Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich, postanowiłem wrzucić zapis video z mojej pierwszej warki. Oczywiście film w dużym skrócie. Proszę o wyrozumiałość jeżeli pewne czynności nie wykonuję jeszcze poprawnie .. zapraszam do oglądania i polubienia. 

 

American Bolkowskie Pale Ale 13 blg na bazie słodów Strzegomskich (moich lokalnych)

 

https://www.youtube.com/watch?v=IeorDX6XHxs

 

 

post-15231-0-23473400-1454658490_thumb.png

Edited by qucamber
Link to comment
Share on other sites

Po co dezynfekujesz mieszadło przed wsypaniem i mieszaniem słodów? I pytanie czym to robisz, bo wygląda to co najmniej dziwnie.

 

American Pale Ale 13 blg na bazie słodów Strzegomskich (moich lokalnych)

 

APA na marynce i lubelskim? Chyba Pale Ale lub Polskie Ale.

 

Wrzuciłbyś tu instrukcję, bo jestem ciekawy co tam jest napisane.

Link to comment
Share on other sites

American Pale Ale na Lubelskim i Marynce? :D A gdzie ta Ameryka w tym piwie? Czytałeś opis APA kiedyś? link do bjcp

 

To co uwarzyłeś można podciągnąć pod Polskiego Ale, ale nigdy pod APA, bo bez amerykańskiego chmielu nigdy to piwo się nią nie stanie.

 

Druga rzecz po co łygę piwowarską dezynfekujesz przed mieszaniem nią zacieru? Przecież to bez sensu... Dezynfekujemy wszystko co ma kontakt z brzeczką po gotowaniu (chmieleniu), a przed to nie ma sensu. I czym Ty to dezynfekujesz?
 

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Nie wiedziałem, że to siedlisko hejterów ... eh 

 

Nie rozumiem jakich hejterów? Przecież nie najeżdżamy na Ciebie kolego tylko pytamy się o coś, robisz bezsensowne rzeczy i chcemy znać ich podstawę i nakierować Cię na dobry tor. Powielasz mity i dziwne zachowania w swoim filmiku, a nie każda krytyka jest hejtem. Ja rozumiem, że łatwo się obrazić, ale w moim poście nie ma złośliwości, więc Twój komentarz trochę jest nie na miejscu i powiem, że czuję się trochę obrażony, bo wyzwałeś wszystkich użytkowników piwo.org od hejterów.

 

Druga sprawa wrzucasz tutaj i chwalisz się filmem prosząc o wyrozumiałość i właśnie ją okazujemy, nikt Ci bury nie dał, że filmik jest słaby i nie wyraźny, ale pokazując publicznie taką rzecz musisz odpowiadać na krytykę i chęć pomocy, a rozumieć ją jako hejt. Zastanów się nad tym. 

 

A teraz odpowiesz na pytania? Po co dezynfekujesz łygę przed mieszaniem zacieru? I co to za zestaw na APA, że zamiast amerykańskich chmieli jest w nim Lubelski i Marynka?

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

attachicon.gifDSC_0295.jpg

 

Mieszadło zdezynfekowałem ponieważ polizał je mój pies :] 

Mam nadzieję, że nie zakaził brzeczki 

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i mega dziękuję za rady oczywiście się dostosuję. 

 

To wystarczyło umyć ;) I tak mieszadło potem ląduje w gotującej się brzeczce to się zdezynfekuje ;) 

Link to comment
Share on other sites

z American faktycznie mnie poniosło http://piwniczka.org/pale-ale-20l-piwa-12-blg-strzegom-p-117.html?cPath=4_38

zdecydowanie miało być PALE ALE  ;)

 

 

American Pale Ale na Lubelskim i Marynce? :D A gdzie ta Ameryka w tym piwie? Czytałeś opis APA kiedyś? link do bjcp

 

To co uwarzyłeś można podciągnąć pod Polskiego Ale, ale nigdy pod APA, bo bez amerykańskiego chmielu nigdy to piwo się nią nie stanie.

 

Druga rzecz po co łygę piwowarską dezynfekujesz przed mieszaniem nią zacieru? Przecież to bez sensu... Dezynfekujemy wszystko co ma kontakt z brzeczką po gotowaniu (chmieleniu), a przed to nie ma sensu. I czym Ty to dezynfekujesz?
 

Link to comment
Share on other sites

 

attachicon.gifDSC_0295.jpg

 

Mieszadło zdezynfekowałem ponieważ polizał je mój pies :] 

Mam nadzieję, że nie zakaził brzeczki 

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i mega dziękuję za rady oczywiście się dostosuję. 

 

To wystarczyło umyć ;) I tak mieszadło potem ląduje w gotującej się brzeczce to się zdezynfekuje ;)

 

Zrobiłem to z ostrożności "procesowej" przyjmijmy to jako natręctwo i skrzywienie, myślę że nie zaszkodziłem tym mojej miksturze, kosztowało mnie to zaledwie 15 sekund w całym procesie. Zapraszam za jakiś czas na degustację tego co wyjdzie .. może będę mógł nazwać to piwem (na co liczę). 

Link to comment
Share on other sites

Użyj dłuższego wężyka aby zacier nie spadał z wysokości i się nie napowietrzał. Im mniej tlenu tym lepiej.

W czasie wsypywania słodów mieszaj, aby się nie robiły grudy. Zwykle przydaje się do tego pomoc, ale jak warzę sam, to wszystkie słody wsypuję do fermentora, który trzymam lewą ręką (oparty o gar, nie jestem Burneiką) i powoli sypię do gara, prawą w tym czasie mieszając.

Link to comment
Share on other sites

Użyj dłuższego wężyka aby zacier nie spadał z wysokości i się nie napowietrzał. Im mniej tlenu tym lepiej.

W czasie wsypywania słodów mieszaj, aby się nie robiły grudy. Zwykle przydaje się do tego pomoc, ale jak warzę sam, to wszystkie słody wsypuję do fermentora, który trzymam lewą ręką (oparty o gar, nie jestem Burneiką) i powoli sypię do gara, prawą w tym czasie mieszając.

OK. dzięki za tips'y

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Szanowni Państwo poniżej link do walentynkowej warki wykonanej z zestawu zakupionego na www.twojbrowar.pl

 

Tym razem postanowiłem przyrządzić piwo pszeniczne. Skład i proces opisałem w filmie:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ziv_pU5gHcY

 

Skorzystałem z kilku rad jakie napisali mi forumowicze z poprzedniego procesu. Tym razem w pracy pomagał mi Syn więc spodziewam się dużo lepszych efektów końcowych. 

 

Starałem się postępować zgodnie z wytycznymi załączonymi do zestawu. 

 

Film pomija procesy dezynfekcji podzespołów jednak takowa miała miejsce. 

 

Zapraszam do oglądania i komentowania. 

 

Pozdrawiam.

 

post-15231-0-20176900-1455616649_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

A czy nie możesz wszystkich przepisów umieszczać w jednym temacie zbiorczym? Robienie 20 tematów w zapiskach jest złe. Tutaj robimy jeden temat zbiorczy gdzie właśnie opisujemy swoje przygody z warzeniem. Przeglądnij sobie jak wyglądają tematy innych browarów i piwowarów domowych.

 

Do Admina prosiłbym scalić tematy żeby nie robić syfowiska. Tu jest drugi temat: http://www.piwo.org/topic/20144-apa-13blg-bolkowiak-warka-01/?hl=bolkowiak

Link to comment
Share on other sites

A czy nie możesz wszystkich przepisów umieszczać w jednym temacie zbiorczym? Robienie 20 tematów w zapiskach jest złe. Tutaj robimy jeden temat zbiorczy gdzie właśnie opisujemy swoje przygody z warzeniem. Przeglądnij sobie jak wyglądają tematy innych browarów i piwowarów domowych.

 

Do Admina prosiłbym scalić tematy żeby nie robić syfowiska. Tu jest drugi temat: http://www.piwo.org/topic/20144-apa-13blg-bolkowiak-warka-01/?hl=bolkowiak

Witam Pana "aptekarza" mam nadzieję, że ktoś zrobi porządek z moim syfowiskiem ;] strach dodawać nowe tematy brrr aż drżę w oczekiwaniu na Pana koment.. pozdrawiam. Adminowi z góry dziękuję za scalenie. Jeszcze trochę i się nauczę. 

Link to comment
Share on other sites

Witam Pana "aptekarza" mam nadzieję, że ktoś zrobi porządek z moim syfowiskiem ;] strach dodawać nowe tematy brrr aż drżę w oczekiwaniu na Pana koment.. pozdrawiam. Adminowi z góry dziękuję za scalenie. Jeszcze trochę i się nauczę.

 

Zwróciłem uwagę, bo zakładanie 10 tematów o tej samej tematyce jest bez sensu, nie rozumiem Twojej docinki. Bardziej pasuje ona do Ciebie - dezynfekcja łygi piwowarskiej przed gotowaniem brzeczki? :P Poprosiłem admina o scalenie tematów i chyba Ci w tym pomogłem? Nie komentuje każdego tematu ale działania bez celu i powielanie obok siebie kilku tematów uważam za złą praktykę. Daruj sobie na przyszłość docinki do mojej osoby, bo ja tego nie robię w stosunku do Ciebie - moje posty nie są złośliwe. Postępując tak nie zyskasz wielu fanów Twoich filmików i uwierz mi po roku byś połowy tematów nie mógł znaleźć na forum.

 

 

Z podpowiedzi co do warzenia twojego, bardzo coś słabo natleniacsz... Mieszasz tylko tak łygą piwowarską w fermentorze? Czy majtasz później fermetnorem? Natlenienie brzeczki przed/po dodaniu drożdży jest bardzo ważne. Poczytaj tutaj: http://www.piwo.org/topic/15112-napowietrzanie-brzeczki/

Jak masz młodego to pewnie jakaś piłka się znajdzie ;) Ja natleniam bujając wiadrem około 2-5 minut na piłce.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

 

Witam Pana "aptekarza" mam nadzieję, że ktoś zrobi porządek z moim syfowiskiem ;] strach dodawać nowe tematy brrr aż drżę w oczekiwaniu na Pana koment.. pozdrawiam. Adminowi z góry dziękuję za scalenie. Jeszcze trochę i się nauczę.

 

Zwróciłem uwagę, bo zakładanie 10 tematów o tej samej tematyce jest bez sensu, nie rozumiem Twojej docinki. Bardziej pasuje ona do Ciebie - dezynfekcja łygi piwowarskiej przed gotowaniem brzeczki? :P Poprosiłem admina o scalenie tematów i chyba Ci w tym pomogłem? Nie komentuje każdego tematu ale działania bez celu i powielanie obok siebie kilku tematów uważam za złą praktykę. Daruj sobie na przyszłość docinki do mojej osoby, bo ja tego nie robię w stosunku do Ciebie - moje posty nie są złośliwe. Postępując tak nie zyskasz wielu fanów Twoich filmików i uwierz mi po roku byś połowy tematów nie mógł znaleźć na forum.

 

 

Z podpowiedzi co do warzenia twojego, bardzo coś słabo natleniacsz... Mieszasz tylko tak łygą piwowarską w fermentorze? Czy majtasz później fermetnorem? Natlenienie brzeczki przed/po dodaniu drożdży jest bardzo ważne. Poczytaj tutaj: http://www.piwo.org/topic/15112-napowietrzanie-brzeczki/

Jak masz młodego to pewnie jakaś piłka się znajdzie ;) Ja natleniam bujając wiadrem około 2-5 minut na piłce.

 

 

Faktycznie kolega zwrócił mi na to również uwagę. Następna Warka będzie z piłką ;] 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.