Skocz do zawartości

American Stout - prośba o sprawdzenie receptury


buber

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do pierwszego American Stouta, na Brewness znalazłem sobie taki oto zasyp:

 

pilzneński 6 kg

czekoladowy jasny 0,1 kg

karmelowy 300 0,2 kg

jęczmień prażony 0,3 kg

 

zacieranie:

67 st. C - 60 min

72 st. C - 15 min

 

chmielenie:

Magnum 20 g - 60 min

Centennial 30 g - 30 min

Centennial 30 g - 10 min

 

Parametry: ok. 17 Blg, IBU 55,

 

Drożdże - gęstwa z APA lub AIPA, które będą na US-05 lub Fermentum Mobile Amerykański sen (chyba, że podpowiecie coś innego).

Fermentował będę w ok. 16 st. C.

 

Proszę o podpowiedzi, ocenę itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast szukać w jakiś dziwnych miejscach receptur, masz dwie sprawdzone, obczaj sobie:

 

Z książki Brewing Classical Styles:

 

AMERICAN STOUT

A roastier, hoppier, Americanized version of foreign extra stout. This is an intermediate style that can be brewed by extract-with-grain or all-grain methods. Ferments at 67° F (19° C).

OG 1.050-1.075 (12.4-18.2 °P)

FG 1.010-1.022 (2.6-5.6 °P)

IBU 35-75

Color 30-40 SRM 78-105 EBC

Alcohol   5.0-7.0% ABV 4-5.5% ABW

 

Keys to Brewing American Stout:

American stout is similar in many ways to foreign extra stout, being a higher-alcohol stout that ranges between sweeter and drier versions. However, American stout generally has a more strongly roasted flavor and aroma, almost bordering on burnt coffee in some examples. The other difference is that hop character in this beer can be quite high and is often full of citrusy and fruity American hop varieties. There is a lot of leeway in making an American-style stout, but there are two ingredients common to the best versions: bold American hops and clean, neutral ale yeast. It is important not to
let the beer finish too sweet and also to include a nice, firm hop bitterness to overcome any residual sweetness.

 

RECIPE:

 

REPROBATE STOUT

OG: 1.072 (17.5 °P)

FG: 1.017 (4.4 °P)

ADF: 75%

IBU: 73

Color: 45 SRM (89 EBC)

Alcohol: 7.2% ABV (5.6% ABW)

Boil: 60 minutes

Pre-Boil Volume: 7 gallons (26.5L)

Pre-Boil Gravity: 1.061 (15 °P)

 

Extract                                             Weight                       Percent

Light LME (2.2 °L)                        10.8 lbs. (4.90kg)          81.2

 

Steeping Grains

 Black Roasted Barley (500 °L)      1.0 lb. (0.45kg)          7.5

Chocolate Malt (420 °L)                 0.75 lb. (340g)           5.6

Crystal (40 °L)                               0.75 lb. (340g)              5.6

 

Hops                                                                 IBU

Horizon 13% AA, 60 min. 1.4 oz. (40g)        67.4

Centennial 9% AA, 5 min. 1.0 oz. (28g)       5.6

 

Yeast

White Labs WLP001 California Ale, Wyeast 1056 American Ale, or Fermentis Safale US-05

 

Fermentation and Conditioning

Use 14 grams of properly rehydrated dry yeast, 3 liquid yeast packages, or make an appropriate starter. Ferment at 67° F (19° C). When finished, carbonate the beer to approximately 2.5 to 3 volumes.

 

All-Grain Option

Replace the light extract with 15 lbs. (6.80kg) American two-row malt. Mash at 154° F (68° C).

 

I od scoobiego:

Zombie Juice (American Stout)
Warka: 11 gal (42 l)
Goryczka: 50 IBU
Kolor: 32 SRM
OG: 1.060 (15 Plato)
Wydajność: 75%

Słody:
24.0 lbs. (10.8 kg) 2-row pale malt
1.5 lbs. (0.7 kg) Roasted Barley
1.0 lbs. (0.45 kg) Crystal 80L
0.5 lbs. (0.2 kg) Chocolate

Chmiele:
2.2 oz. (70 g) Centennial 60 min.
2 oz. (57 g) Centennial 5 min.

Drożdże: US-05

Zacieranie: 151 F (66°C), 60 min



Ta sama receptura "po polsku" na 21L:

Zombie Juice (American Stout)
Warka: 21 l
Goryczka: 60 IBU
Kolor: 32 SRM
OG: 15.3 Blg

Słody:
5.5 kg Pils (albo słód Pale Ale)
300g jeczmien palony
200g karmelowy 150 EBC
100g czekoladowy

Chmiele:
30 g Centennial (albo 45 g Marynki), 60 min
25g Centennial 5 min

Drożdże: US-05

Zacieranie: 66°C 60 min (albo na "wytrawnie")

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Scooby coś źle policzył najwyraźniej, i chyba lekko pozaokrąglał przy skalowaniu receptury (w 42l ma proporcjonalnie więcej chmielu, a ibu podaje niższe). Ewentualnie może ma inną formułę liczenia - Rager zamiast Tinsetha lub odwrotnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Reasumując, zabieram się za uwarzenie american stouta wg lekko zmodyfikowanej receptury Scoobiego.

 

 

Warka: 21 l
Goryczka: 48 IBU
Kolor: 68,5 EBC
Gęstość: 16 Blg
(wyliczenia wg BT)
 
Słody:
6 kg Pale Ale (w oryginale było 5,5 kg, ale nie chcę zostawiać resztówek)
300g jeczmien palony
200g karmelowy 150 EBC
100g czekoladowy 1200
 
Chmiele:
50 g Marynki, 60 min
25g Cascade 5 min
 
Drożdże: US-05
 
Zacieranie: 66°C 60 min
 
Będę to fermentował w ok. 13-14 stopni otoczenia, bo takie mam warunki (w mieszkaniu mam 20-21, więc chyba za wysoko)
 
Moje pytania:
Nie chciałbym, żeby było zbyt wytrawne - czy temperaturowo jest ok?
Rozumiem, że jęczmień palony na cały ten czas, od początku zacierania?
Edytowane przez buber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.