qucamber Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Witam wszystkich, postanowiłem wrzucić zapis video z mojej pierwszej warki. Oczywiście film w dużym skrócie. Proszę o wyrozumiałość jeżeli pewne czynności nie wykonuję jeszcze poprawnie .. zapraszam do oglądania i polubienia. American Bolkowskie Pale Ale 13 blg na bazie słodów Strzegomskich (moich lokalnych) https://www.youtube.com/watch?v=IeorDX6XHxs Edytowane 7 Lutego 2016 przez qucamber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Jesteś z Bolkowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Po co dezynfekujesz mieszadło przed wsypaniem i mieszaniem słodów? I pytanie czym to robisz, bo wygląda to co najmniej dziwnie. American Pale Ale 13 blg na bazie słodów Strzegomskich (moich lokalnych) APA na marynce i lubelskim? Chyba Pale Ale lub Polskie Ale. Wrzuciłbyś tu instrukcję, bo jestem ciekawy co tam jest napisane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) American Pale Ale na Lubelskim i Marynce? A gdzie ta Ameryka w tym piwie? Czytałeś opis APA kiedyś? link do bjcp To co uwarzyłeś można podciągnąć pod Polskiego Ale, ale nigdy pod APA, bo bez amerykańskiego chmielu nigdy to piwo się nią nie stanie. Druga rzecz po co łygę piwowarską dezynfekujesz przed mieszaniem nią zacieru? Przecież to bez sensu... Dezynfekujemy wszystko co ma kontakt z brzeczką po gotowaniu (chmieleniu), a przed to nie ma sensu. I czym Ty to dezynfekujesz? Edytowane 5 Lutego 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qucamber Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Nie wiedziałem, że to siedlisko hejterów ... eh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 no chcą ci dobrze doradzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Nie wiedziałem, że to siedlisko hejterów ... eh Nie rozumiem jakich hejterów? Przecież nie najeżdżamy na Ciebie kolego tylko pytamy się o coś, robisz bezsensowne rzeczy i chcemy znać ich podstawę i nakierować Cię na dobry tor. Powielasz mity i dziwne zachowania w swoim filmiku, a nie każda krytyka jest hejtem. Ja rozumiem, że łatwo się obrazić, ale w moim poście nie ma złośliwości, więc Twój komentarz trochę jest nie na miejscu i powiem, że czuję się trochę obrażony, bo wyzwałeś wszystkich użytkowników piwo.org od hejterów. Druga sprawa wrzucasz tutaj i chwalisz się filmem prosząc o wyrozumiałość i właśnie ją okazujemy, nikt Ci bury nie dał, że filmik jest słaby i nie wyraźny, ale pokazując publicznie taką rzecz musisz odpowiadać na krytykę i chęć pomocy, a rozumieć ją jako hejt. Zastanów się nad tym. A teraz odpowiesz na pytania? Po co dezynfekujesz łygę przed mieszaniem zacieru? I co to za zestaw na APA, że zamiast amerykańskich chmieli jest w nim Lubelski i Marynka? Edytowane 5 Lutego 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qucamber Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Mieszadło zdezynfekowałem ponieważ polizał je mój pies :] Mam nadzieję, że nie zakaził brzeczki Pozdrawiam wszystkich serdecznie i mega dziękuję za rady oczywiście się dostosuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 DSC_0295.jpg Mieszadło zdezynfekowałem ponieważ polizał je mój pies :] Mam nadzieję, że nie zakaził brzeczki Pozdrawiam wszystkich serdecznie i mega dziękuję za rady oczywiście się dostosuję. To wystarczyło umyć I tak mieszadło potem ląduje w gotującej się brzeczce to się zdezynfekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qucamber Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 z American faktycznie mnie poniosło http://piwniczka.org/pale-ale-20l-piwa-12-blg-strzegom-p-117.html?cPath=4_38 zdecydowanie miało być PALE ALE American Pale Ale na Lubelskim i Marynce? A gdzie ta Ameryka w tym piwie? Czytałeś opis APA kiedyś? link do bjcp To co uwarzyłeś można podciągnąć pod Polskiego Ale, ale nigdy pod APA, bo bez amerykańskiego chmielu nigdy to piwo się nią nie stanie. Druga rzecz po co łygę piwowarską dezynfekujesz przed mieszaniem nią zacieru? Przecież to bez sensu... Dezynfekujemy wszystko co ma kontakt z brzeczką po gotowaniu (chmieleniu), a przed to nie ma sensu. I czym Ty to dezynfekujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qucamber Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Jesteś z Bolkowa? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qucamber Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 DSC_0295.jpg Mieszadło zdezynfekowałem ponieważ polizał je mój pies :] Mam nadzieję, że nie zakaził brzeczki Pozdrawiam wszystkich serdecznie i mega dziękuję za rady oczywiście się dostosuję. To wystarczyło umyć I tak mieszadło potem ląduje w gotującej się brzeczce to się zdezynfekuje Zrobiłem to z ostrożności "procesowej" przyjmijmy to jako natręctwo i skrzywienie, myślę że nie zaszkodziłem tym mojej miksturze, kosztowało mnie to zaledwie 15 sekund w całym procesie. Zapraszam za jakiś czas na degustację tego co wyjdzie .. może będę mógł nazwać to piwem (na co liczę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytech Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Użyj dłuższego wężyka aby zacier nie spadał z wysokości i się nie napowietrzał. Im mniej tlenu tym lepiej. W czasie wsypywania słodów mieszaj, aby się nie robiły grudy. Zwykle przydaje się do tego pomoc, ale jak warzę sam, to wszystkie słody wsypuję do fermentora, który trzymam lewą ręką (oparty o gar, nie jestem Burneiką) i powoli sypię do gara, prawą w tym czasie mieszając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qucamber Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Użyj dłuższego wężyka aby zacier nie spadał z wysokości i się nie napowietrzał. Im mniej tlenu tym lepiej. W czasie wsypywania słodów mieszaj, aby się nie robiły grudy. Zwykle przydaje się do tego pomoc, ale jak warzę sam, to wszystkie słody wsypuję do fermentora, który trzymam lewą ręką (oparty o gar, nie jestem Burneiką) i powoli sypię do gara, prawą w tym czasie mieszając. OK. dzięki za tips'y Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 5 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Lepiej zrób 2 tyg burzliwej w tydzień drożdże mogą nie skończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qucamber Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Szanowni Państwo poniżej link do walentynkowej warki wykonanej z zestawu zakupionego na www.twojbrowar.pl Tym razem postanowiłem przyrządzić piwo pszeniczne. Skład i proces opisałem w filmie: https://www.youtube.com/watch?v=Ziv_pU5gHcY Skorzystałem z kilku rad jakie napisali mi forumowicze z poprzedniego procesu. Tym razem w pracy pomagał mi Syn więc spodziewam się dużo lepszych efektów końcowych. Starałem się postępować zgodnie z wytycznymi załączonymi do zestawu. Film pomija procesy dezynfekcji podzespołów jednak takowa miała miejsce. Zapraszam do oglądania i komentowania. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 A czy nie możesz wszystkich przepisów umieszczać w jednym temacie zbiorczym? Robienie 20 tematów w zapiskach jest złe. Tutaj robimy jeden temat zbiorczy gdzie właśnie opisujemy swoje przygody z warzeniem. Przeglądnij sobie jak wyglądają tematy innych browarów i piwowarów domowych. Do Admina prosiłbym scalić tematy żeby nie robić syfowiska. Tu jest drugi temat: http://www.piwo.org/topic/20144-apa-13blg-bolkowiak-warka-01/?hl=bolkowiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qucamber Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 A czy nie możesz wszystkich przepisów umieszczać w jednym temacie zbiorczym? Robienie 20 tematów w zapiskach jest złe. Tutaj robimy jeden temat zbiorczy gdzie właśnie opisujemy swoje przygody z warzeniem. Przeglądnij sobie jak wyglądają tematy innych browarów i piwowarów domowych. Do Admina prosiłbym scalić tematy żeby nie robić syfowiska. Tu jest drugi temat: http://www.piwo.org/topic/20144-apa-13blg-bolkowiak-warka-01/?hl=bolkowiak Witam Pana "aptekarza" mam nadzieję, że ktoś zrobi porządek z moim syfowiskiem ;] strach dodawać nowe tematy brrr aż drżę w oczekiwaniu na Pana koment.. pozdrawiam. Adminowi z góry dziękuję za scalenie. Jeszcze trochę i się nauczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Witam Pana "aptekarza" mam nadzieję, że ktoś zrobi porządek z moim syfowiskiem ;] strach dodawać nowe tematy brrr aż drżę w oczekiwaniu na Pana koment.. pozdrawiam. Adminowi z góry dziękuję za scalenie. Jeszcze trochę i się nauczę. Zwróciłem uwagę, bo zakładanie 10 tematów o tej samej tematyce jest bez sensu, nie rozumiem Twojej docinki. Bardziej pasuje ona do Ciebie - dezynfekcja łygi piwowarskiej przed gotowaniem brzeczki? Poprosiłem admina o scalenie tematów i chyba Ci w tym pomogłem? Nie komentuje każdego tematu ale działania bez celu i powielanie obok siebie kilku tematów uważam za złą praktykę. Daruj sobie na przyszłość docinki do mojej osoby, bo ja tego nie robię w stosunku do Ciebie - moje posty nie są złośliwe. Postępując tak nie zyskasz wielu fanów Twoich filmików i uwierz mi po roku byś połowy tematów nie mógł znaleźć na forum. Z podpowiedzi co do warzenia twojego, bardzo coś słabo natleniacsz... Mieszasz tylko tak łygą piwowarską w fermentorze? Czy majtasz później fermetnorem? Natlenienie brzeczki przed/po dodaniu drożdży jest bardzo ważne. Poczytaj tutaj: http://www.piwo.org/topic/15112-napowietrzanie-brzeczki/ Jak masz młodego to pewnie jakaś piłka się znajdzie Ja natleniam bujając wiadrem około 2-5 minut na piłce. Edytowane 16 Lutego 2016 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qucamber Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Witam Pana "aptekarza" mam nadzieję, że ktoś zrobi porządek z moim syfowiskiem ;] strach dodawać nowe tematy brrr aż drżę w oczekiwaniu na Pana koment.. pozdrawiam. Adminowi z góry dziękuję za scalenie. Jeszcze trochę i się nauczę. Zwróciłem uwagę, bo zakładanie 10 tematów o tej samej tematyce jest bez sensu, nie rozumiem Twojej docinki. Bardziej pasuje ona do Ciebie - dezynfekcja łygi piwowarskiej przed gotowaniem brzeczki? Poprosiłem admina o scalenie tematów i chyba Ci w tym pomogłem? Nie komentuje każdego tematu ale działania bez celu i powielanie obok siebie kilku tematów uważam za złą praktykę. Daruj sobie na przyszłość docinki do mojej osoby, bo ja tego nie robię w stosunku do Ciebie - moje posty nie są złośliwe. Postępując tak nie zyskasz wielu fanów Twoich filmików i uwierz mi po roku byś połowy tematów nie mógł znaleźć na forum. Z podpowiedzi co do warzenia twojego, bardzo coś słabo natleniacsz... Mieszasz tylko tak łygą piwowarską w fermentorze? Czy majtasz później fermetnorem? Natlenienie brzeczki przed/po dodaniu drożdży jest bardzo ważne. Poczytaj tutaj: http://www.piwo.org/topic/15112-napowietrzanie-brzeczki/ Jak masz młodego to pewnie jakaś piłka się znajdzie Ja natleniam bujając wiadrem około 2-5 minut na piłce. Faktycznie kolega zwrócił mi na to również uwagę. Następna Warka będzie z piłką ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się