santa Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Pytanko do znawców tematu piw dolnej fermentacji. Robię przymiarki do pierwszego pilsa. Warunki mam, mogę wstawić wiadro (robię warki 11L) do lodówki kuchennej. Korzystam z niej np. przy cold crash. Rzecz w tym, że nie chciałbym jej blokować na miesiąc, także myślę nad tym, żeby fermentację burzliwą przeprowadzić w lodówce, natomiast na cichą przenieść piwo do piwnicy, gdzie mam 16C. I teraz pytanie, czy cicha w wyższej temperaturze niesie ze sobą zagrożenia efektów, które nie przystają dolniakom? Edytowane 13 Lutego 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) A co to za piwerko? hmmm? A z resztą jak na cicha to ja bym wstawił na tą temp bo na tym poziomie, czyli cicha, nie powinno już nic niepokojącego się stac. Ale to jest tylko moje zdanie Edytowane 13 Lutego 2016 przez legler Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) A co to za piwerko? hmmm? Cold crash, jakiś stout to był, chyba . Edytowane 13 Lutego 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Przenoś spokojnie. Nie jest to szczyt marzeń fermentacji dolniaków, ale tragedii też nie będzie O ile nie zepsujesz wcześniej burzliwej, piwo będzie ok. santa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Na blogu Dori jest opis pilsa, po nagazowaniu lagerowanie w niskiej temperaturze powinno być, tu jest chyba problem. Santa, widzę, że kupujesz w sklepie z kropkami... Radamera, dobry jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 14 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Ok, dzięki za opinie, będę w takim razie próbował . Santa, widzę, że kupujesz w sklepie z kropkami... Radamera, dobry jest Mam pod chatą, więc wpadam tam dość często, także po promocyjnego Urquella . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) To ja się podepnę z podobnym w sumie pytaniem. Dolniak - koźlak, 18 BLG. Po ponad dwóch tygodniach w T=10°C zaliczyliśmy awarię prądu i przez kilka dni T w lodówce wynosiła 5°C. Wydaje mi się, że 2-2,5 tygodnia dla takiego BLG to za mało, a po tej przygodzie drożdże imho mogły "usnąć" Na następny tydzień chcę podnieść do 15 żeby (1) obudzić drożdże, (2) zrobić w ten sposób przerwę dwuacetylową. Fermentory bez kraników więc nie sprawdzałem BLG, w przyszły weekend po raz pierwszy otworzę. Myślę dobrze, czy bzdurzę bez sensu? edit: http://www.piwo.org/topic/2788-diacetyl-i-przerwa-diacetylowa/I jak zawsze zagadnienie kończy się na pytaniu czy mierzyłem BLG Edytowane 14 Lutego 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Po ponad dwóch tygodniach w T=10°C zaliczyliśmy awarię prądu i przez kilka dni T w lodówce wynosiła 5°C. chyba z dużo wypiłem,bo mi wychodzi że ta lodówka grzała, albo na zewnątrz było -35C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) bo mi wychodzi że ta lodówka grzała Tak. Lodówka stoi w nieogrzewanym budynku gospodarskim, nie działa sama z siebie, służy za pojemnik na fermentory, ma włożoną grzałkę do szaf elektrycznych. Jak grzałka padła T się wyrównało z otoczeniem. Edytowane 14 Lutego 2016 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 gdzie mam 16C Rozważ kolońskie, jak mówią niektórzy "pseudo-lager". W tych temp. otrzymasz b.dobre piwo pod warunkiem zastosowania dedykowanych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Rozważ kolońskie, jak mówią niektórzy "pseudo-lager". W tych temp. otrzymasz b.dobre piwo pod warunkiem zastosowania dedykowanych drożdży. To też jest dobra myśl. Od wczoraj czytam o Safale K-97 , są opinie, że nadadzą się do Kolońskiego. Jakieś alternatywy w temacie sucharów? Czy uderzać w drożdże płynne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Czy uderzać w drożdże płynne? To lepsza opcja. W tych temp. i z tymi drożdżami uwarzysz też kilka innych styli (także hybrydowych). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Chciałbym rozrobić swoją wodę 1:1 z demineralizowaną. Zakładam, że takie z marketów budowlanych także się nadają do spożycia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się