody i 130g cukru (chyba) refermentacja 7 dni 1. temeratura pokojowa, od 22 do 27°C Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Piwo po tygodniu od zabutelkowania jest już dobre, super klarowne, bardzo jasne, odpowiednio wysycone. Mocny aromat i smak chmielowy, wytrawne, bardzo pijalne. Edytowane 29 Czerwca 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 31 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Warka 24 - Pils Słody 1. Pilzneński - 5kg 2. Carapils - 500g Chmiele 1. Magnum 13%AA - 15g 2. Saaz 2.9%AA - 50g Drożdże 1. Saflager W-34/70 4/ Zacieranie 5h 1. 64°C - 5h Gotowanie 1.5h 1. Magnum 15g - 90' 2. Saaz - 0' Wynik: 23l, nie wiem jakie blg bo teraz z kolei stopiła mi się tuba pomiarowa gdyż stała zbyt blisko rozgrzanego piekarnika :V Fermentacja burzliwa xdni 1. temperatura -> 8°C 2. Fermentacja cicha xdni 1. temperatura -> 8°C 2. dodatki Rozlew 1. ilość wody + ilośc cukru/na ile piwa refermentacja 1. ile dni w ilu stopniach Leżakowanie 1. ile dni w ilu stopniach Uwagi, wrażenia z degustacji Saflager W-34/70 Edytowane 2 Czerwca 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 (edytowane) Warka 25 - Imperialny Porter Bałtycki / Russian Imperial Schwarzbier Słody 1. Pale - 1.597kg 2. Monachjski II - 1.421kg 3. Wiedeński - 2.942kg 4. płatki owsiane - 195g 5. płatki pszenne - 450g 6. płatki jęczmienne - 400g 7. jęczmień palony - 400g 8. carafa I - 600g 9. caraaroma - 475g 10. caramunich - 511g 11. crystal 160 - 100g Chmiele 1. Marynka 9.5%AA Drożdże 1. Saflager W-34/70 (gęstwa) 4/ Zacieranie 2.5h 1. 63°C 2. zagrzanie do 72°C Gotowanie 70min 1. Marynka 30g - 70min 1. Marynka 20g - 30min Wyszło 14l i 10l wysłodzin Edytowane 29 Lipca 2016 przez Smul&Sons Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się