buber Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Przymierzam się do pierwszego American Stouta, na Brewness znalazłem sobie taki oto zasyp: pilzneński 6 kg czekoladowy jasny 0,1 kg karmelowy 300 0,2 kg jęczmień prażony 0,3 kg zacieranie: 67 st. C - 60 min 72 st. C - 15 min chmielenie: Magnum 20 g - 60 min Centennial 30 g - 30 min Centennial 30 g - 10 min Parametry: ok. 17 Blg, IBU 55, Drożdże - gęstwa z APA lub AIPA, które będą na US-05 lub Fermentum Mobile Amerykański sen (chyba, że podpowiecie coś innego). Fermentował będę w ok. 16 st. C. Proszę o podpowiedzi, ocenę itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Zamiast szukać w jakiś dziwnych miejscach receptur, masz dwie sprawdzone, obczaj sobie: Z książki Brewing Classical Styles: AMERICAN STOUT A roastier, hoppier, Americanized version of foreign extra stout. This is an intermediate style that can be brewed by extract-with-grain or all-grain methods. Ferments at 67° F (19° C). OG 1.050-1.075 (12.4-18.2 °P) FG 1.010-1.022 (2.6-5.6 °P) IBU 35-75 Color 30-40 SRM 78-105 EBC Alcohol 5.0-7.0% ABV 4-5.5% ABW Keys to Brewing American Stout: American stout is similar in many ways to foreign extra stout, being a higher-alcohol stout that ranges between sweeter and drier versions. However, American stout generally has a more strongly roasted flavor and aroma, almost bordering on burnt coffee in some examples. The other difference is that hop character in this beer can be quite high and is often full of citrusy and fruity American hop varieties. There is a lot of leeway in making an American-style stout, but there are two ingredients common to the best versions: bold American hops and clean, neutral ale yeast. It is important not tolet the beer finish too sweet and also to include a nice, firm hop bitterness to overcome any residual sweetness. RECIPE: REPROBATE STOUT OG: 1.072 (17.5 °P) FG: 1.017 (4.4 °P) ADF: 75% IBU: 73 Color: 45 SRM (89 EBC) Alcohol: 7.2% ABV (5.6% ABW) Boil: 60 minutes Pre-Boil Volume: 7 gallons (26.5L) Pre-Boil Gravity: 1.061 (15 °P) Extract Weight Percent Light LME (2.2 °L) 10.8 lbs. (4.90kg) 81.2 Steeping Grains Black Roasted Barley (500 °L) 1.0 lb. (0.45kg) 7.5 Chocolate Malt (420 °L) 0.75 lb. (340g) 5.6 Crystal (40 °L) 0.75 lb. (340g) 5.6 Hops IBU Horizon 13% AA, 60 min. 1.4 oz. (40g) 67.4 Centennial 9% AA, 5 min. 1.0 oz. (28g) 5.6 Yeast White Labs WLP001 California Ale, Wyeast 1056 American Ale, or Fermentis Safale US-05 Fermentation and Conditioning Use 14 grams of properly rehydrated dry yeast, 3 liquid yeast packages, or make an appropriate starter. Ferment at 67° F (19° C). When finished, carbonate the beer to approximately 2.5 to 3 volumes. All-Grain Option Replace the light extract with 15 lbs. (6.80kg) American two-row malt. Mash at 154° F (68° C). I od scoobiego: Zombie Juice (American Stout)Warka: 11 gal (42 l)Goryczka: 50 IBUKolor: 32 SRMOG: 1.060 (15 Plato)Wydajność: 75%Słody:24.0 lbs. (10.8 kg) 2-row pale malt1.5 lbs. (0.7 kg) Roasted Barley1.0 lbs. (0.45 kg) Crystal 80L0.5 lbs. (0.2 kg) ChocolateChmiele:2.2 oz. (70 g) Centennial 60 min.2 oz. (57 g) Centennial 5 min.Drożdże: US-05Zacieranie: 151 F (66°C), 60 minTa sama receptura "po polsku" na 21L:Zombie Juice (American Stout)Warka: 21 lGoryczka: 60 IBUKolor: 32 SRMOG: 15.3 BlgSłody:5.5 kg Pils (albo słód Pale Ale)300g jeczmien palony200g karmelowy 150 EBC100g czekoladowyChmiele:30 g Centennial (albo 45 g Marynki), 60 min25g Centennial 5 minDrożdże: US-05Zacieranie: 66°C 60 min (albo na "wytrawnie") zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dziękuje. Przymierzę się do zombie scoobiego. Tylko pytanie - kalkulatory pokazują 45 IBU, w recepturze jest 60. Skąd taką różnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Kalkulatory mogą uwzględniać starzenie się chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Scooby coś źle policzył najwyraźniej, i chyba lekko pozaokrąglał przy skalowaniu receptury (w 42l ma proporcjonalnie więcej chmielu, a ibu podaje niższe). Ewentualnie może ma inną formułę liczenia - Rager zamiast Tinsetha lub odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Czyli mogę dać np. 50 gr Marynki na goryczkę? I np. 30 gr Centenniala na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Tak. Tylko ta marynka zmieni Ci trochę poziom goryczy piwa, musisz sobie policzyć o ile. Obstawiam że niedużo;) A te 5g różnicy w Centennialu na aromat to będzie niuans, spokojnie możesz sypać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 BT pokazuje ok. 52 IBU, powinno więc być ok. Na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Będzie pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Wszystko ładnie, pięknie tylko "moje" sklepy nie mają Centenniala z 2015 r. Czy mogę to nachmielić na aromat Cascade? I czy też 30 gramów na koniec wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Reasumując, zabieram się za uwarzenie american stouta wg lekko zmodyfikowanej receptury Scoobiego. Warka: 21 l Goryczka: 48 IBU Kolor: 68,5 EBC Gęstość: 16 Blg (wyliczenia wg BT) Słody: 6 kg Pale Ale (w oryginale było 5,5 kg, ale nie chcę zostawiać resztówek) 300g jeczmien palony 200g karmelowy 150 EBC 100g czekoladowy 1200 Chmiele: 50 g Marynki, 60 min 25g Cascade 5 min Drożdże: US-05 Zacieranie: 66°C 60 min Będę to fermentował w ok. 13-14 stopni otoczenia, bo takie mam warunki (w mieszkaniu mam 20-21, więc chyba za wysoko) Moje pytania: Nie chciałbym, żeby było zbyt wytrawne - czy temperaturowo jest ok? Rozumiem, że jęczmień palony na cały ten czas, od początku zacierania? Edytowane 15 Lutego 2016 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 15 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Na ile vol. nagazowujecie american stouta? Tak jak dry stouta czy jak american ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 (edytowane) Celowałbym gdzieś w 2.2, czyli okolice 5g/litr przy założeniu 20C do kalkulatora. Edytowane 15 Marca 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się