1therion Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Czy możecie się spytać producenta o te krótsze tuby i śruby do robienie mniejszych warek? Czy w ogóle wykonuje i ile by za takie cudo chciał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 potwierdzam moje 2 szt. po 70 litr. Jak coś tel:Michal 663921765 dogadamy się do końca. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rasuh Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Na stronie: http://zmeevar.ru/pivovarnja-bavarija-vopros-otvet są umieszczone pytania i odpowiedzi dotyczące tych kociołków. Dosyć ciekawe informacje można tam znaleźć. Podana jest np. ilość piwa jaką można uzyskać na danym kociołku i maksymalna zalecana wielkość zasypu i tak: Bavaria 30l - 10-12 litrów piwa, a zasyp to 2,5 kg słodów, Bavaria 50l - 25 litrów piwa, a zasyp to 7 kg słodów Bavaria 70l - 45-50 litrów piwa, a zasyp to 11 kg słodów. Warto rozważyć jakie kto robi czy planuje robić warki i wybrać odpowiednią wielkość kociołka. Edytowane 12 Lutego 2016 przez rasuh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeGie Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Na stronie: http://zmeevar.ru/pivovarnja-bavarija-vopros-otvet są umieszczone pytania i odpowiedzi dotyczące tych kociołków. Dosyć ciekawe informacje można tam znaleźć. Podana jest np. ilość piwa jaką można uzyskać na danym kociołku i maksymalna zalecana wielkość zasypu i tak: Bavaria 30l - 10-12 litrów piwa, a zasyp to 2,5 kg słodów, Bavaria 50l - 25 litrów piwa, a zasyp to 7 kg słodów Bavaria 70l - 45-50 litrów piwa, a zasyp to 11 kg słodów. Warto rozważyć jakie kto robi czy planuje robić warki i wybrać odpowiednią wielkość kociołka. po tych danych ja zmieniam na 50l sobol85 1x50 mirfak 1x30 sibart 1x70 jarecky 1x50 prezes 2x70 1therion 1x DonBeer 1x yarrro 1x30 DeGie 1x50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Myślę, że będzie pewnie zmiana w większości na 50 Ja dalej czekam na cenę, ale dopisuje się wstępnie do listy jakby co. sobol85 1x50 mirfak 1x30 sibart 1x70 jarecky 1x50 prezes 2x70 1therion 1x DonBeer 1x yarrro 1x30 DeGie 1x50 klisz 1x70 (decyzja po ostatecznym ustaleniu ceny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Myślę, że będzie pewnie zmiana w większości na 50 Ja dalej czekam na cenę, ale dopisuje się wstępnie do listy jakby co. sobol85 1x50 mirfak 1x50 ostateczna decyzja po ustaleniu ceny sibart 1x70 jarecky 1x50 prezes 2x70 1therion 1x DonBeer 1x yarrro 1x30 DeGie 1x50 klisz 1x70 (decyzja po ostatecznym ustaleniu ceny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Poszło zapytanie do sprzedawcy... посмотрим, co odpisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 спасибо Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Zastanawiałem się ale poczekam na Wasze opinie- może kupię w następnej grupie. Ale nie o tym tylko o dostawie. Może mają swój sklep w okręgu kaliningradzkim, a jakiś kolega z tamtych stron ma tam kontakty. Wiem, że to nie unia ale u nas to nie problem odebrać coś zaraz za granicą Czech czy Słowacji. Zawsze lepiej sprzęt odebrać w jakimś sklepie niż ma to się tłuc na pace nawet zaprzyjaźnionego tira. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Póki co rezygnuje sobol85 1x50mirfak 1x50 ostateczna decyzja po ustaleniu cenysibart 1x70jarecky 1x50prezes 2x701therion 1xDonBeer 1xyarrro 1x30DeGie 1x50klisz 1x70 (decyzja po ostatecznym ustaleniu ceny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Zastanawiałem się ale poczekam na Wasze opinie- może kupię w następnej grupie. Ale nie o tym tylko o dostawie. Może mają swój sklep w okręgu kaliningradzkim, a jakiś kolega z tamtych stron ma tam kontakty. Wiem, że to nie unia ale u nas to nie problem odebrać coś zaraz za granicą Czech czy Słowacji. Zawsze lepiej sprzęt odebrać w jakimś sklepie niż ma to się tłuc na pace nawet zaprzyjaźnionego tira. Na ich stronce można poczytać, że wysyłają do Kaliningradu co trwa do 11 dni i sprzęt można odebrać w siedzibie dostawcy płacąc przy odbiorze. Dodatkowo wydaje mi się, że jest też coś o "bimber sklepie" w samym Kaliningradzie. Wszystko to takie pokraczne bo używałem google translator ale może ktoś z językiem rosyjskim mógłby się w to zagłębić, ciekaw też jak z przewiezieniem takiego ładunku na własną rękę przez granicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Trzeba by mieć kogoś, kto ma wizę rosyjską, albo mieszka w obszarze objętym małym ruchem granicznym - może ktoś z grupy ma taką możliwość. Tak byłoby najprościej. Wtedy towar odebrałoby się bezpośrednio i prawdopodobnie odzyskało rosyjski VAT. Przy pojedynczej paczce nasi pewnie by nie kazali jej clić i VATować. Przy 10 pewnie nie Żeby pojechać do Kaliningradu, trzeba mieć wizę, a jej wyrobienie to kłopot. Trzeba mieć voucher z hotelu, zapłacić za niego, za wizę, później za zieloną kartę, ubezpieczenie zdrowotne na terenie Rosji. Wniosek o wizę można składać tylko w kilku miastach w Polsce. Duży kłopot. Koszt wizy i vouchera to ok. 80 Euro. Nie wiem, ile kosztuje zielona karta. EDIT: Poczytałem sekcję o dostawie do Kaliningradu. Piszą, że wysyłają to ichniejszą pocztą. Płaci się przy odbiorze, po sprawdzeniu stanu przesyłki. No i dostaje się informacje ze śledzenia przesyłki. O sklepie piszą jakoś dziwnie, chyba chodzi ogólnie o sklep internetowy. Oba punkty odbioru to urzędy pocztowe. Kurczę, gdyby nie problem z wizą, to po prostu można by tam pojechać i odebrać samemu na poczcie. Edytowane 12 Lutego 2016 przez yarrro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeGie Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 ja będę mógł wyrobić zezwolenie ale dopiero w czerwcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Dałem z głupia frant ogłoszenie na clicktrans.pl. Może któryś z busiarzy odbierze przesyłkę i dostarczy do kraju... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Nie znam tamtejszych realiów ale pisząc o kontaktach miałem na myśli jakiegoś Rosjanina, który za drobną opłatą przywiózłby to do PL, nawet na dwa trzy razy. Ciągle czytam, że cały czas jeżdżą na zakupy do nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukashi Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Dopisuję się do listy, jestem z Jeleniej Góry. Pytanie do kolegi yarrro, czy w przypadku wysyłki mój gar mógłby być wysłany do Ciebie, a ja odbiorę we Wrocławiu (z Jeleniej Góry mam blisko) lub zamówię kuriera po odbiór od Ciebie? sobol85 1x50 mirfak 1x50 ostateczna decyzja po ustaleniu cenysibart 1x70jarecky 1x50prezes 2x701therion 1xDonBeer 1xyarrro 1x30DeGie 1x50klisz 1x70 (decyzja po ostatecznym ustaleniu ceny) lukashi 1x50L lub 70L w zależności od ceny końcowej Edytowane 14 Lutego 2016 przez lukashi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Na stronie: http://zmeevar.ru/pivovarnja-bavarija-vopros-otvet są umieszczone pytania i odpowiedzi dotyczące tych kociołków. Dosyć ciekawe informacje można tam znaleźć. W tym FAQ też jest napisane, że detaliczne zakupy są z chłodnicą, a hurtowe bez chłodnicy... ?!?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 sobol85 1x50 mirfak 1x50 ostateczna decyzja po ustaleniu cenysibart 1x70jarecky 1x501therion 1xDonBeer 1xyarrro 1x30DeGie 1x50klisz 1x70 (decyzja po ostatecznym ustaleniu ceny) lukashi 1x50L lub 70L w zależności od ceny końcowej rezygnuje z 2. robię sam. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukashi Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) sobol85 1x50 mirfak 1x50 ostateczna decyzja po ustaleniu ceny sibart 1x70 jarecky 1x50 1therion 1x DonBeer 1x yarrro 1x30 DeGie 1x50 klisz 1x70 (decyzja po ostatecznym ustaleniu ceny) lukashi 1x50L lub 70L w zależności od ceny końcowej rezygnuje z 2. robię sam. pozdro Skoro robisz sam, to za ile byś wykonał dla mnie 70l kadź zacierno-warzelną. Możliwe, że przy większej ilości materiałów będzie taniej. Sam chciałem wykonać kadź na sterowniku PAMEL (sterownik, pompa itp załatwie na własną rękę), problemem dla mnie jest obróbka/wykonanie osprzętu ze stali nierdzewnej tzn. wewnętrzny walec z sitami i pręty gwintowane, czy spawanie elementów. Podłączenie sterownika, czy pompy mogę wykonać we własnym zakresie. Pytanie, czy będziesz zainteresowany, jaka cena z robocizną? Edytowane 14 Lutego 2016 przez lukashi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Ogólnie powinniście sami zaprojektować jeden typ kociołka zlecić firmie robote i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Nie zapomnieliście o czymś?? O cle i podatku VAT w imporcie? Gdyby tak prosto byłoby sprowadzić coś spoza UE to nikt by nie kupował u rodzimych sprzedawców. Zakup takiej ilości sprzętu nie jest rozmiarów jednego smartfona z Chin i na pewno przykuje to uwagę właściwych służb na granicy. W tym wypadku to Wy będziecie importerem, więc na Was spoczywa obowiązek dopełnienia formalności. ps. Z tego co widzę może to być koszt co najmniej 25 % wyższy. Plus usługa agencji celnej, by przygotować SAD. Edytowane 14 Lutego 2016 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarrro Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Nie, nie zapomniałem (http://www.piwo.org/topic/20199-zbiorowy-zakup-browar-bavaria/?do=findComment&comment=386488). Cena wzrosnie o 10-20%, w zależności od tego, czy kontrahent wystawi prawidłowe dokumenty eksportowe i uda się odliczyć rosyjski VAT (18%, nasz jest niewiele wyższy). Samą odprawę celną powinna zrobić firma kurierska. W zapytaniu do sprzedawcy napisałem, żeby podał cenę wraz z kosztami wysyłki i oclenia (standardowo robią to firmy kurierskie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Może i przygotowują, ale z zasady to strona zamawiająca jest importerem i na niej ciąży odpowiedzialność w UE za przesyłkę. Miejmy nadzieję, że wszystko dobrze skalkulują i nie będzie niespodzianek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukashi Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 I tak wyjdzie taniej niż Braumeister. Nawet jak cena wzrośnie o 1/3, to będzie rewelacyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brokoko Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Na stronie: http://zmeevar.ru/pi...ja-vopros-otvetsą umieszczone pytania i odpowiedzi dotyczące tych kociołków. Dosyć ciekawe informacje można tam znaleźć. Podana jest np. ilość piwa jaką można uzyskać na danym kociołku i maksymalna zalecana wielkość zasypu i tak: Bavaria 30l - 10-12 litrów piwa, a zasyp to 2,5 kg słodów, Bavaria 50l - 25 litrów piwa, a zasyp to 7 kg słodów Bavaria 70l - 45-50 litrów piwa, a zasyp to 11 kg słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi