Bzul_&_Marek Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Witam, nastawilem wczoraj piwo 20 litrów 16 stopni BLG i paczka drozdzy s04. Dzis rano wstaje i pełno piany, rurka zapchana, fermentor spuchł jak balon. Wyciągnąłem rurkę i teraz co jakić czas zbieram pianę zeby nie zalepiła całego wiadra. Czy muszę teraz czekać aż wszystko się uspokoi, czy mogę coś z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Blow of tube znajdz w necie i zastosuj. Jaka temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 proszę: https://www.google.pl/search?q=blow+off+tube&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwieuv-XydPKAhXIv3IKHeITDQ8Q_AUIBygB&biw=1366&bih=585 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zdarza się, nie przejmuj się. Tak jak koledzy wyżej napisali, zamiast rurki fermentacyjnej rurka elastyczna z końcem umieszczonym w wodzie, np słoiku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Nieźle Pewnie za wysoka temperatura fermentacji bo piwa jest jak widzę 21l więc miejsca na pianę jest wystarczająco. Przenieś do chłodniejszego pomieszczenia jeśli masz możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzul_&_Marek Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi, temp. na wiadrze 23 stopnie. Patent zmontowany na szybkiego ale działa, woda w kanistrze nalana, teraz tylko rurkę do rozlewu mam o dwa cm krótszą . Otworzyłem okno w kuchni więc temperatura zaraz spadnie. Mam tylko nadzieję że zadna bakteria sie przez ten czas nie przybłąkała. Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Bzul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 A rura wymyta i zdezynfekowana? Nic nie powinno sie stac. Piana wyplywala tylko w 1 strone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Przenieś do chłodniejszego pomieszczenia jeśli masz możliwość. Teraz ma przenieść do zimniejszego??? Pomyślałeś może o tym, że zbicie temperatury w tej chwili spowoduje spowolnienie pracy drożdzy czego efektem może być niedofermentowanie? O temperaturach było wielokrotnie. Zerknij i poczytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzul_&_Marek Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Tak rura wyparzona oraz zdezynfekowana i jak na razie piana nie cofa się do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 no picie tego piwa nie będzie należało do najprzyjemniejszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Bez przesady. To nie jest piwo konkursowe, a przy pierwszych piwach człowiek nie jest wymagający jak sędzia na konkursie. Przynajmniej ja tak mam Bzul_&_Marek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzul_&_Marek Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 no picie tego piwa nie będzie należało do najprzyjemniejszych Dlaczego? Czy coś złego się stanie z tym piwem, zajdą jakieś nieporządane reakcje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Spróbujesz, zobaczysz, ocenisz i na końcu wyciągniesz wnioski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 no picie tego piwa nie będzie należało do najprzyjemniejszych Dlaczego? Czy coś złego się stanie z tym piwem, zajdą jakieś nieporządane reakcje? Na s-04 w 23 stopniach? Obstawiam dużą ilość fuzzli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 31 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 no będzie zajeżdżało tanim wińskiem i smakowało też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się