Kastuog Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Witam, Chciałbym zrobić bigos piwny z tego co mam. I tu prośba o Wasze opinię, żeby nie zmarnować słodów:] (może warto coś dokupić? Coś sobie darować?) Mam garnek 30L więc trochę mało. Nie wiem ile wody do 1kg słodu. Standardowo brałem około 3L ale wiadomo chcę zrobić RIS-a więc może warto zejść do 2L/1kg? Pale Ale malteurop 6kg Pale Ale malteurop ~2kg wędzony 1dobę Karmel malteurop 2kg Pale Ale malteurop palony domowym sposobem w piekarniku 1kg Dark malteurop 1kg Chciałbym też dodać płatki żytnie 0,8kg Z tego zasypu wychodzi około 2L/1kg Chmielić chce polskimi chmielami, które dopiero zamierzam kupić. Może jakieś sugestie, który będzie grał z wędzonką . Właśnie warzę piwo 15blg na S-04 i do tej gęstwy chce wlać powyższą brzeczkę. Ze słodów mam jeszcze: Cara munich malteurop Cara munich Swean Przeniczny malteurop Lager malteurop Monachiski Strzegom w ilościach około 4kg Chciałbym też dodać płatki żytnie 0,8kg Edytowane 11 Lutego 2016 przez Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Nie wiem na ile ciemny jest ten słód 'Dark', ale nie wydaje mi się, żeby to wystarczyło. Ogólnie zasyp dosyć słaby. Dużo karmeli w porównaniu do palonych, brak palonego jęczmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastuog Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Palonego mam 1kg. Jest dość ciemny 600-700 EBC(nie czarny). Mam jeszcze 1,5kg puszkę ciemnego ekstraktu. Jak rozumiem dokupić ciemnego słodu o wysokim EBC? karmel i Dark są około 150EBC, czyli dość jasne Edytowane 11 Lutego 2016 przez Kastuog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Jak na moje 10% palonych i 10% karmeli jest wystarczające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastuog Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Nic nie mówicie o wędzonym. Trochę się napracowałem przy nim. Wędzony zimnym dymem max 30stopni. Nie wiem czy 2kg nie będzie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Sam wędzę słód, robię na nim piwa 100% i jak dla mnie nie jest to przesada więc 2kg u Ciebie będą spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastuog Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 A jak wędzisz? Ja 30min w wodzie potem w workach na haki. Wędziłem Bukiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Nie moczę, wędzę na sucho, 6h na zimno, drewno dębowe lub bukowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Palonego mam 1kg. Jest dość ciemny 600-700 EBC(nie czarny). Mam jeszcze 1,5kg puszkę ciemnego ekstraktu. Jak rozumiem dokupić ciemnego słodu o wysokim EBC? karmel i Dark są około 150EBC, czyli dość jasne Dokup przede wszystkim palonego jęczmienia, a najlepiej i go i jakiegoś ciemnego słodu. Na słodzie wędzonym domowo się nie znam, więc nie podpowiem. Wydaje im się, że to jest trochę loteria bo nie dowiesz się jak mocno jest uwędzony dopóki nie użyjesz. Edytowane 11 Lutego 2016 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastuog Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Kupiłem 2kg Carafa typ 1. Mam zamiar dodać 1kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastuog Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Piłem ostatnio piwo 100% zasypu słodu Whisky. Troche się zaskoczyłem:] Chyba jednak postaram się spróbować jakiegoś wędzonego RIS-a. Nie mam jeszcze tak wysublimowanych kubków smakowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Słód whisky jest wędzony torfem i bardzo specyficzny, no i do tego 100%. Takie piwo a jakieś z sensownym procentowo zasypem słodu wędzonego bukiem to są dwa zupełnie inne światy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 A jak wędzisz? Ja 30min w wodzie potem w workach na haki. Wędziłem Bukiem. Worki jakieś zwykłe, bawełniane czy jakieś specjalne? Ile słodu do jednego worka tak aby się w miarę równomiernie uwędził? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastuog Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Muslinowe od chmielu. Ile? Ile wejdzie zeby spokojnie zawiazac i na hak. W wedzarni jest taka zadyma ze sie uwedzi spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się