elroy Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Witam Was serdecznie 25 listopada 2007 (niedziela) , o ile warunki techniczno-pogodowe nam nie przeszkodzą, zapraszam pod adres http://www.piwo.org/cam Od godziny 11.00 na 3 kamerach będziecie mogli zobaczyć przebieg warzenia piwa z ekstraktów z klasycznej polskiej kuchni, oraz późniejszą fermentację brzeczki piwnej (kamera wtedy będzie umieszczona wprost w fermentorze). Przekaz oczywiście całą dobę Zwieńczeniem tej akcji będzie film wykonany w technice poklatkowej, ukazujący przebieg fermentacji burzliwej. W kuchni warzyć będzie Aneta oraz Tomek Pozdrawiam i raz jeszcze serdecznie zapraszam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 (edytowane) No wygląda ciekawie, zwłaszcza filmik z fermentacji, miejmy tylko nadzieję, że serwer przetrzyma oblężenie złaknionych wrażeń adeptów sztuki piwowarskiej. Rozumiem, że fermentacja górna? Edytowane 22 Listopada 2007 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reeb Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Wielki Brat patrzy ... oj nie wiem Elroy co na to dzialacze Ruchu na Rzecz Ochrony Intmnosci Drozdzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 co na to dzialacze Ruchu na Rzecz Ochrony Intmnosci Drozdzy Zostali zamknięci w lodówce Piwo będzie górnej fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 co na to dzialacze Ruchu na Rzecz Ochrony Intmnosci Drozdzy Zostali zamknięci w lodówce Piwo będzie górnej fermentacji ... czyli sceny będą bardziej obsceniczne niż w przypadku dolnej fermentacji, he he. Proponuję dołączyć znaczek od lat 18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Phhhi Lepsza by była degustacja online - nad tym popracuj;) Ciekawsze by było. Jak znajdę trochę czasu to wpadnę. Na chwilkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Zostało parę minut do rozpoczęcia transmisji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Serdecznie pozdrawiam uroczą parę piwowarów z Krakowa ! Jak widzę na ekranie, przekaz działa wyśmienicie - gratulacje ! Będę podglądał Wasze poczynania na przemian z mieszaniem w garze - akurat dziś również wypada mi dzień piwowarzenia :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schloss Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 O super widać Podglądam co parę minut Gratuluję pomysłu !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Dziękuję wszystkim za odwiedziny Myślę, że większych plam nie było. (To się okaże po jakości piwa ) Dajcie znać o napotkanych ew. problemach (można cały czas testować, bo przekaz wciąż trwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 25 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2007 Jestem mile zaskoczony pomysłem.To jest dobry pomysł.A może tak grupowe warzenie przez Skypa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 A ja niestety nie mogłam obejrzeć przebiegu warzenia bo po przeprowadzce zostałam bez internetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schloss Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 A ja niestety nie mogłam obejrzeć przebiegu warzenia bo po przeprowadzce zostałam bez internetu Żałuj, bo fajnie to wypadło Zresztą teraz też fajnie bulga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Zresztą teraz też fajnie bulga ...fajnie, fajnie... ale jednak bardziej chciałabym obejrzeć Tomka niż drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Kolega Schloss w komentarzu do wpisu na głównej stronie pytał o szczegóły techniczne warzenia online. Sprawa jest na prawdę bardzo prosta Sprzęt: - komputer stacjonarny (schowany w kącie) pełniący rolę serwera przechowywania obrazków, pobierający obraz z kamer oraz wysyłający je na serwer zdalny. - dwie proste (co niestety widać ) kamerki internetowe na USB - aparat cyfrowy Olympus, stary ale jary model 5060wz - dwa statywy i trochę kabelków Oprogramowanie: - Visiongs ( http://www.visiongs.de/download.html ) służy do cyklicznego robienia zdjęć z kamerek internetowych oraz IP, samodzielnie wysyła je pod wskazane miejsce. Program darmowy, ale najlepiej wyposażony z wszystkich które testowałem. - Cam2com ( http://www.sabsik.com/Cam2Com/ ) trochę bardziej skomplikowane oprogramowanie. Potrafi zdalnie zarządzać aparatem cyfrowym i automatyzować pewne procesy. Działa z wybranymi aparatami Olympusa i Canona. W tym przypadku wykorzystałem go do robienia zdjęć z zapisem na dysk co 15s, a wysłanie pojedynczego zdjęcia co 60s na www. Program niestety w wersji trial 30 dni. - sftp (http://www.standardnetworks.com/) darmowy klient ftp/ftps wywoływany z linii komend. Wykorzystany do wysyłania zdjęć wykonywanych cyklicznie z Cam2com na serwer piwo.org - vnc klinet/serwer ( http://www.realvnc.com/ ) - darmowy soft do zdalnej pracy na dowolnym komputerze. Dzięki niemu mam wgląd do serwera obsługującego kamery. Przydatne w przypadku problemu. Unikamy dzięki temu podpinania klawiatury, myszy i monitora. W zasadzie tyle Do wyświetlania samych zdjęć na stronie wykorzystałem darmowy skrypt ajax http://www.ajaxcam.com/ Generalnie jeżeli nie potrzebujemy mieć dużego zdjęcia w dobrej jakości, a wystarczy nam to co oferują kamerki internetowe, spokojnie możemy zadowolić się Visiongs. W razie pytań służę pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdrój Opublikowano 29 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 29 listopada we wnętrzu fermentora widać już chyba głównie drożdże - tak się właśnie zachowuje szczep US-05. Może byś Tomku pobrał próbkę piwa i wykonał pomiar areometrem, co tam pod tą warstwą drożdży macie ? pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 29 listopada we wnętrzu fermentora widać już chyba głównie drożdże - tak się właśnie zachowuje szczep US-05. Może byś Tomku pobrał próbkę piwa i wykonał pomiar areometrem, co tam pod tą warstwą drożdży macie ? pozdrawiam, Wczoraj wieczorem został zrobiony pomiar i wyniósł 6Blg. Dzisiaj piwo zostanie przelane na cichą fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Pierwszy film już gotowy Link bezpośredni http://pl.youtube.com/watch?v=wV15YKD2ydU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 nie miałem zbyt wiele czasu aby śledzić cały czas fermentację ale dzięki świetnemu filmikowi wszystko widziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Elroy!Gratuluje pomysłu i realizacji zdjęć.Sledziłem postęp fermentacji.Film wspaniały.Widzimy jak to sie odbywa.Jeszcze raz gratuluję.Dobrego gul,gul... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Dziękuję za miłe opinie Drugi filmik z pokazu warzenia. W zasadzie powinien być jako pierwszy, bo prezentuje sam proces http://pl.youtube.com/watch?v=V0QV7F-Iv0A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 No super ja zamykam fermentator i nic nie widzę. Nigdy nie wpadłem na pomysł, aby włożyć do niego głowę i obserwować co sie dzieje. Teraz mam taką możliwość i to jest ciekawe. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Bardzo fajne filmiki teraz poproszę o relację z warzenia piwa z procesem zacierania :) - może tym razem uda mi się obejrzeć bezpośrednią relację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi