dziedzicpruski Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Taki mam plan, piwo przefermentowane(6 dni),potem do butelek bez dodatku surowca refermentacyjnego,czyli chyba coś jak z grodziskim, robił ktoś tak ?. Drożdże użyte ro ringwood ale,czyli szybko osiadające,zaglądałem dzisiaj, jakieś szczątki piany na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Da radę (pszenica) ale zawsze miałem loterię i ostatecznie przegazowane piwo, może jak będziesz stosował tylko taką metodę dojdziesz do perfekcji. Jakiś konkretny powód ku temu masz poza w miarę wygodnym i szybkim butelkowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Chciałem spróbować,trochę już przerobiłem na tych drożdżach j i zawsze miały tendencję z dogazowaniem po dłuższym czasie, no i tydzień fermentacji i właściwie jest klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Zrobiłem na nich tylko 2 piwa, byłem z nich bardzo zadowolony. Skoro masz takie wnioski, to moim zdaniem bardzo dobrze znasz te drożdże i śmiało możesz podjąć się tego eksperymentu, tylko np na kolejnym pasażu drożdży musiałbyś kontrolować poziom cukrów resztkowych i butelkować na tym samym poziomie jak wcześniejszą warkę lub troszkę niżej, bo gęstwa najczęściej troszkę lepiej odfermentowuje niż wcześniejszy starter/drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 butelkowanie z rezerwą wymaga dość dużego doświadczenia i raczej w piwowarstwie domowym to tak jak pisze karczmarz - loteria. w grodzisku nie warzyli innego piwa co warka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) Nie jestem inteligentny, ale to jest zly pomysl. Tu masz informacja http://braukaiser.com/wiki/index.php/Accurately_Calculating_Sugar_Additions_for_Carbonation Edytowane 17 Lutego 2016 przez BretBeermann tomo75 i pepek84 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
growys Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Ją bym się nie brał za to bez FFT, najlepiej nie zakładać liczby dni tylko po teście ustalić (najlepiej obliczyć to z linka BretBeermann'a) do jakiego plato chcemy zejść i w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Dobra, dzisiaj zabutelkowałem, dam znać co z tego wyszło, nie robiłem żadnych pomiarów, testów czy obliczeń, ostatnio robiłem to 2 lata temu i porzuciłem tą arytmetykę, mierze tyko raz blg, brzeczkę na starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Minął miesiąc i pare dni,spróbowałem,piwo lekko nagazowane,smak jak najbardziej ok,czyli eksperyment się udał . R_RUFUS_R 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Minęło pare miesięcy, już się kończy, chyba najlepszy bitter jaki zrobiłem do tej pory, gazu dalej mizernie czyli tak jak powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) w jakiej temp przechowujesz butelki? Edytowane 13 Lipca 2016 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 Mam taki loch, zimna piwnica, tak, ze na początku było pewnie z 10 sC, teraz jest 18 chyba, na początku stały ze 2 tygodnie w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 13 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 loch :-) u mnie to poziom -2 ma takie warunki... windą dojeżdżam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2016 Chciałbym mieć tam windę , mam wyrypane schody, kiedyś tam beczki z piwem trzymali (knajpa kiedyś była nad piwnicą ) i są totalnie rozwalone przez transport tych beczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się