Jump to content

Przejściówka z jednej butli na dwa taborety

Qba W

Recommended Posts

Cześć piwowarzy!
Wie ktoś może czy można gdzieś zakupić przejściówkę która umożliwia podłączenie dwóch taboretów do jednej butli? Ewentualna cena i nazwa tego ustrojstwa będzie mile widziana ::)

Mam "rozdzielacz" na taboret i kuchenkę gazową w warzelni wykonany z trójnika mosiężnego i końcówek na wąż wkręconych do tego trójnika, uszczelnione teflonem. Wszystko kupione bodaj w leroyu za przysłowiowe kilka zł i działa ponad 3 lata.

Do tych trójników z linków trzeba jeszcze zmontować jakiś łącznik między nimi a reduktorem gazu.

A jak rozwiązaliście problem ze schładzaniem się butli przy tak dużym poborze gazu?

W moim przypadku nie podjąłem żadnych kroków, dwa palniki są włączone tylko na początku filtracji gdy woda na wysładzanie jeszcze się podgrzewa, a drugi włączam już pod kadzią warzelną.

• 1 year later...

Siema, sorki za odkop, ale mam pytanie odnośnie tego trójnika.

Kupuję drugi taboret, jeden wybrany ma w zestawie komplet do podłączenia, drugi tego kompletu nie ma (sam taboret o 100zł droższy). Zastanawiam się co zrobić lepiej, czy kupić taki trójnik, wstawić go za reduktorem (butla>reduktor>trójnik) i do tego podłączyć dwa taborety, czy zrobić drugi zestaw podłączeniowy i po prostu przy zmianie taboretu wykręcać reduktor i wkręcać reduktor z drugim taboretem. Butlę i tak wymieniam, więc o gwint się nie martwię.

Dwa palniki nie będą działać jednocześnie, mam dwa garnki i nie chcę nadwyrężać pleców żeby podnosić pełny garnek z zacierem w celu uwolnienia taboretu gazowego a spawanie stelaża pod garnek to podobne kwoty co taboret... Poza tym stelaż z profili zamkniętych nagrzewałby się od taboretu i niszczył stół na którym stoi.